MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil forbedre kreftdiagnostikken (30.9.03, 13:39)

Norges eneste Nobelprisvinner i fysikk, Ivar Giæver, holdt høstens Onsagerforelesning ved NTNU. Nå har han utviklet et analyseinstrument som gjør diagnostisering av kreft sikrere.

Giæver gikk ut fra NTH i 1952, og er fortsatt aktiv forsker.

- Tiden ved NTH brukte Giæver til å spille bridge, biljard og poker, fortalte rektor Hiis Hauge før han overrakte ham Onsager-prisen. Kanskje en trøst for studenter som synes de bruker for mye tid i det røde, runde hus denne høsten. Bak Giæver skimtes professor Helge Holden, formann i Onsager-komiteen.
- Det er alltid en glede å høre på deg. Du har et talent for formidling som vi alle kan misunne deg, sa rektor Eivind Hiis Hauge da han overrakte Onsager-medaljen til Ivar Gieæver.

- Lars Onsager har alltid vært en av mine helter, sa Giæver, som følte seg beæret over å ha fått denne utmerkelsen. - I USA er han meget berømt innen sitt fagområde, og slik jeg ser det overgås han bare av Einstein, fremholdt Giæver.

Inspirerende foreleser
Det beviste Giæver også ved denne anledning. Tema for forelesningen var "Biosensor using living cells", som omhandler et fagområde som ikke akkurat er enkelt å forklare for legfolk. Men det klarte den garvede forskeren på en utmerket måte, og han krydret sin presentasjon med morsomme anekdoter.

Giæver er professor ved Renneslaer Polytechnic Institute i staten New York, og i tillegg driver han sammen med sin tidligere kollega fra General Electric, Charles Keese, firmaet Applied BioPhysics.

Analyserer celledeling
Firmaets forretningsidé er å utvikle medisinske analyseinstrumenter med basis i avansert forskning innen biofysikk. Giæver la ikke skjul på at han som Onsager-foreleser både fremstod som professor/pedagog og forretningsmann.

Ivar Giæver gikk ut fra maskinlinjen ved NTH (Norges tekniske høgskole) i 1952, og er en av to nobelprisvinnere med bakgrunn fra NTH. Lars Onsager er den andre. Giæver er eneste nordmann som har fått Nobelprisen i fysikk. Den fikk han i 1973 for sitt arbeid med supraledere.
Instrumentet som firmaet har utviklet, ECIS - Electrical Cell-Surface Impedance Sensing, gjør bestemte målinger på cellekulturer som dyrkes på bitte små gullelektroder (radius 100 mikrometer) i en elektrolytisk saltoppløsning. Hensikten er å avdekke bestemte mønstre i celledelingen som kan avsløre om cellene formerer seg på unormalt vis. Ved hjelp av dette instrumentet blir det for eksempel lettere og mer sikkert å fastslå om en vevsprøve inneholder kreftceller. Legene vil bl.a. være i bedre stand til å fastslå om brystkreft eller prostatakreft er av den ondartede typen ved hjelp av ECIS.

Forretningsmann
Mot slutten av den interessante innføring Giæver ga om forskning og analyse av celledelingens mystikk (fraktalmatematikken dukker opp her også!), dukket også kremmeren i ham fram:

- Instrumentet koster 39.500 dollar, men de som bestemmer seg her og nå, før de forlater auditoriet, skal få 10 prosent rabatt, sa han.

Ingen bet på tilbudet, men personlig mener han flere burde gjort det. Firmaet hadde en omsetning på 600.000 dollar i fjor, og har solgt femti instrumenter så langt. - Vi burde ha solgt 5.000, mener Giæver, som legger til at det er tungt å markedsføre ny teknologi til den medisinske bransjen. I USA er det dessuten byråkratiske restriksjoner som legger hindringer i veien for utprøving av nye analysemetoder

- Men nå har vi ansatt en dyktig markedsmann, forteller han. Den optimistiske Nobelprisvinneren tror det er bare et tidsspørsmål før han blir fryktelig rik...

Tekst og foto: Arne Asphjell

Mer om Onsagermedaljen på nettet.
Nettsidene til Giævers firma.