Surfer seg gjennom ex.phil.
(1.10.03, 21:48) BRASIL: Etter å ha utsatt ex.phil i to år måtte Åshild Moldskred til pers dette semesteret. Motivasjonen steg med snowboard og surfing i Sør-Amerika som gulrot. - Jeg kom over dette opplegget på hjemmesiden til bladet "Fri Flyt" i sommer og fant ut at det var mitt i blinken for meg. Las Leñas i Argentina er et drømmested for pudderkjøring, og jeg hadde lest veldig mye om stedet og gledet meg enormt. Opplegget er slik at vi den første måneden skulle lære spansk i Argentina, og deretter studere ex.phil/ex.fac i Brasil, forklarer Åshild Moldskred fra Haddal utenfor Ulsteinvik.
|
Dragvoll eller Itacaré: Sokrates og Platon skal læres uansett. |
Filosofi med kokosmelk
Hun er i gang med å ta bachelor i idrett ved NTNU, der hun også har tatt grunnfag i pedagogikk. Nå er det imidlertid filosofihistorie og argumentasjonsteori som fyller hverdagene. Kunnskapen svelges ned med kokosmelk på stranden og akkompagneres av reggae fra samtlige restauranter og barer i landsbyen Itacaré i det nordlige Brasil.
Det er ANCEP (Arne Næss Center for Ecology and Philosophy) som arrangerer denne studieturen i samarbeid med Høgskulen i Telemark. Det dreier seg om et prøveprosjekt for organisasjonen. Etter å ha drevet med undervising på Bali i ti år, tilbyr de nå også ex.phil i Canada, Mexico, og Cuba.
Snøfattig skiparadis
Åshild Moldskred og de 16 studiekameratene hennes fikk en liten nedtur da de kom til Argentina i midten av august. Las Leñas var nemlig blitt rammet av den dårligste snøsesongen på 15 år. I 2002 snødde det 11 meter, mens i år hadde det bare snødd en halv meter siden juli.
- Det var litt skuffende at det var så lite snø. Men vi fikk veldig mange fine toppturer, og det var artig å lære spansk, så alt i alt koste jeg meg i Argentina, sier Åshild.
Mye å lese
Etter en måned i tangoens hjemland, sitter 25-åringen nå og svetter over ex.phil-bøkene i Brasil. Hun har bare fem timer undervisning tre dager i uka, men synes det blir ganske mye gjøre i forbindelse med studiene.
- Det er veldig mye å lese, og i praksis skal vi ta både ex.phil og ex.fac på to måneder. Det er ganske mye kortere tid enn de har hjemme. I tillegg skal vi ha spanskeksamen. Jeg synes det er litt rart at vi ikke dro til et annet spansktalende land i stedet for Brasil etter Argentina. Her snakker de jo bare portugisisk. Men hele opplegget er mer styrt etter fritidsaktivitetene enn selve studiene. Og her har de prioritert surfingen, forklarer Åshild.
|
Brettkjøringen i argentinske Las Leñas ble noe spolert av lite snø, men det ble likevel mange fine toppturer på Åshild Moldskred. |
Skadet under brettkjøring
Foreløpig er hun avskåret fra å ri på bølgene. Da hun var i Las Leñas greide hun nemlig å skade skulderen sin. Så vidt hun kan forstå av den brasilianske fysioterapeuten sin har hun fått slitt av en sene.
- Snowboardkjøringen min har ført til en del brudd og brister etter hvert. Jeg ble litt ivrig og farten ble i høyeste laget. Plutselig kom det en fyr foran meg, så gikk det litt galt, forklarer hun.
Åshild lot ikke skaden stoppe seg og fortsatte å kjøre brett i Las Leñas, men hun tør ikke begynne med surfing i Itacaré før skulderen er blitt helt bra igjen.
- Jeg får lese ekstra mye nå, så får jeg heller surfe mer når de andre har eksamensinnspurten i slutten av oktober, sier 25-åringen.
Kyssing på gata
Overgangen fra de kalde Andesfjellene til samba og strandliv er stor, men det er ikke videre vanskelig å tilpasse seg, synes Åshild.
- Argentinernes væremåte var veldig forskjellig fra vår. Der hilste på deg på gata selv om de ikke hadde sett deg før, og inviterte deg hjem etter bare å ha vekslet noen få ord. I Brasil er de enda "verre". Stadige kyss på kinnet og kroppskontakt er uvant for oss kalde nordmenn.
- Det er lett å tenke at det er en baktanke ved all gjestfriheten og den overstrømmende hilsingen, at de prøver å selge deg noe, eller at de vil ha noe til gjengjeld. Men det er bare naturlig for dem å være slik, forklarer sunnmøringen, som synes det er alldeles greit å bytte ut lesesalen i Trondheim med en baststol ved bassengkanten.
Tekst og foto: Trond Ola Tilseth |