MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Surfer seg gjennom ex.phil. (1.10.03, 21:48)

BRASIL: Etter å ha utsatt ex.phil i to år måtte Åshild Moldskred til pers dette semesteret. Motivasjonen steg med snowboard og surfing i Sør-Amerika som gulrot.

- Jeg kom over dette opplegget på hjemmesiden til bladet "Fri Flyt" i sommer og fant ut at det var mitt i blinken for meg. Las Leñas i Argentina er et drømmested for pudderkjøring, og jeg hadde lest veldig mye om stedet og gledet meg enormt. Opplegget er slik at vi den første måneden skulle lære spansk i Argentina, og deretter studere ex.phil/ex.fac i Brasil, forklarer Åshild Moldskred fra Haddal utenfor Ulsteinvik.

Dragvoll eller Itacaré: Sokrates og Platon skal læres uansett.
Filosofi med kokosmelk
Hun er i gang med å ta bachelor i idrett ved NTNU, der hun også har tatt grunnfag i pedagogikk. Nå er det imidlertid filosofihistorie og argumentasjonsteori som fyller hverdagene. Kunnskapen svelges ned med kokosmelk på stranden og akkompagneres av reggae fra samtlige restauranter og barer i landsbyen Itacaré i det nordlige Brasil.

Det er ANCEP (Arne Næss Center for Ecology and Philosophy) som arrangerer denne studieturen i samarbeid med Høgskulen i Telemark. Det dreier seg om et prøveprosjekt for organisasjonen. Etter å ha drevet med undervising på Bali i ti år, tilbyr de nå også ex.phil i Canada, Mexico, og Cuba.

Snøfattig skiparadis
Åshild Moldskred og de 16 studiekameratene hennes fikk en liten nedtur da de kom til Argentina i midten av august. Las Leñas var nemlig blitt rammet av den dårligste snøsesongen på 15 år. I 2002 snødde det 11 meter, mens i år hadde det bare snødd en halv meter siden juli.

- Det var litt skuffende at det var så lite snø. Men vi fikk veldig mange fine toppturer, og det var artig å lære spansk, så alt i alt koste jeg meg i Argentina, sier Åshild.

Mye å lese
Etter en måned i tangoens hjemland, sitter 25-åringen nå og svetter over ex.phil-bøkene i Brasil. Hun har bare fem timer undervisning tre dager i uka, men synes det blir ganske mye gjøre i forbindelse med studiene.

- Det er veldig mye å lese, og i praksis skal vi ta både ex.phil og ex.fac på to måneder. Det er ganske mye kortere tid enn de har hjemme. I tillegg skal vi ha spanskeksamen. Jeg synes det er litt rart at vi ikke dro til et annet spansktalende land i stedet for Brasil etter Argentina. Her snakker de jo bare portugisisk. Men hele opplegget er mer styrt etter fritidsaktivitetene enn selve studiene. Og her har de prioritert surfingen, forklarer Åshild.

Brettkjøringen i argentinske Las Leñas ble noe spolert av lite snø, men det ble likevel mange fine toppturer på Åshild Moldskred.
Skadet under brettkjøring
Foreløpig er hun avskåret fra å ri på bølgene. Da hun var i Las Leñas greide hun nemlig å skade skulderen sin. Så vidt hun kan forstå av den brasilianske fysioterapeuten sin har hun fått slitt av en sene.

- Snowboardkjøringen min har ført til en del brudd og brister etter hvert. Jeg ble litt ivrig og farten ble i høyeste laget. Plutselig kom det en fyr foran meg, så gikk det litt galt, forklarer hun.

Åshild lot ikke skaden stoppe seg og fortsatte å kjøre brett i Las Leñas, men hun tør ikke begynne med surfing i Itacaré før skulderen er blitt helt bra igjen.

- Jeg får lese ekstra mye nå, så får jeg heller surfe mer når de andre har eksamensinnspurten i slutten av oktober, sier 25-åringen.

Kyssing på gata
Overgangen fra de kalde Andesfjellene til samba og strandliv er stor, men det er ikke videre vanskelig å tilpasse seg, synes Åshild.

- Argentinernes væremåte var veldig forskjellig fra vår. Der hilste på deg på gata selv om de ikke hadde sett deg før, og inviterte deg hjem etter bare å ha vekslet noen få ord. I Brasil er de enda "verre". Stadige kyss på kinnet og kroppskontakt er uvant for oss kalde nordmenn.

- Det er lett å tenke at det er en baktanke ved all gjestfriheten og den overstrømmende hilsingen, at de prøver å selge deg noe, eller at de vil ha noe til gjengjeld. Men det er bare naturlig for dem å være slik, forklarer sunnmøringen, som synes det er alldeles greit å bytte ut lesesalen i Trondheim med en baststol ved bassengkanten.

Tekst og foto: Trond Ola Tilseth