600 studenter til utlandet i år
(6.10.03, 20:17) Regnet øser ned og sola viser stadig mindre interesse for oss nordboere. Fristende å pakke kofferten og stikke av for et år? NTNU sender årlig 600 studenter ut i verden. |
LENE synes at fagtilbudet er viktigst for avgjørelsen om hvor hun skal dra. |
- Jeg har ikke bestemt meg helt ennå, men jeg drar sannsynligvis til Delf i Nederland. Der skal det være en bra produktdesign-linje, sier Lene Gangstad, som går tredje året ved Teknisk design.
Hun var en av mange som tok turen innom studentmessa på NTNU fredag. Her hadde 24 av universitetets samarbeidspartnere fra 11 europeiske land satt opp informasjons-stands. Alle 24 er medlemmer av "Santander Group", et nettverk av europeiske universiteter. De tekniske universitetene stod på Gløshaugen, mens de ikke-tekniske hadde stands på Dragvoll.
200 til Europa
- Vi sender ut 550 - 600 studenter hvert år, og rundt 200 av dem havner i Europa. Valencia har foreløpig vært et veldig populært sted, men vi prøver å få folk til å dra andre steder, også, forteller Wolfgang Laschet ved Internasjonal seksjon. De hjelper studentene med søknader og informasjon om blant annet finansiering, fagplaner, hybelsituasjon og språkkurs.
Lene Gangstad syntes det virker spennende å bo i et annet land, med en annen kultur enn den hun er vant til.
- Nederlandsk er vel ikke det verste språket å lære, heller. I hvert fall tror jeg det skal gå greit å lese det. Verre blir det å uttale alle de rare lydene, smiler hun.
|
KARI-ANNE og TORJUS lar seg gjerne friste av sol og sjø i Sør-Frankrike.
|
Nederland eller Tyskland
Hallvar Gisnås tenker også på å dra til Nederland, mens kompisen, Kjetil Gjøen, heller vil til Tyskland. Det kan være han får lurt Hallvard dit, også.
- Det virker artig å ta fjerde året i utlandet. Så får en lært seg språk og møtt nye mennesker, mener Hallvar. Han og Kjetil går tredje klasse ved Industriell økonomi og teknologiledelse.
- Ja, jeg har lyst til å lære meg tysk skikkelig. Det tror jeg er et greit språk å kunne, supplerer Kjetil. De har vært og hentet seg brosjyrer.
- Selv om tysk kultur kanskje ikke er så veldig forskjellig fra vår, er det spennende å lære hvordan andre tenker, legger Kjetil til.
- Dessuten tror jeg det er lettere å integrere seg i et europeisk land, hvor forskjellene fra Norge ikke er så store. I fjernere strøk kan overgangen bli vanskeligere, mener Hallvar.
Syden lokker
Kari-Anne Lyng og Torjus Selvén Kallerud har bestemt seg for å ta sitt fjerde år i Frankrike.
|
KJETIL (til venstre) og HALLVAR er klar for nye opplevelser og utfordringer et sted i Vest-Europa. |
- Vi har lyst til å lære oss fransk. Dessuten vil vi ikke til et sted hvor de snakker engelsk, forklarer Kari-Anne.
- Planen er å finne et sted i Sør-Frankrike - med deilig klima og kort vei til sjøen, skyter Torjus inn.
Det gjenstår bare en liten detalj.
- Kari-Anne går Produktutvikling og produksjon, mens jeg går Elektronikk. Det er ikke så lett å finne et universitet som passer for begge to. Elektronikk er det over alt, men mekanikk er verre, sier Torjus.
Nå skal de hjem og bla igjennom en haug med brosjyrer.
Tekst og foto: Anne Winsnes Rødland Les mer om Santander-gruppen. Internasjonal seksjon kan hjelpe deg med å oppfylle dine reisedrømmer.
|