MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil stoppe kantinefestinga (7.10.03, 15:34)

Munter skåling og høy musikk fra kantina i Realfagsbygget går eksamenslesende studenter på nervene. SiT oppfordrer nå festglade NTNU-ere om å bruke andre lokaler.

UFRIVILLIG FESTER: Biologistudent Elisabeth Volden Kvisvik gruer seg til julebordsesongen i Realfagbygget.
- Hangaren er et mye bedre alternativ for slike arrangementer. Der er det ingen lesesaler like i nærheten, mener hun.
"Tellus Realfag" har blitt et populært sted å arrangere private fester og selskaper. Mens stressede studenter trekker inn til lesesalene før eksamen, samler ansatte seg til julebord eller avslutningsfest midt i begivenhetenes sentrum.

Ufrivillige festdeltagere
Fire lesesaler og en rekke grupperom ligger kloss inntil kantina. Det åpne området gjør at lyder lett trenger gjennom glassveggene oppover etasjene, selv ved vanlig bruk.

- Her virker det som man har tenkt arkitektur framfor funksjonalitet, påpeker leder i Velferdstinget Kjersti Marie Stensrud, som nå vil ha en slutt på festinga.

Biologistudent Elisabeth Volden Kvisvik har hatt gode leseforhold til semesterets første eksamen om ei uke. Men tredjeårsstudenten frykter det bare er stille før stormen;

Levende musikk til lesingen
- Hittil har det vært rolig, men vanligvis topper det seg rundt eksamenstida før jul. Det er forferdelig irriterende og vanskelig å konsentrere seg når et band spiller like utenfor lesesalen, sier hun.

Hun har liten forståelse for at SiT tillater slike arrangementer på kveldstid.

- Jeg skjønner at deler av inntektene går tilbake til studentene, men jeg ser likevel ikke at SiT vil det beste for oss. Det blir i alle fall helt feil måte å vise det på. Dessuten er det veldig dårlig gjort av instituttene å legge arrangementene hit, mener studenten, som helst vil slippe å dra hjem for å lese.

- Det er mer effektivt å sitte her, påpeker hun.

STUDENTENES VAKTBIKKJE: Leder i Velferdstinget, Kjersti Marie Skrede, lover å følge med på utviklingen i kantinesaken.
- Vi har to studenter i SiTs styre, og kommer til å ha jevnlig kontakt med dem.
Sultne studenter
Velferdstinget mener det må være mulig å finne andre og bedre egnede festlokaler. I et styrevedtak ber de nå SiT og NTNU om å finne andre løsninger.

- Vi har fått flere henvendelser fra frustrerte studenter over lang tid. Dette handler ikke bare om støy på kveldstid. Det handler også om at kantina må stenge tidligere for å forberede seg til arrangementene. Dermed blir det heller ikke middag på de eksamenslesende, sier Stensrud.

Styreleder i SiT Kafé, Kjell Erik Rones, har opplevd lignende problemer flere ganger. Allerede i fjor oppfordret SiT universitetet om å legge selskapene til noen av de andre lokalene som Samskipnaden driver, men fikk negativt svar.

- Bruk Hangaren!
- Dette er en konfliktfylt sak, i og med at det er ansatte og studenter som bestiller selskaper hos oss, samtidig som det er studenter som blir skadelidende, forklarer Rones.

Etter å ha tatt opp saken i styret i SiT Kafé vil administrerende direktør nå prøve å finne nye løsninger som tilfredsstiller både festerne og leserne.

- Vi kommer umiddelbart til å lage rutiner for å holde oversikt over eksamensperiodene på de ulike stedene. Samtidig vil vi nok en gang oppfordre de som bestiller, om å bruke for eksempel Kjelhuset, Elektro eller Hangaren i stedet, sier Rones.

- Må også tjene penger
Han påpeker likevel at SiT ikke vil slutte å holde arrangementer utenom den vanlige kantinedrifta.

- For oss handler dette om å tjene penger, og samtidig kunne tilby lavere priser i kantina. Derfor håper jeg vi slipper å henvise folk som vil holde selskaper, til andre lokaler i sentrum.

Fakultet for naturvitenskap og teknologi (NT) er blant dem som bruker kantina til sine arrangmenter. Fakultetsdirektør Geir Walsø har liten forståelse for studentenes klaging.

- Vi arrangerer julebord samt en avslutningsfest for avgangskullet på våren. Studenter som ikke aksepterer at vi har to sosial sammenkomster i året, bør forstå at dette også er en arbeidsplass. Vi er her primært for studentene, men fasilitetene er også beregnet for de ansatte, sier Walsø.

- Dra hjem og les!
Han understreker at arrangementene alltid foregår etter klokka fire på fredag. Da mener han at studentene bør kunne finne andre steder å lese, hvis de ikke tåler støyen.

- Hvis man er på lesesalen like lenge som en vanlig arbeidsdag, er man rimelig sliten i hodet når klokka er fire. Da bør man kunne gi seg, eller dra hjem og lese.

Med opptil 300 gjester på arrangementene, tror NT-direktøren det vil bli vanskelig å finne andre lokaler på Gløshaugen som er store nok. Og han vil helst slippe å dra utenfor campus.

- Å leie noe utenfor Gløshaugen vil bli mye dyrere for oss, sier han.

Tekst og foto: Elin Fugelsnes