MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Forlater Lade med et smil (10.10.03, 16:10)

Psykologi flytter til Dragvoll. Professor Ivar Bjørgen har fått sin drøm oppfylt.

FLYTTESJAU: Professor i psykologi Ivar A Bjørgen har installert seg på Dragvoll. Tidligere har han holdt til på Rosenborg, Lade gård, Bispehaugen og Lade.
Foto: Tore Oksholen
Universitetscampusen på Lade er snart historie. Innen 1. november skal de siste ansatte og studenter ha pakket seg ut av kontorer og lesesaler og kommet seg opp til det nye psykologibygget på Dragvoll.

Siden 1972 har lokalene på Lade tjenestegjort som lærested. I nesten alle disse årene har psykologiprofessor Ivar A. Bjørgen hatt tilhold samme sted.
- Vemodig? Jeg har ikke rukket å tenke på det, sier Bjørgen, som er i full gang på sitt nye lærested.

Har drømt om Dragvoll
Lade har, foruten Psykologisk institutt og psykologiske poliklinikker, også vært herberge for pedagoger, fysikere, bygdeforskere, idrettsvitere, matematikere og data- og informasjonsvitere.

Opprinelig planla Universitetsavisa å ta en mimrerunde med Ivar Bjørgen gjennom den gamle campusen. Men Bjørgen har heller blikket rettet framover og gleder seg til at psykologi endelig har kommet seg til Dragvoll.

- Hele tida har jeg hatt en drøm om å komme til Dragvoll. Tre ganger har jeg vært med på å tegne inn instituttarealer her oppe. Siste gang ble tegningene også benyttet under en utbygging, men da var det idrettsvitenskap som fikk våre laboratorier. Nå har det endelig blitt plass til oss, sier Bjørgen.

FAKTA

FRA SKRIVEPULT TIL INSTITUTT: Psykologisk institutt ble på én måte født hos en filosof på Rosenborg, skriver Ivar A. Bjørgen i en artikkelserie om instituttets historie i "Psykologisk Tidsskrift";

"Filosofen Ingemund Gullvåg skulle til USA og jeg skulle få låne hans kontor. Hans skrivebord var berømt, der lå mapper og papirbunker som tette boligblokker i godt halvmeters høyde. Underlig nok klarte han visst alltid å finne det han skulle ha når han trengte det. Han lovet å rydde kontoret.

Og ganske riktig neste dag viste han meg stolt skrivebordet: Da hadde han klart å manøvrere slik at det ble ledig et A4-format på ledig flekk på skrivebordet rett foran stolen - og han var synlig stolt over å ha klart det. Der startet Psykologisk institutts ekspansjon i Trondheim, symbolsk på filosofisk grunn."

- Bruk Dragvoll bedre
- Dragvoll er de ubrukte ideers sted. Her er det ypperlige lokaler som kan utnyttes bedre og oftere, og ikke bare til juletrefest, sier Bjørgen og røper at han har ideer om større aktivitetsnivå på kveldstid. Konkrete planer vil han ikke røpe. Men noe av det første han oppdaget var at høyttaleranlegget ikke har fungert skikkelig de siste 12 år. Det fikk Bjørgen & Co. fikset.

Bjørgen tror at samlingen av psykologi og andre humanistiske- og samfunnsvitenskapelige fag vil gi faglige gevinster. Han er mer bekymret for om studentene vil få det like romslig på Dragvoll, som de har hatt det på Lade den siste tiden.

Vil savne stranda
- Noe du vil savne fra Lade?

- Jeg kommer nok til å savne de fine bygningene, Lade gård og Ringve gård. Og så spaserturene til stranda. Og all soppen. Det skal visstnok også finnes sopp på Dragvoll har jeg hørt, men jeg liker best den soppen som vokser på bakken og ikke i veggene, sier Bjørgen.

SNART TOMT: Universitetet på Lade tømmes nå for ansatte, studenter og utstyr. Et keramikkservise og en skrivepult vitner om det som var.
Foto: Tore Hugubakken
Av: Tore Hugubakken