MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nyutdannede får ikke vitnemål (14.10.03, 09:27)

Fire måneder etter studieslutt har ferdigutdannede bachelorer fra NTNU ennå ikke fått vitnemål. For dårlig, mener Vegard Austmo (bildet) og andre studenter. Ikke noe problem, sier Studieavdelingen.

Ingen bachelorer fra NTNU har fått vitnemål fra universitetet ennå.

- Det er altfor dårlig. Det er klart at de som er ferdigutdannet må få vitnemål når de har gjort seg ferdig med utdanningen. Å skrive ut vitnemål skal da vel ikke ta fire måneder, kommenterer leder Vegard Austmo ved Studentutvalget for humaniora og samfunnsvitenskap.

- Det bør være mulig å få et vitnemål før det har gått fire måneder, mener leder Vegard Austmo i Studentutvalget for humaniora og samfunnsvitenskap.
Purret flere ganger
Hanne Valdø ble ferdig med sin bachelorgrad i sosiologi i vår. Hun har purret på vitnemålet sitt flere ganger. Valdø er nå masterstudent i sosiologi.

- Først fikk jeg et brev fra universitetet hvor vi ble bedt om å dokumentere at vi er kvalifiserte for å få fortsette på masterstudiet. Men vi har ikke fått noe vitnemål som kan dokumentere dette, sier hun oppgitt.

Ingen vet
De to venninnene Line Grethe Holan og Ingunn Helen Bredesen har gjort seg lignende erfaringer.

- Vi har spurt Studentservice flere ganger om hva som skjer med vitnemålene, men ingen vet noe annet enn at ventetiden fortsatt blir lang. Nå har vi sluttet å mase, og venter i stedet. Vi får satse på at vi ikke blir kastet ut av masterstudiet, smiler de to.

Alle tre er svært kritisk til informasjonen fra Studieavdelingen og fakultetene.
- Det er rett og slett svært vanskelig å få informasjon ved dette universitetet. Jeg har løpt fra kontor til kontor for å få vite hvordan jeg skal forholde meg til brevet med krav om dokumentasjon av studier, sier Valdø.

Kritikk fra departementet
Universitetsloven sier at studenter som har fullført en utdanning har krav på vitnemål fra institusjonen. Det er imidlertid ikke regulert hvor lang tid universitetene har på seg til å sende ut vitnemålet. Forvaltningsloven sier generelt at en sak skal avgjøres uten ugrunnet opphold. Dersom det tar uforholdsmessig lang tid, skal et foreløpig svar gis snarest. I forvaltningen er det en praksis at et svar skal sendes innen en måned, opplyser rådgiver Lars Vassboten i Utdannings- og forskningsdepartementet.

- Ut fra denne bestemmelsen bør NTNU i det minste ha sendt ut svar til hver student om hvor lang tid det tar før vitnemålet kommer, sier Vassbotten til UA.

Det er svært vanskelig å få informasjon ved NTNU, mener masterstudentene Hanne Valdø (fra venstre), Ingunn Helen Bredesen og Line Grethe Holan.
Ser ikke problemet
Studieavdelingen ser ikke på den lange ventetiden som et problem.

- For hvem skal dette være kritikkverdig? De eneste som kan ha et problem, er de som er ute og søker jobb etter endt bachelorutdanning. Fordi mange var i gang med å bli cand. mag, og i stedet ble bachelor, er det mange som ikke engang vet at de er bachelor fra NTNU. Derfor er ikke dette noe problem. Ikke en eneste arbeidsgiver eller student har tatt kontakt med meg og bedt om bekreftelse på utdanningen. Dersom noen tar kontakt, skriver vi ut en foreløpig bekreftelse, sier seksjonssjef Knut Veium i Studieavdelingen.

"Minst en måned"
Men i skranken ved Studentservice får UA opplyst at mange studenter kommer og ber om dette vitnemålet. Da vi mandag spurte i skranken hvor lang tid det tar å få vitnemål, var svaret "minst en måned".

Veium sier at de første vitnemålene kan være ferdig neste uke. Denne uka skal Studieavdelingen ha møte med fakultetene for å avgjøre utformingen på dokumentet. Han forklarer den lange ventetiden med at Studentservice og fakultetene har hatt ekstra mye å gjøre denne høsten.

Tekst og foto: Espen Leirset