MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Aper og berter skal synge for en million (16.10.03, 11:12)

Det blir litt av en generalprøve for Trondheimsgruppa Apes & Babes: Mandag opptrer de på Samfundet, men før det skal de imponere en million seere i NRK-programmet "Kjempesjansen".

RÅTT: Øyvind Dalen Sørbøl gir alt under opptreden i Olavshallen.
Forestill deg Bjelleklang eller The Real Group, trekk fra litt og legg til noe. Da begynner du å nærme deg a cappella-gruppen Apes & Babes.

- Det er vanskelig å plukke fram noen bestemt inspirasjonskilde eller andre grupper vi ligner på. Så vidt vi vet, er det ingen i Norge som gjør akkurat det samme som oss, sier Øyvind Dalen Sørbøl og Vidar Johansen.

Lager instrumenter med stemmen
Det begynte som et morsomt sommerprosjekt for åtte arbeidsledige studenter med tilknytning til Trondhjems Studentersangforening. Etter litt eksperimentering ble stemmene gradvis finjustert og endte opp som naturtro kopier av trommemaskiner, el-gitarer, munnspill og bass.

Fire år senere er de fleste av medlemmene ferdige med studenttilværelsen, men møtes fortsatt jevnlig for å øve. Og selv om det kan være vanskelig å tro når du hører slagferdige versjoner av alt fra Michael Jackson- til Prodigy-låter: De har ikke juksa, det er a cappella.

Nervepirrende direktesending
Under UKA-01 fylte Apes & Babes Storsalen i Samfundet til randen, og mandag samler de nok en gang fansen i studentenes høyborg. Men først krysser de fingrene for at nervene holder seg i ro under lørdagens direktesending.

- Vi ser jo ikke TV-seerne, så det blir kanskje ikke så ille, håper tenor Øyvind. Fredag får han beskjed om diplomoppgaven hans på arkitektur er godkjent, og kanskje får han to grunner til å feire i Oslo i helga.

STEMMEPRAKT: Apes&Babes synger listepop fra de siste tiåra. Hvem trenger vel trommemaskin, el-gitar eller munnspill når alt lar seg gjøre med stemmen?
- Det gikk slag i slag mens jeg jobbet med diplomen, så det er nok jeg som har fått forberedt meg minst til opptredenen, innrømmer den forhåpentligvis forhenværende studenten.

Fra rock til folkemusikk
Apes & Babes sjarmerte Dan Børge Akerø og resten av panelet under audition i Trondheim før sommeren, og ble plukket ut blant 300 søkere. Konkurransen er åpen for alle sjangrer innen underholdningsbransjen. I lørdagens "Kjempesjansen" kjemper a cappella-gruppen mot en folkemusiker, en pianist og en rockesanger.

- Vi har ikke hørt om noen av de andre artistene før, men vet at pianisten har vunnet noen priser. Det blir ekstra spennende siden det er et så bredt spekter av artister, mener bass Vidar Johansen.

Etter en privat audition for venner og venners venner plukket gruppen ut 70-tallslåten "Baby Love" med Mother's Finest. Men det er visstnok ikke den "Baby Love" mange tror.
- Det er en skikkelig funky låt. Vi er litt usikre på om den er kjent eller ikke, sier Øyvind.

Håper på publikumsstemmer
En fagjury, en publikumsjury og TV-seerne skal bestemme hvem som går av med seieren og fordele over 100.000 kroner til deltagerne. Ett innslag fra hvert av de ti programmene går videre til finalen i november.

APENE OG BERTENE: Bak f.v: Bodil Lunde Rørtveit, Sigrun Enger Hassel, Elin Valvatne, Jørgen Hals, Øyvind Dalen Sørbøl og Vidar Johansen. Sittende foran Ingunn Sollie og Tor Martin Antonsen.
- Vi har forhåpninger om å komme dit, men egentlig har vi allerede oppnådd mye med å få vise oss fram for en million seere, mener Vidar.

Etter flere opptredener i Trondheim har gruppen allerede en trofast fanskare på hjemmebane, særlig i studentmiljøet. Men den helt store markedsføringen ellers i landet har det ikke blitt tid til siden nesten alle medlemmene er i full jobb.

- Jeg håper at vi får en del publikumsstemmer. Det vil være en god opplevelse å se at vi slår an blant flere, mener Øyvind.

Ny CD
Enkelte fans finnes det likevel utenfor Trondheims grenser etter opptredener på diverse festivaler. En gavmild og imponert engelskmann sørget for at gruppen fikk gitt ut live-cd med fem sanger i 2000. Hvis stemmegivningen går i Trondheimsgruppas favør lørdag, vanker det noen titusener i belønning. Da står ny CD, og forhåpentligvis litt utbytte til medlemmene selv, øverst på lista.

- Vi har en fordel i at vi er åtte, mens de andre bare er én. Siden vi kommer fra ulike deler av landet, er kontaktnettet vårt spredt utover hele Norge, forklarer Øyvind.

- Har dere gjort noe for å kjøpe stemmer blant venner og kjente?

- Vi vurderte å sende ut noen kontantkort, men så langt har det bare blitt med tanken, ler Vidar.

Av Elin Fugelsnes