Fra Grandiosa til gourmet på 1-2-3
(22.10.03, 20:17) - Hjemmelagd pizza er like kjapt som å steke en Grandiosa, mener Trond Moi. Nylig lærte matkunstneren studentene å lage velsmakende, stilig og billig mat. UA gir deg oppskriftene. |
- Denne fiskesuppen kan du lage på fem minutter. Og husk: Bruk alltid sort pepper, den er mye bedre enn den hvite, oppfordrer Trond Moi. |
Ølsugne studenter er byttet ut med vitebegjærlige hobbykokker og den innbarka røyklukta må raskt vike for velduftende urter og sauser. I en og en halv time er Klubben på Samfundet gjort om til det reneste kokkeshowet med Trond Moi som programleder.
- Jeg skal lære studentene å lage mat med billige råvarer. Dessuten skal det gå raskt, og det skal være spennende - noe som ikke hvemsomhelst kan komme på.
Ingen Grandis-student
Fiskesuppe, blåskjell, potetmos, pizza og eggerøre står på menyen. Fire av fem retter har stjernekokken kommet opp med i løpet av formiddagen, og oppskriftene har han bare i hodet.
- Jeg liker å være impulsiv og finne på ting der og da. Hvis studentene har litt basiskunnskaper, skal de fint kunne lage maten etter å ha sett meg gjøre det en gang, mener Bølgen og Moi-kokken. Selv kjenner han lite til det typiske studentlivet med Grandiosa til middag fire dager i uka, og nudler de tre andre.
- Jeg har bare studert ett år. Da gikk jeg på kokkeskolen, så matvanene var nok ganske gode, ler han.
Grønt er skjønt
Med en hybelkomfyr, en kokkekniv, et par boller og en visp setter Moi i gang. En eksklusiv forsamling på 20 studenter er samlet for å hente med tips hjem til studenthybelen. Og her nytter det ikke å rynke på nesen og si "liker ikke" om markens grøde.
|
- Kjempegodt! mener kjæresteparet Line Ausland og Helge Refsum om de hvitvinsdampede blåskjellene. |
- Vi skal bruke mye grønnsaker og fisk. Grønnsaker er billig, sunt og fargerikt, og laks og ørret er noen av de billigste kjøttvarene vi kan få. Man får faktisk kjøpt hel ørret ned til 20 kroner kiloen, frister den erfarne kokken.
Ingrid Espelid Hovigs lille persilledusk har han byttet ut med en kraftig neve frisk basilikum. Dessuten hører en virkelig solid spiseskje smør og en dæsj lime med i enhver rett.
- Smør er viktig for å gi maten god smak, og syre frigjør aromaen i fettet bedre, forklarer han.
Mens den ene retten koker, hakker Moi grønnsaker til neste rett. Alt lages fra bunnen av.
- Husk at jo mindre bearbeidet råvarene er, jo billigere blir det. Og man trenger bare bruke bittelitt mer energi på å lage maten selv, understreker matelskeren.
Studentvennlige blåskjell
Det ryker av kasserollen med blåskjell som ligger og damper i tørr hvitvin. Litt skinke og grønnsaker har også fått plass sammen med havets delikatesse. Moi smaker, krydrer litt til og smaker igjen.
|
- God mat kan være ganske enkelt å lage. Det trenger ikke være noen unnskyldning for å skulde unna, mener venninnene Tina Boye og Yngvild Ohren. Begge falt pladask for Mois fiskesuppe. |
- Nå har de åpnet seg. Det betyr at de er ferdige, og dere kan forsyne dere, inviterer han.
Noen minutter senere nyter studentene resultatet.
- Kjempegodt! mener kjæresteparet Line Ausland og Helge Refsum.
Begge lager middag hver dag, og de spiser gjerne sammen. Men Helge innrømmer at Line oftere inviterer ham, enn omvendt.
- Nå kan kanskje du lage til meg, oppfordrer Line, som verken har latt seg skremme av prisen eller arbeidet. - Det virker akkurat passe for oss studenter.
Den perfekte eggerøre
Geir Berg og Erik Medby slår av en prat med mesterkokken etter at kurset er ferdig. De er fortsatt himmelfalne etter den siste smaksprøven.
|
Pizzadeigen skal være så seig at du kan løfte den opp fra bordet uten å ødelegge den. Bruk gjerne ei vinflaske som kjevl, tipser Trond Moi. |
- Eggerøren var bare perfekt. Den smeltet på tunga, mener Erik, som liker å kokkelere på kjøkkenet.
- Men fiskesuppa var favoritten. Suverent å få en ny oppskrift på fisk, legger han til.
Geir har også fått smaken på kjøkkenlivet, og har notert flittig underveis.
- Veldig bra å lære noen små triks!
Den som intet våger?
Moi oppfordrer studentene til å kaste seg uti kokkekunstens verden, og ikke være redde for å eksperimentere.
- Det er viktig ikke å tenke at alt er så vanskelig. Jo mer man kombinerer, jo mer spennende blir retten. Og hvis man bruker gode råvarer, er det vanskelig å bomme. Man må bare tørre å prøve seg fram.
Han tror også et av studentenes største hinder, foruten dårlig økonomi, er at de synes det er kjedelig å lage mat bare til seg selv. Flere burde gjøre som Line og Helge.
- Kanskje er det mer motiverende hvis man inviterer noen på middag. Dessuten blir det billigere hvis man spleiser, og man kan få et flott måltid, mener Moi.
Tekst og foto: Elin Fugelsnes Les også:
Se Trond Mois egne oppskrifter
|