MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Næringspolitikere på besøk (20.10.03, 14:07)

Stortingets Næringskomité besøker NTNU og Sintef onsdag. Kunnskapsbasert nyskaping og næringsutvikling blir et sentralt tema under besøket.

Møtet med politikerne er ledd i en todagers reise som komiteen foretar i Trøndelag. Under det fire timer lange besøket på Gløshaugen, vil NTNU og Sintef legge vekt på forskningens betydning for nyskaping og næringsutvikling.

Kuvøse for gründere
Tradisjonelt har universitetene bidratt til næringsutvikling hovedsakelig gjennom å forsyne næringslivet med forskningsbasert kunnskap og nyutdannede kandidater. NTNU ønsker nå i større grad selv å ta aktivt del i arbeidet for økt nyskaping gjennom å gjøre det til en integrert del av universitetets tre virksomhetsområder - utdanning, forskning og formidling.

Næringskomiteens leder, Olav Akselen fra Arbeiderpartiet (t.v.), kom på besøk til Sintef-direktør Morten Loktu (midten) og NTNU-rektor Eivind Hiis Hauge.
Foto: Gry Karin Stimo
Universitetet har derfor vedtatt en strategi for økt nyskaping og har sammen med Sintef etablert en kuvøse på campus for nye bedrifter. Innovasjonssenteret har lokaler i Perleporten på Gløshaugen. Inkubatoren har vært i virksomhet i to år, og til sammen 27 bedrifter har fått fødselshjelp. Lokalene rommer i dag ca. 20 nyetablerte bedrifter.

Et annet tiltak som stortingspolitikerne vil få høre mer om, er undervisning i entreprenørskap. Høsten 2003 startet "entreprenørskolen" ved NTNU, en toårig spesialisering i fjerde og femte studieår i sivilingeniørutdanningen. Studentene blir koblet til forskningsbaserte forretningsideer ved universitetet. Formålet er å utvikle studentene til å bli entreprenører og prosjektledere.

Kontor for oppfinnelser
Nylig har universitetene fått et formelt økonomisk og juridisk ansvar for kompetansebasert næringsutvikling i samfunnet. NTNU har i den anledning opprettet et eget kontor for forvaltning, foredling og salg av rettigheter til NTNUs oppfinnelser. NTNUs "Technology Transfer Office" skal samarbeide med alle interne fagmiljøer, idéhavere og potensielle gründere ved NTNU. Formålet er å bidra til å øke verdiskapingen i samfunnet og samtidig styrke forskning, utdanning og formidling.

Gemini-sentrene
En annen nyskapning NTNU og SINTEF har gått sammen om, er såkalte Gemini-sentre. De fire første sentrene ble åpnet i august av næringsminister Ansgar Gabrielsen og består av miljøer ved NTNU og SINTEF som arbeider på områdene:

  • Materialer og energi,
  • Veg og samferdsel,
  • Energiforsyning og klimatisering av bygninger,
  • Anvendt kuldeteknikk.

    Visjonen for sentrene er å "bli fremragende sammen" og målet er at disse fagmiljøene gjennom systematisk samarbeid bedre skal kunne bidra til nyskaping og næringsutvikling.

  •