BYGG OG MILJØ: Bygg-jentene får ikke spikre
(30.10.03, 13:14) Mange jenter på byggstudiet får verken spikre eller sage når de har sommerjobb. Det vil foreningen "Piker med spiker" gjøre noe med. |
"Nei nei, småpiker, her kan dere komme til å bli skitne på hendene, vet dere!"
Arkivfoto: NTNU Info |
Jenter på bygg- og miljøstudiet ved NTNU får høre og oppleve litt av hvert når de har sommerjobb på en byggeplass. Ikke får de sage, for det kan jo hende at de sager seg. Ikke får de løfte, for det kan jo hende at det er tungt. De får heller ikke gjøre ting som gjør dem skitne på hendene. Mens medstudentene av det annet kjønn får prøve seg på verktøy og redskap, blir jentene satt til å sortere papir.
Vil ha egen aktivitetsdag
- Vi er ikke rødstrømper, men heller ikke en syklubb. Det vi ønsker, er å informere om det som skjer og bli tatt seriøst. Vi vil gjøre noe med holdningene, sier Cecilie Wærner, leder av foreningen "Piker med
spiker".
Foreningen skal gjøre jentene bedre rustet for det som fortsatt blir oppfattet som maskuline oppgaver. Jentene på datastudiet har forlengst fått sin egen datasal. Nå ønsker byggjentene en egen dag på byggeplassene hvor de kan bli kjent med moderne byggeredskaper, og hvor de slipper å sortere papir.
Verst på brakka
Jentene har valgt et humoristisk navn, som de mer enn gjerne forkorter til PMS. Men samtidig er dette litt alvor også. For det er ikke så moro å oppleve at de blir kalt sekretæren til byggelederen når de har fått seg sommerjobb på et anlegg.
Wærner hevder at over halvparten av jentene har opplevd kommentarer. Utsagnene trenger ikke være vondt ment, men dee kan slå uheldig ut allikevel.
|
HELLER HAMRE ENN JAMRE: Disse jentene vil spikre mer. Fra venstre Anette Kampeæter, Elisabeth Fretheim, Cecilie Wærner, Mette Silseth og foran Renate Johannsen. |
- Problemet ligger nok ikke hos byggelederne, men hos dem jentene jobber sammen med på brakka, tror Wærner, som understreker at det ikke er like ille over alt.
Gutta forstår
- Hva sier gutta på studiet til PMS-foreningen?
- Det kan hende de ler litt og kommenterer det, men når vi forklarer hva vi hører på byggeplassen, møter vi stor forståelse. De synes at dette er et bra tiltak, sier Wærner.
PMS rekrutterer jenter
Foreningen ble stiftet i november 2002, men da med navnet Jenter og Bygg. Det mer hardtslående navnet PMS kom til noe senere, og i dag er over 100 jenter fra første til femte klasse på bygg- og miljøstudiet medlemmer. Foreningen er også et sosialt forum for byggjenter, og tidligere i år var det ost- og vinkveld for alle jenter, uten gutter. Foreningen får støtte av Næringslivsringen, som er et forum for samarbeid mellom bedriftene og NTNU.
Foreningen PMS brukes også til arbeidet med å rekruttere jenter til byggstudiet ved NTNU, og har deltatt på flere utdanningsmesser.
Tekst og foto: Tore Hugubakken |