- Flytt festkjellerne til Gløshaugen!
(6.11.03, 14:40) Samskipnaden har bestemt at det skal bli slutt på nattlige fester i kjellerne på Moholt studentby. Sjefen for SiT Bolig mener at NTNU bør stille med festlokaler for studentene. I mai i år vedtok Studentsamskipnaden i Trondheim, ved AS SiT Bolig, at det skal bli slutt på seine fester på Moholt studentby. Etter en overgangsperiode på tre til fem år skal det ikke festes etter midnatt, ble det bestemt.
|
BESTEMT: - Vi kan ikke ha 15 utesteder midt i et boligområde, sier sjefen for Sit Bolig, Eiríkur Ingólfsson. |
Kjellersjefene føler seg overkjørt av Samskipnaden, og kjemper for å beholde Moholt-kjellerne.
Direktøren for AS SiT Bolig, Eiríkur Ingólfsson, står imidlertid på sitt, og mener at det bør være universitetets sak å erstatte kjellerne. - Det er mer naturlig at universitetet tar på seg å huse studentfester. Campus er mye bedre egnet enn Moholt studentby, sier Ingólfson og henviser til lignende ordninger på andre læresteder.
- De har de nettopp fått i stand festlokaler på campus til Høgskolen i Sør-Trøndelag. Og på Blindern i Oslo har det i mange år vært festlokaler for studentene, sier han.
- Helt uaktuelt
NTNU avviser forslaget kategorisk.
- Det er uaktuelt å ha festlokaler på Gløshaugen eller Dragvoll. Vi har ikke lokaler som egner seg til den slags. Jeg regner med det er en grunn til at de blir kastet ut av Moholt studentby, sier NTNUs eiendomssjef Arne Rønning.
Han avviser bestemt at NTNU skulle ha noe spesielt ansvar for denne delen av studentvelferden. - Det er Studentsamskipnaden som har ansvaret for velferdstiltak, sier Rønning.
Irriterte kjellersjefer
Kjellersjefene tror ikke det er mulig å finne andre lokaler enn dem som er på Moholt. De synes Samskipnaden er lite samarbeidsvillig.
|
IRRITERT: - Samskipnaden nekter å samarbeide med oss. Vi føler oss overkjørt, men kjemper for å bevare Moholt-kjellerne, sier Maskin-kjellersjef Kari Anne Lyng og Bygg-kjellersjef Kristian Aunaas. |
- Vi ønsker å gjennomføre tiltak som gjør at kjellerne kan fortsette. Vi vil lydisolere takene og har tilbudt oss å betale for å brannsikkerhetstiltak. Men vi er blitt avvist av Samskipnaden. Vi har også forgjeves bedt om å få se tallene for Samskipnaden utgifter i forbindelse med kjellerne. Samskipnaden er lite imøtekommende og vanskelig å samarbeide med, sier Kari Anne Lyng, sjef for Maskin-kjelleren.
Lyng mener det er nærmest umulig å gjenskape miljøet i andre lokaler.
- På Moholt er alle kjellerne samlet innenfor ett område. Dette gjør det lettere å knytte kontakter på tvers av linjene. Kjellerne er et viktig sosialiseringspunkt, særlig for nye studenter i begynnelsen av semesteret, sier Lyng. Og hun mener festinga har roet seg mye i forhold til tidligere.
- I vårsemesteret var det bare fire klager på festene våre. Vi føler at vi må betale for tabber som ble begått for ti år siden. Vi ønsker ikke å lage bråk for de som bor her. Én klage er en for mye, sier Lyng.
Ingólfsson synes ikke dette er godt nok. - Det hjelper ikke å utbedre brannsikkerheten. Poenget er at Moholt studentby er et boligområde hvor det ikke passer å ha 15 utesteder. Det er ikke særlig trivelig å tråkke i spy når du går av blokka om morgenen, sier Ingólfsson.
|
LIKEGLADE? Omama Khattak (8) Maedot Ariya (9) og Uzair Ariya (4) bor på Moholt Studentby men skjønner lite når vi spør om de har merket bråk fra studentfester. |
- Brannfeller
Ingólfsson mener at kjellerne er reine brannfeller.
- Lokalene er godkjent for 30 personer, men fylles med over 100. Vi har vært heldige når det har vært bare ett branntilløp de 25 årene kjellerne har vært i drift, sier han.
Han mener kjellerne koster Samskipnaden 200.000-300.000 kroner i året i vaktmesterutgifter, vann, avløp, vakthold og ekstraarbeid i forbindelse med behandling av klager på festinga.
- Kjellerleia på 100 kroner måneden dekker ikke disse utgiftene. Det er ikke rettferdig at våre beboere skal finansiere studentenes festlokaler, sier Ingolfsson som lover å legge fram konkrete tall overfor kjellersjefene.
Studentrepresentanten enig
Studentrepresentant i styret i Sit Bolig, Torstein Fjørtoft, stemte for forslaget om å forby nattlig festing på Moholt-kjellerne.
- Jeg skjønner godt at studentene ikke vil miste festområdet sitt, men som styremedlem har jeg noen krav på meg. Brannsikkerheten er for dårlig, og jeg vil ikke ha liv på samvittigheten. Dessuten må jeg ta hensyn til de øvrige beboerne. Men jeg ønsker kjellersjefene lykke til med å finne nye lokaler, sier Fjørtoft.
Tekst og foto: Audun Asphjell Her kan du lese om alle studentkjellerne Sterke meninger om denne saken? Send oss et leserbrev.
|