MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

SKANDALEBYGGET:
Bør Idrettssenteret rives? (14.11.03, 11:53)

Fukt og mugglukt. Sprekker og skader. Dette er igjen påvist ved Idrettssenteret på Dragvoll. Tar historien aldri slutt? Bør hele greia rett og slett rives?

Bare noen timer etter at Sintef-rapporten om soppskader ble offentliggjort i mars 2000, kom entreprenører til Idrettssenteret for å se på skadene.
Foto: NTNU Info/Kenneth Aar
Problemene med Idrettssenteret på Dragvoll bare fortsetter. Senteret har vært renovert og behandlet for fukt og muggsopp mer enn én gang. Det hjelper visst bare så lite.

Siden flere av dem som har arbeidsplass i bygningen, fortsatt føler seg sjuke, gjorde Teknisk avdeling ved NTNU nylig en befaring på senteret. Og rapporten derfra er ikke lystelig lesning. Den slår blant mye annet fast følgende:

 • I første etasje er det kraftig setning på gulvene. Dette har ført til at vegger har seget, vannrør har fått brudd (og det er fare for nye), mur har fått sprekker, og veggplater buler.

  FAKTA

  DEN UENDELIGE HISTORIEN...

 • September 1998: Idrettssenteret på Dragvoll åpnes. Ansatte flytter inn.

 • Våren 1999: Flere ansatte rapporterer om tørr hud, tretthet og allergi.

 • Sommeren 1999: Konsulentfirmaet Protech engasjeres til å undersøke inneklimaet. Finner ingenting.

 • Mars 2000: Alarmen går. Sintef Unimed konkluderer med at det bygget er helsefarlig. 40 personer bes om å flytte ut.

 • Juli 2000: Samskipnaden opplyser til Adresseavisen at de har funnet kilden til sopplagene, og at årsaken til fuktproblemene er fjernet.

 • Desember 2000: Etter utskifting av byggematerialer og langvarig tørking, skriver Universitetsavisa at idrettsbygget er erklært friskmeldt

 • September 2003: Alarmen går igjen: En HMS-rapport viser at tre av fire med kontor har alvorlige plager som de mener skyldes dårlig inneklima.

 • November 2003: Teknisk befaring i Idrettsenteret hvor en finner betydelige skader. Det slås fast at bygningen kan utgjøre en helserisiko.

 • I annen etasje er det sterk mugglukt, og annen uidentifisert – men vond – lukt.

 • I tredje etasje er det registrert sprekker mellom betongelementene, skadde takplater, merker etter gammel fuktskade, og et uidentifisert hvitt belegg mellom betongelementene.

 • I fjerde etasje ble det funnet flere spor etter gamle vannskader, samt et uidentifisert hvitt belegg mellom takplater og diffusjonsplast. Også her er det mugglukt. I tillegg er dette en etasje som er for kald om vinteren og for varm om sommeren. Det er registrert mange helseproblemer hos folk som arbeider i denne etasjen.

  Riv skiten?
  Professor Jan Vincent Thue ved Institutt for bygnings- og materialteknikk vet mye om fuktproblemer i bygninger. Han presiserer at han ikke har vært på Idrettssenteret, og bare kjenner til problemene gjennom medieomtale. Men han er slett ikke sikker på om huset er til å få skikk på:

  - Her er det mye forskjellig og mye som må utbedres. For å få bukt med muggvekst, må en først finne årsaken og fjerne denne. Dernest må en fjerne eller desinfisere materialet som er angrepet. Det vil alltid være en risiko for at en ikke får med alt. Når problemet er så omfattende og komplekst som her, vil det kanskje lønne seg å rive og bygge nytt. Det bør i hvert fall vurderes, sier Thue.

  Han kjenner til bare ett tilfelle fra Sverige der et større bygg er blitt delvis revet på grunn av fukt- og innemiljøproblemer.

  Vurderer evakuering
  Ved NTNU sentralt blir det nå vurdert om de ansatte som har arbeidsplass på Idrettssenteret, bør flytte ut. - Nå er det slått fast at bygningen kan utgjøre en helserisiko. Da har vi et ansvar for våre ansatte, og en løsning kan bli at alle må flytte ut fra bygget. Teknisk avdeling arbeider nå for å vurdere alternative lokaliteter, sier organisasjonsdirektør Trond Singsaas.

  Disse holder hus på Idrettssenteret.
  HMS-seksjonen (helse, miljø og sikkerhet) ved NTNU har tidligere hatt møter og samtaler med arbeidstakerne i bygningen. Det var på bakgrunn av dette at befaringen ble bestemt. Åtte av de ansatte har takket ja til tilbud om legeundersøkelse. Disse undersøkelsene skjer i disse dager.

  Av Synnøve Ressem, Tore Hugubakken og Lisa Olstad

  Sterke meninger om denne saken? Send oss et leserbrev.
  Les også: - Ikke helsefarlig, hevder Samskipnaden
 •