MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

SPAMFILTERET TIL NTNU:
Stopper også legitim e-post - men bare litt (17.11.03, 15:12)

Det er særlig legitim e-post fra enkelte varianter av MS Outlook som kan bli stoppet av det nye spamfilteret. Men det er ikke så mye, hevder IT-seksjonen.

Spamfilteret er ikke så veldig strengt. En meget suspekt e-post som undertegnede sendte til seg selv fra Hotmail, med glorete html-styling og mange fy-ord, fikk bare en spamindeks på 3,6 (understreket med rødt) og ble følgelig ikke merket som spam.
- Vi får omtrent fem henvendelser om dette i uka, forteller Leiv Arild Andenes i IT-seksjonen. - De fleste henvendelsene skyldes det populære e-postprogrammet Microsoft Outlook. Den viktigste årsaken er at Outlook ikke følger standardene for hvordan en e-post skal se ut, sier han.

Outlook sender gjerne e-posten ut som HTML-kode. Slik kode er nødvendig hvis du vil legge inn farger, bilder, uthevinger, kursiv, spesielle skrifttyper eller skriftsstørrelser i en e-post. Problemet er bare at Outlook ikke alltid setter opp HTML-koden riktig.

Fy-ord alene lager ingen spam
Ukorrekt oppsatt HTML-kode er en viktig spam-indikator som filteret reagerer på. I tillegg sender Outlook ofte ut e-post med feil header-format. Denne feilen forverres hvis e-posten sendes via en dårlig konfigurert MS Exchange-server, noe som heller ikke er helt uvanlig.

Hvis meldingen i tillegg inneholder noen av "fy-ordene" som for eksempel "viagra" eller "enlarge your penis", kan spamindeksen bli så høy at meldingen blir merket som spam, og filtrert ut. Men et par forekomster av slike ord er ikke i seg selv nok til at e-posten blir merket.

1000 spamindikatorer
NTNUs spamfilter, Spamassassin, har rundt 1000 indikatorer som all innkommende e-post til NTNU sjekkes mot. Treff på disse indikatorene gir en poengsum. Noen indikatorer har en høyere "spamfaktor" enn andre.

Etter at en innkommende e-post er sjekket mot alle indikatorene, slåes poengene sammen, og gir en "spamindeks". Denne indeksen sier noe om hvor sannsynlig det er at en gitt e-post er spam.

Har endret på indikatorene
IT-seksjonen fikk for noen uker siden en del innspill på at noen av indikatorene ga for mange spam-poeng, og at legitim e-post ble stoppet. Leiv Arild Andenes forteller at indikatorsettet ble endret etter dette, og at situasjonen ble bedre.

Han understreker imidlertid at det viktigste tiltaket for å hindre at legitim e-post blir stoppet, er at MS Outlook og tilsvarende programvare på serveren settes opp korrekt. I tillegg bør folk unngå å sende e-post med HTML-kode.

Det er ikke nødvendig å bruke html-kode for å lage for eksempel uthevinger. Det finnes etablerte måter å utheve ord på uten html, forteller Andenes. Dette kan du blant annet gjøre ved å sette en stjerne (*) foran og bak ordet; *slik*. Tilsvarende kan ord understrekes ved å sette tegnet "underscore" foran og bak ordet; _slik_.

Noen e-postlesere kan også tolke disse kodene, slik at mottakeren faktisk får se en uthevet eller understreket tekst.

Grensa går på 4.0.
Andenes legger til at utfordringen er å regulere spamindikatorverdiene slik at mest mulig spampost og minst mulig legitim post blir stoppet. Men dessverre er det umulig å unngå at noe legitim post blir stoppet. Dette kan imidlertid NTNU-brukere regulere selv.

Den vanligste innstillingen på NTNU er "streng". Det vil si at meldinger med spamindeks over 4.0 blir merket med ***SPAM*** i tittelfeltet, mens meldinger med spamindeks over 8.0 blir slettet på serveren. Dette kan hver enkelt bruker endre selv på denne adressen (obs bare for NTNUs ansatte og studenter). Andenes har selv aldri fått legitim e-post med spamscore over 5.0.

Resultatet av NTNUs spamfiltrering kan leses av i den såkalte headeren på alle innkommende e-poster (se bildet).

Av Even Gran

Les UA-artikkel om spamfilteret fra september i år