KOMMENTAR: Tar Maudal over?
(18.11.03, 14:01) Hvem blir arvtaker etter universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein? Det heteste tipset går i retning av avtroppende konsernsjef i Studentsamskipnaden, Per Ivar Maudal. Det har vært heller få spekulasjoner om hvem som blir universitetsdirektør etter Vigdis Moe Skarstein, som fra nyttår begynner i ny jobb som nasjonalbibliotekar. Det har heller ikke vært ført noen offentlig diskusjon om hvilke egenskaper NTNU ønsker seg hos personen som skal få jobben.
Blir avtroppende sjef ny direktør?
I dag er universitetsdirektøren sidestilt med rektor som NTNUs toppleder. I en så viktig stilling er det klart at forhold som kjønn, alder og yrkesbakgrunn vil sende sterke signaler både innad og ut til omverdenen om hvilken kurs NTNU vil legge seg på de nærmeste årene. Den som tilsettes skal lede universitetet inn i helt nytt farvann med stadig sterkere konkurranse og mulig store interne omlegginger, som følge av forslagene fra Ryssdalutvalget.
|
HOPPER ETTER VIGDIS? Per Ivar Maudal rundet 60 år tidligere i høst og er ledig på jobbmarkedet. Moe Skarsteins avgang kan bane vei for Maudal som ny universitetsdirektør. |
På NTNUs interne ryktebørs har særlig ett navn dukket opp: Per Ivar Maudal, avtroppende konsernsjef i Studentsamskipnaden. Maudal er ledig på jobbmarkedet fra nyttår og kjenner NTNU godt etter mange år i Studentsamskipnaden. Med sine nylig fylte 60 år, har han ennå noen yrkesaktive år foran seg. Lenge nok til å sitte i universitetsdirektør-stillingen som lyses ut som et åremål for en periode med seks år.
...eller noen fra nabolaget?
I universitetets nærmiljø bør det finnes mange gode kandidater å velge blant. Et opplagt valg ville ha vært tidligere ordfører Anne Kathrine Slungård, hvis hun ikke var blitt snappet opp av Sintef hvor hun begynner som kommunikasjonsdirektør 1.januar. Men kanskje kan NTNU prøve samme vri som Norges fotballforbund, som ifølge Rune Bratseth gikk bak ryggen på Rosenborg-ledelsen i et forsøk på å sikre seg Åge Hareide som ny landslagstrener.
En annen høyt profilert kvinnelig leder som muligens kan tenke seg jobben, er direktør Kari Werner Øfsti i NRK Kringkasting. Hun sitter i dag i NTNUs styre og har en ektemann på Filosofisk institutt (professor Audun Øfsti). Med ny jobb i Trondheim vil Werner Øfsti slippe pendlingen til alle møtene hos John G.Bernander.
|
KJENNER NTNU: Kari Werner Øfsti er kanskje blitt lei av langpendlingen mellom Tyholt og Marientlyst? |
Andre gode kvinnenavn fra nabolaget kan være teaterdirektør Berit Tiller, som muligens kan ha blitt forsynt av å balansere en stram teaterøkonomi, og tidligere visekonsernsjef i Gjensidige Nor, Bente Rathe. Sistnevnte jobber nå i investeringsselskapet VI Partners og har i tillegg en rekke styreverv.
...eller en Ellefsen-venn?
Ellers så går vi ut fra at det fire personer sterke notlaget som skal tråle direktørmarkedet har hengt opp Adressas maktserie fra tidligere i høst på kjøleskapdøra. Muligens har de også satt kryss i margen for noen av vennene til Harald Ellefsen, selv om det kanskje ikke er så mange i Harmonien som er opptatt av å diskutere Kvalitetsreformen.
Hvis NTNU i likhet med Sintef skal sikte seg inn på personer med politikerfartstid og gode kontakter i regjeringspartiet Høyre (= Ellefsen-venn), så kan Frank Jenssen være et alternativ. Vi går uansett ut fra at hans nåværende stilling som statssekretær i Erna Solbergs Kommunal- og regionaldepartement bare er et mellomspill.
Andre aktuelle personer med tung politisk fartstid kan være søstrene Eli Arnstad (adm.dir. i Enova) og Marit Arnstad (stortingsrepresentant for Sp). Eller kanskje jobben vil friste stortingspolitiker og nord-trønder Arne Lyngstad (KrF), som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen. Det er neppe noen ulempe at han er utdannet filolog fra Dragvoll.
...eller en søker fra Oslo?
Firemannsgruppen som skal innstille ny kandidat, får neppe mange navn å velge mellom. Usikkerheten om den framtidige rollen til universitetsdirektøren vil trolig bidra til en beskjeden søkerbunke. Det er heller ingen tradisjon for mange søkere på denne typen jobber, som det bare finnes fire av i Norge. Da stillingen ble utlyst ved NTNU i 1998, kom det tre søkere. Og i 2001, da stillingen ble gjort om fra åremål til fast ansettelse, meldte det seg bare to søkere.
|
BLIR HELLER I OSLO: Assisterende universitetsdirektør i Oslo, Inger Stray Lien, er utdannet arkitekt fra NTNU og var en av søkerne på stillingen som universitetsdirektør i Oslo. Selv om den stillingen glapp, ønsker hun ikke å søke stillingen I Trondheim. |
Da Universitetet i Oslo tidligere i år søkte etter ny direktør, kom det tre søkere. To av disse var interne; Assisterende universitetsdirektør Inger Stray Lien, fakultetsdirektør Bjørnar Sarnes ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet. Den tredje var områdedirektør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.
Verken Halleén eller Sarnes kommer til å søke tilsvarende stilling ved NTNU. Sarnes holder allikevel døren litt åpen.
- Hvis jeg hadde blitt spurt av NTNU, kunne jeg ha vurdert det. Men på dette nivået søker en ikke slik stilling uten oppfordring, sier Sarnes til Universitetsavisa.
Også Stray Lien avkrefter at hun er aktuell for jobben.
- Dette er en type jobb du ikke kan pendle i, og jeg har ingen planer om å flytte fra Oslo, sier hun.
...eller kanskje en næringslivsleder?
Den skrinne søkerbunken ved UiO førte til at styret valgte å gå en runde med aktiv hodejakt. Til slutt endte de opp med å hente inn Hydro-direktør Hanne Harlem (38). Valget av Harlem overrasket mange, men i dag knyttes det store forventninger til hva juristen og den tidligere statsråden kan utrette.
Vigdis Moe Skarstein har en skarp kulturprofil. Enkelte i NTNUs styre kan nok tenkes å ønske seg en erstatter som heller har næringslivsbakgrunn. Et spennende navn kan være Ingvild Myhre (45), som er sivilingeniør fra NTH i 1982. I dag er Myhre konserndirektør for Telenor Mobil AS. Regionsjef Sidsel Sandelien i Statens vegvesen kjenner også NTNU godt. Hun er dessuten vararepresentant til styret og har også utdanning fra NTNU.
|
NB! Siste frist for å søke er fredag (21.november). |
I Sintef er det nok noen forskningsdirektører som sitter utrygt, som følge av omorganiseringen som forskningsstiftelsen nå gjennomgår. Kanskje kan det dukke opp en søker herfra?
...eller en intern søker?
Av mulig interne søkere er trolig organisasjonsdirektør Trond Singsaas (53) det beste tipset. Singsaas har i snart fem år ledet Organisasjonsavdelingen, og har den siste tiden vært regnet som universitetsdirektørens høyre hånd. Det kan tenkes at han er klar for opprykk. Men spørsmålet er om han vil søke toppjobben.
Flere kandidater var i søkelyset da diskusjonen om å konstituere universitetsdirektør var aktuell. Både assisterende universitetsdirektør Peter Lykke (65) og teknisk direktør Kjell Næsje (63) ble nevnt. Deres alder kan nok oppfattes som et hinder i forhold til en åremålsstilling med en varighet på seks år. En god del yngre er fungerende studiedirektør Hilde Skeie, som også nevnes som en mulig kandidat.
Av Tore Hugubakken og Jan Erik Kaarø Slik blir tilsettingsprosessen.
|