MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fotfulgt av radiojournalist (18.11.03, 20:01)

I snart tre måneder har forskere ved Det medisinske fakultet hatt en vitebegjærlig radioreporter i hælene. Formålet med øvelsen er at begge parter skal lære noe nytt om forskningsformidling.

FORMIDLINGSHOSPITANT: Ann Jones hospiterer ved DMF for å lære om forskningsformidling. Til daglig jobber hun i programposten Norgesglasset i NRK-P1.
Fakultetet tok selv initiativ overfor NRK Tyholt og ønsket seg en hospitant på formidlingsstipend. Journalist Ann Jones grep tilbudet begjærlig.

NRK-reporter
– Det var en unik sjanse til å få fordype seg og bli kjent med et for meg ukjent fagfelt. En kjærkommen avveksling fra en hektisk hverdag med krav om å produsere noe nytt daglig, sier hun.

Jones er allroundreporter i programposten Norgesglasset i NRK-P1, som blant mye annet dekker helse og forskning. I løpet av hospitantperioden har hun fått mange tips og ideer til nye programinnslag. Men dette har kommet som tilleggsgoder og har ikke vært mål i seg sjøl. Hovedmålet har vært å lytte og lære.

Nytt språk
- I begynnelsen hadde jeg nok med å orientere meg i jungelen av bygninger, organisatoriske enheter og fagmiljøer. Jeg fant snart ut at det var lurt å avgrense seg til tre fagområder som ble bioteknologi, hjerneforskning og forskningsetikk.

- I starten ble jeg nødt til å lære et nytt språk. Hva er genom, DNA, forskjellen på DNA og et gen, og hvordan henger alt sammen? Jeg gikk på forelesninger for førsteklassestudenter og hadde store problemer. Men det tror jeg også noen av studentene hadde!

- Redningen ble gode hjelpere, blant andre Hans Krokan og Marit Otterlei ved Institutt for kreftforskning og molekylærbiologi. De satte seg ned med meg og fortalte og forklarte, tålmodig og grundig.
- Med god hjelp lærte jeg å knekke kodene som åpnet opp for en fascinerende ny verden.

Mistillit
- Hva har gjort størst inntrykk?
- Jeg har snakket med rundt 30 forskere og andre fagpersoner om det de holder på med og synes at jeg har fått en fantastisk fin mottakelse. I tillegg har jeg deltatt på møter mellom formidlingsgruppa ved fakultetet og forskere, for å diskutere allmennrettet forskningsformidling. Der kom det fram at mange forskere har mistillit overfor journalister og direkte motvilje til å ha noe med media å gjøre.

FORDYPNING: Med god hjelp lærte Ann Jones å knekke koder som har åpnet for en fascinerende, ny verden.
- Jeg ble overrasket over sårheten som ble uttrykt og hvor sterke følelser som var involvert. Problemet er sammensatt. Noen viste til at pressen bare er ute etter sensasjons- og skandaleoppslag, og at journalister vrir og vrenger på alt de sier. Andre var mest redde for å bli uglesett av kolleger og beskyldt for å være PR-kåte.

Demokratisk rettighet
- Media må ta noe av skylda for at det har blitt sånn og jobbe både med seriøsitet og etterrettelighet. Men forskerne må også ta innover seg at allmennheten faktisk har rett til å få vite hva de holder på med. Forskere har plikt til å snakke forståelig og i fora som er tilgjenglige for folk flest, sier Jones.

NRK-journalisten forteller at hun har fått mange a-ha-opplevelser i møtet med forskerverdenen og er overrasket over hvor mye som foregår her som kan være interessant, - bare det blir fortalt på en forståelig måte.

– Her gjemmer det seg mange gode historier. Folk utenfor forskermiljøene går glipp av veldig mye. Det må vi gjøre noe med, sier Jones, og tar erkjennelsen med seg tilbake til radiostudioet på Tyholt. Lytt på Norgesglasset de nærmeste månedene!

Tekst og foto: Synnøve Ressem

Les hovedartikkel: Har ansatt formidlingsprofessor