MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Slått på målstreken av svenskene (19.11.03, 22:07)

Laget fra Kungliga Tekniska Høgskolan knep så vidt seieren foran NTNU-laget i prgrammerings-EM. Men begge lagene går videre til VM i Praha til våren.

LAGBILDE: NTNU-laget som kom på andreplass finner vi i andre rekke på dette bildet. Fra venstre: Erling Ellingsen, fra Mo i Rana, går i 3. data. Øyvind Grotmol, fra Oslo/Rogaland, går 4. elektronikk og tar i år et studieår i Spania. Børge Mikkelsen, yngstemann, går i andre klasse på matematikk og er fra Trondheim.
Konkurransen er knallhard når Nord-Europas beste studenter møtes for å teste programmeringsferdighetene. NTNU har hevdet seg bra i denne konkurransen, og sist helg ble det en sterk andreplass blant 50 lag fra Europas beste universiteter. I løpet av fem timer skulle åtte intrikate programmeringsoppgaver løses, kodes og testes.

De tre dataracerne fra NTNU ble bare så vidt slått av laget fra Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. De løste like mange oppgaver, men tidsfaktoren og innsending av noen gale løsninger til dommerpanelet, medførte trekk som gjorde at svenskene snek seg foran.

Oppgaven ingen klarte
Professor Arne Halaas underviser faget "Algoritmiske metoder" ved NTNU, og har vært med som "coach" både denne gangen og tidligere. Han skryter uhemmet av årets NTNU-lag.

Men det var en oppgave ingen av lagene klarte, "Sightseeing-problemet". Dette går ut på å finne en optimal rute for sightseeing i en by med mange gatekryss og enveiskjørte gater. Vel hjemme igjen skal Halaas i sin forelesning gå gjennom hvordan dette kan løses på beste måte.

PROFESSORTRENER: Faglærer og "coach" Arne Halaas (t.h.) forbereder gjennomgang av den vanskelige oppgaven som ingen klarte å løse i konkurransen. Han assisteres av "medcoach" og doktorstudent Pavel Petrovic, som selv har erfaring fra deltagelse i konkurransen.
Foto: Arne Asphjell.
Programmering under stress
Studenter ved KTH har en fordel som NTNU-studenter ikke har: Kurstilbudet "Programmering under stress". For stress er det utvilsomt når glupe hoder i løpet av fem timer skal løse så mange intrikate oppgaver som mulig.

Når en oppgave er i boks, heiser laget en ballong for å markere at et delmål er nådd. Ballongkonkurransen underveis bidrar nok også til skjerpet stress.

13.000 deltagere
"Northwestern Europe Programming Contest" arrangeres av den prestisjetunge organisasjonen The Association for Computing Machinery (ACM). Dette var den 27. i rekken av den verdensomspennende konkurransen, som samler 13.000 studenter fra 70 ulike land.

Av Arne Asphjell

Les mer om konkurransen.