MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Full fart for Faros (26.11.03, 22:01)

Planleggingen av kunnskapsparken Faros på Kalvskinnet er i godt gjenge. Den første utstillingen, "Teknologi og det moderne Norge", åpner våren 2005.

KULTURAKSE: Bruno Lundstrøm viser at byens fremtidige kulturakse vil gå langs Erling Skakkes gate. På modellen er parkeringsplassen på Leütenhaven erstattet av et nytt kulturhus.
Flere arkitektstudenter har vært i arbeid det siste året med å utvikle ideer for utstillingene som skal inngå i kunnskapsparken. Resultatet av arbeidet har materialisert seg i en modell av denne delen av Trondheim og et hefte med tittelen "eventuelt...".

Jubileumsutstilling i fire byer
- Kunnskapsparken Faros skal gjøre NTNU mer synlig i byen og overfor allmennheten, sier historieprofessor Håkon With Andersen, som sammen med arkitektprofessor Bruno Lundstrøm leder Faros-prosjektet.

Nå prioriteres første trinn i prosjektet, utstillingen "Teknologi og det moderne Norge". Den støttes av hundreårsmarkeringen Norge-2005, og blir en av fire utstillinger som skal markere jubileet for unionsoppløsningen. Tromsø lager utstilling med tema "Polarnorge", Bergen og Stavanger skal illustrere "Havlandet" og utstillingen i Oslo heter "Fredssenteret".

Syv tema
"Teknologi og det moderne Norge" åpner i april 2005 i Vitenskapsmuseets lokaler. Det vil være en utstilling på vel 400 kvadratmeter som omfatter syv tema:

MODELL I SKALA 1:500: Onsdag presenterte prosjektlederne Faros-prosjektet for dekan-møtet. Her studeres modellen av Kunnskapsparken og bydelen Kalvskinnet av prorektor og dekaner. Professorene With Andersen og Lundstrøm forklarer.

 • Fabrikken
 • Foreldrenes århundre
 • Industrialisert natur
 • Havets modernitet
 • Krigsmaskinen
 • Omsorg og reparasjon
 • Skitt og uorden
 • Det nye konsumentsamfunnet
 • Kunst og kommunikasjon

  De to første delene er under produksjon. Et spennende konsept som også utvikles som en del av kunnskapsparken er Formidlingslaboartoriet, hvor nye og tverrfaglige metoder for formidling skal utprøves.

  Halv pris i Trondheim
  I tillegg til at arkitektstudenter har gjort en respektabel innsats, har prosjektet to medarbeidere på nesten full tid, historikerne Harald Nissen jr og Roy Åge Håpnes (forfatter av den nylig utgitte boka "Trondhjem blir til").

  FAROS-KAMERATENE: Første utstillingstrinn i Kunnskapsparken er jubileumsutstillingen som markerer hundreårsjubileet for unionsoppløsningen. Da er det både passende og litt ironisk at det både er en norsk og en svensk prosjektleder – professorene Håkon With Andersen (t.v.) og Bruno Lundstrøm.
  Budsjettet for utstillingene i de andre byene ligger på vel ti millioner kroner, men With Andersen mener man i Trondheim skal kunne klare seg med halvparten.

  Multijubileum
  Neste trinn i utviklingen av kunnskapsparken blir å lage utstillingen "Europeisk kunnskap i Trondheim", som skal stå ferdig til åpningen av Faros kunnskapspark i 2010. Åpningen markerer også en serie jubileer: Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) blir 250 år, en institusjon hvor NTNUs to eldste enheter, Vitenskapsmuseet og Universitetsbiblioteket har sine røtter.

  I tillegg skal det i 2010 markeres at det er 100 år siden Norges tekniske høgskole (NTH) ble opprettet, Studentersamfundet er 100 år og NTNU er 15 år. Med andre ord kan vi om vel seks år se fram til litt av et jubileumsår!

  Tekst og foto: Arne Asphjell

  Se Faros-prosjektets splitter nye nettsider.
 •