Gruer seg til å øke studentopptaket
(11.12.03, 00:05) Fredag vedtar Stortinget med all sannsynlighet å øke antall studieplasser i medisin fra kommende høst. Dette er to år for tidlig for NTNU, som allerede sliter med prekære plassproblemer og lærermangel. Bak forslaget står flertallet i Kirke, undervisnings og forskningskomiteen (KUF), med komitéleder Rolf Reikvam i spissen.
- Målet er å få avviklet ordningen med å kjøpe studieplasser i medisin i utlandet. Komiteen foreslår at av 45 studieplasser som i dag kjøpes i utlandet, skal 15 overføres til Tromsø og 20 til NTNU sier Reikvam til Universitetsavisa. Hvor de resterende ti plassene skal plasseres er foreløpig usikkert.
|
TRANGT: Det blir så vidt plass rundt bordet når medisinstudentene samler seg til gruppearbeid, - men hvor skal de gjøre av læreren? Bildet viser ei gruppe andreårsstudenter. |
For tidlig
Ansatte på Det medisinske fakultet (DMF) ved NTNU river seg i håret over konsekvensene.
- Vi var forberedt på å øke opptaksantallet fra 2006. De planene kan ikke forseres uten at det blir satt inn betydelige ekstraressurser, påpeker prodekanus for undervisning, Torstein Vik.
I følge Vik er mangel på grupperom, laboratorier og veiledere de største hindrene for å ta inn flere studenter nå.
- Utstrakt bruk av gruppebasert undervisning (PBL) de to første årene er et av kjennemerkene ved medisinutdanningen i Trondheim.
Da det problembaserte medisinstudiet startet i 1993, ble åtte studenter ansett for å være et pedagogisk optimalt antall. - Dette skaper problemer nok som det er, både for studenter og lærere. Derfor er det ingen løsning å øke gruppestørrelsen, sier Vik.
Stresser pasienter
Gruppestørrelsen har også betydning for pasientkontakten. Studentene har tjeneste på sykehuset hver uke, der de i følge med veiledere møter pasienter i sykesenga. Dess flere studenter som kommer på en gang, destod større blir påkjenningen for den enkelte pasient.
- Det sier seg sjøl, - vi kan ikke utsette dem for større grupper, sier Vik.
Av andre problemer nevner han ordningen med utplassering i allmennmedisin.
– Vi vil at studentene våre skal møte pasienter fra dag én. Dette er også et særtrekk ved studiet vårt, poengterer Vik.
Tar og gir
KUF-komiteen forutsetter at 1,7 millioner kroner skal tas fra den totale rammebevilgningen til NTNU og overføres til de nye studieplassene ved universitetet i Tromsø. - Til gjengjeld skal pengene som spares på utenlandskjøp overføres til de nye studieplassene, sier Reikvam.
I følge seksjonssjef Tore Romundstad ved DMF vil ikke dette være nok til å dekke ekstrautgifter som påløper. Dette omfatter bygging av provisorier, ombygginger, forsering av byggetrinn én av det nye sykehuset, ekstrabemanning og innkjøp av utstyr.
Tekst og foto: Synnøve Ressem |