MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil skape 30 bedrifter i året (14.12.03, 23:19)

Det nyopprettede Technology Transfer Office (TTO) ved NTNU har satt seg høye mål. Årlig skal kontoret hjelpe til med minst 30 teknologibaserte knoppskytinger med utgangspunkt i NTNU/Sintef-miljøet.

- Vi må satse stort, sier Karl Klingsheim, konstituert leder for TTO-kontoret, som 22. oktober ble etablert som et aksjeselskap heleid av NTNU. Hans ambisjon er intet mindre enn å skape et nytt Norsk Hydro.

SMART MOTOR: – Jeg er opptatt av å få til verdiskapning sier professor Robert Nilssen. En dramatisk forbedring av pris/ytelse for permanente magneter er grunnlaget for SmartMotors nye elmotor.
Arkivfoto
Samarbeid skal gi vind i seilene
Et første skritt på veien er et samarbeid mellom bedriftene SmartMotor og ScanWind, som TTO-kontoret har tatt initiativ til. Begge firma har røtter i Gløshaugen-miljøet. SmartMotor er blant de beste i verden på rullestolmotorer, mens ScanWind nylig har satt opp en av verdens største vindmøller (3 megawatt) på Hundhammerfjellet i Nord-Trøndelag.

Målet med samarbeidet er å utvikle en vindmølle med motor uten giroverføring. Det vil gjøre det mulig å bygge møller med større ytelse enn i dag, og kanskje kan nordmennene få en jafs av det internasjonale markedet. Et eksempel til mulig etterfølgelse er Danmark som omsetter vindmøller for 16 milliarder kroner i året.

- Vi vil gjerne knytte oss til en vinner, sier en entusiastisk Robert Nilssen, elkraftprofessoren bak SmartMotor. Nilssen har stor tro på et fruktbart samarbeid med de trønderske vindmølleekspertene.

30 bedrifter i året
TTO-kontorets ambisiøse mål er at det innen 2005 skal skapes minst 30 teknologibaserte knoppskytinger i året med utgangspunkt i NTNU/Sintef-miljøet. I tillegg tar man sikte på å avle fram 30 lisensavtaler som kan gi grunnlag for ny vekst i eksisterende bedrifter, 30 doktorgradsarbeid per år med nyskapingspotensial, og 300 prosjekt- og hovedoppgaver som kan gi grunnlag for nyskaping.

Disse visjonene presenterte Klingsheim på et møte som organisasjonen Gründerstart arrangerte fredag.

SMART ILDSJEL: - Vi vil foreta en hard siling av prosjekter som TTO-kontoret vil engasjere seg i, bebuder Karl Klingsheim.
Gjør bedrifter av gode ideer
TTO-kontoret skal bistå med å omsette resultater fra forskning til levedyktig næringsvirksomhet. Bakgrunnen for etableringen er den reviderte loven om arbeidstageroppfinnelser (iverksatt 1.januar i år), som gjør at universitetet får eiendomsrett til ansattes oppfinnelser, men samtidig også større plikter når det gjelder støtteapparat og kommersialisering.

Klingsheim er meget klar på at TTO ikke skal bli noen bremsekloss, men en pådriver for at det norske samfunnet skal få noe igjen for sin investering i forskning i form av nye, levedyktige bedrifter. Klingsheim ser for seg tre mulige målgrupper for kontorets virksomhet:

Trengende får hjelp

  • De som allerede får til ting på egen hånd. Disse vil han ikke stå i veien for, og han vil ikke bruke så mye av innsatsen mot disse.
  • De som gjerne vil drive nyskaping, men får det ikke til. Disse anser TTO-kontoret som sin hovedmålgruppe.
  • De som ikke er interessert i nyskaping. Disse skal få være i fred.

    Klingsheim er klar på at han vil satse på de dyktigste forskerne, og etablere partnerskap. - Vi vil gå inn i faggruppene med et markedsperspektiv, og sette sammen passende team, sier han.

    Tekst og foto: Arne Asphjell

    Les mer om SmartMotor...
    ...og ScanWind.
  •