Bli kvitt eksamensskrekken
(19.12.03, 11:40) Lider du av eksamensskrekk, kan du ha nytte av teknikkene som Reidar Angell Hansen i Studieavdelingen lærer bort. Denne høsten har han arrangert eksamensmestringskurs for NTNU–studenter. Fortsatt er det noen NTNU-studenter som ikke er ferdig med alle jule-eksamener og her kommer litt psykologisk førstehjelp i innspurten.
|
HOLDER KURS: Studentrådgiver Reidar Angell Hansen (til venstre) har holdt eksamensmestringskurs denne høsten. Selv om påmeldinga har vært laber, er han overbevist om at mange studenter har godt av å lære teknikker for å overvinne eksamensskrekken. |
– De fleste som stryker, gjør det ikke på grunn av mangel på kunnskap, men fordi de ikke får fram kunnskapene, fordi de oppplever for mye stress på eksamensdagen, sier Reidar Angell Hansen. Han mener det er et stort behov blant studentene for å lære seg å mestre eksamensangst.
– Selv om kursene våre er rettet mot de som er sterkt plaget av eksamensskrekk, kan de fleste ha nytte av rådene våre, sier Hansen. Noen av knepene han lærer bort, brukes også av toppidrettsutøvere og artister når de skal yte sitt beste.
– Slapp av
Enkelte opplever at de får stiv muskulatur og er anspent når eksamen nærmer seg. Til dette anbefaler Hansen avslappningsøvelser og pusteøvelser.
– Sett deg på en stol og lukk øynene. Knytt hendene kraftig. Spenn armene og skuldrene og etter hvert også resten av kroppen. Spenn deg i 10–15 sekunder, og slapp så helt av. Legg merke til forskjellen mellom å knyte nevene og ha dem åpne, sier Hansen.
Den som ønsker et mer avansert avlsapningsprogram, kan få CD–en "Slapp av!" hos Studentservice. CD–en er laget av psykolog Ronald Grini og varer i cirka 15 minutter. Meningen er da at man skal sette seg ned, lukke øynene og lytte til instruksjonene på CD–en, som fører til at du slapper av i hele kroppen.
Lag et mantra
En teknikk som kalles affirmasjonstrening, går ut på at man skal skrive en kort tekst med positive tanker og forestillinger om seg selv, og lære seg denne teksten utenat. Så skal man lukke øynene og si teksten rolig til seg selv sju-åtte ganger.
FAKTA | Slik demper du eksamensfrykt: Visualiser situasjonen. Lukk øynene og se for deg hele eksamensdagen fra du står opp til du leverer inn besvarelsen. Se for deg at du sitter rolig og venter på eksamensoppgavene, leser gjennom oppgavene, henter fram kunnskapene, kladder hovedpunkter, fører inn og leverer.
Det er viktig å se for seg at alt går bra! | – Man kan for eksempel si til seg selv "Jeg gleder meg over å være rolig og konsentrert, og har kunnskaper nok til å løse eksamensoppgavene". Man skal knytte denne setningen til et visuelt bilde av at man er i denne situasjonen, sier Hansen.
Det er viktig at man bruker positivt ladede ord i et slikt mantra. Man må ikke bruke ordet "ikke".
Ritualer
Dagen før selve eksamensdagen blir mange beroliget av å planlegge morgendagen i detalj. De vet nøyaktig hva slags klær de skal ha på seg, hvilken mat de skal spise og så videre. Noen har nytte av bestemte ritualer for eksamensdagen. For eksempel at man har røde sokker eller spiser en bestemt type sjokolade.
Mange frykter selve eksamenssituasjonen like mye som selve eksamen. Hansen forteller at Studentservice kan sørge for at studenter som ønsker det, kan få tilgang til selve eksamenslokalet i forkant av eksamen, for å gjøre seg kjent og dermed gjøre eksamenssituasjonen mindre fremmed.
FAKTA | Slik blir du kvitt negative tanker: Bruk tavlemetoden. Lukk øynene og forestill deg at du skriver ned dine negative tanker med kritt på ei tavle. Hele tavla fylles av de negative tankene. Deretter tenker du deg at du stryker ut alt som er skrevet ved å føre blikket vannrett fram og tilbake. | Må ikke sovne
Hansen understreker at det ikke er meningen å fjerne eksamensskrekken 100 prosent.
– Det å føle et visst stress, fører bare til at man blir skjerpet og yter sitt beste. Det er når man opplever for mye eller for lite stress, at det går ut over resultatet. Et eksempel på det siste er når Rosenborg ble slått av Stabæk. De tok for lett på oppgaven.
Hansen oppfordrer studenter som sliter med eksamensskrekk om å øve på teknikkene, og finne den teknikken som fungerer best for dem.
Fryktløse gutter?
– Øvelse gjør mester. Dette gjelder alle teknikkene. På kursene våre gir vi dem bare redskapene, og hver enkelt må kurere seg selv ved å ta dem i bruk, sier han.
Hansen håper flere vil benytte eksamensmestringskursene neste semester.
- Vi hadde håpet på bedre påmelding i høst. Av de 20 studentene som deltok, var 19 jenter. Guttene bør nok bli flinkere til å gjøre noe med eksamensangsten sin, mener Hansen.
Tekst og foto: Audun Asphjell |