Studentene marsjerer og streiker igjen
(23.12.03, 15:52) Studenter over hele Europa har i høst demonstrert mot forslag om innføring av skolepenger og kutt i offentlige bevilgninger til høyere utdanning. I november og desember har studenter fra minst sju ulike EU-land protestert mot forslag om økonomiske innstramminger. Demonstrantene mener at forslagene vil innebære at høyere utdanning blir forbeholdt de økonomisk velbeslåtte.
Streik stengte universiteter
I Tyskland har høyere utdanning tradisjonelt vært gratis. Nå er det fattet vedtak om å redusere den statlige subsidieringen. Dette førte blant annet til at de tre universitetene i Berlin (Humboldt, Freies Univärsitet og det tekniske universitetet) opplevde sin første streik på nesten førti år.
Også i England har studentene protestert høylytt mot forslag om å innføre en studieavgift på 3.000 pund i året fra 2006 for studenter fra EU-land. I tillegg vil den engelske regjeringen også øke studielånsrenten.
|
PÅ GATA IGJEN: Fra et protesttog med studenter og lærere i den franske byen Amiens. |
Demonstrasjoner og streiker
Studentorganisasjoner fra henholdsvis England, Tyskland, Frankrike, Irland, Belgia, Finland, Tsjekkia og Italia har stått i bresjen for ulike aksjoner.
I Berlin streiket mer enn 100.000 studenter og professorer.
I Italia har studenter campert i gatene i protest mot et dårlig boligtilbud for studenter.
I Frankrike har studentene fått gjennomslag på et punkt: Regjeringen har gått tilbake på forslaget om å gi selvstyrerett til enkelte regionale universiteter.
Bologna-prosessen
Nedskjæringene innenfor utdanningssektoren skjer samtidig med at de enkelte lands regjeringer har forpliktet seg til å følge opp vedtakene i Bologna-erklæringen.
Dette er en samarbeidsavtale som ble undertegnet sommeren 1999 av de europeiske utdanningsministrene. Målet er å sette høyere utdanning og forskning på den politiske dagsorden. Erklæringen slår fast at en generell kunnskapsheving av den europeiske befolkning er nødvendig for å øke konkurranseevnen til de europeiske utdanningsinstitusjonene, men også for å kunne ivareta de demokratiske prinsipper som EU-landenes konstitusjoner bygger på.
Norge deltar
Norge har også undertegnet Bolognaerklæringen, og har så langt vist seg å være
en av de flinkeste i klassen når det gjelder å følge opp ulike tiltak som skal modernisere høyere utdanning.
Den franske nasjonale studentorganisasjonen UNEF hevder at Bologna-prosessen er med på å undergrave prinsippet om lik tilgang til høyere utdanning for alle. Les mer om noen av protestene.
|