MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

KURSDAGENE 2004:
Optisk fiber på rask fremmarsj (8.1.04, 11:14)

Levering av telefon, TV/video og Internett via samme tilknytning setter store krav til overføringskapasitet. Lyse Nett i Stavanger er en av leverandørene som er kommet lengst her i landet med å tilby brukerne avanserte nettjenester via optisk fiber.

Bruken av Internett øker og behovet for økt overføringskapasitet i takt med dette. Overføring av video og bilder setter store krav til båndbredde, og Stortingsmelding 49/2003 setter som mål at bredbånd skal tilbys over hele landet innen 2005. Hvordan behovet skal dekkes, er et hovedtema på Kursdagenes tradisjonelle seminar om digitale telenett.

- Fiber har en lysende fremtid, spår Gunnar Berthelsen hos Nexans Norway.
For å kunne tilfredsstille publikums behov for dataoverføring, tar utbyggingsselskapene i bruk alle tilgjengelige overføringslinjer. Allerede lagte kobberkabler utnyttes til det maksimale, og høyspentnettet tas også i bruk for dataoverføring. Eksisterende kabelgrøfter og luftspenn benyttes som traseer for nye kabler.

Optisk fiber øker
Når nye kabler legges, er det som regel optisk fiberkabel som velges på grunn av høy overføringskapasitet. Ofte legges også tomme rør i bakken, slik at nye fibre kan puttes på plass når behovet melder seg. En overføringshastighet på 100 megabit per sekund er mulig via fiber, mens vanlig kobberkabel som regel ligger i området 8-10 Mbit/sek.

Andelen av fiberabonnenter er raskt økende. I Japan er en halv million abonnenter tilknyttet via fiber, mens vel ti millioner har vanlig kabel. I USA er forholdet mellom fiber og kabel omtrent det samme, mens Europa ligger litt etter. I Norge har ca 5.000 hjem fibertilknytning, og kraftselskapene er de viktigste aktører på dette feltet.

- Vi utvikler nå vårt bredbåndstilbud til et franchisekonsept, forteller Morten Berge i Lyse Nett AS. Sandefjord, Arendal og Haugesund står i kø for å få kommunikasjonsløsning a la Stavanger.
Lyse er ledende
Lyse Kraft i Stavanger har vært en pioner på bredbåndsleveranse. Deres datterfirma Lyse Tele, er av Financial Times utropt til å ha Europas mest avanserte bredbåndstilbud. "Triple Play" er stikkordet for tilbudet fra Lyse Tele: Kunden får telefoni, TV og Internett i en samlet pakke, over en båndbredde på opp til 10 megabit per sekund.

- Et infrastrukturelt kvantesprang, er den ubeskjedne betegnelsen Morten Berge fra Lyse Nett bruker for å beskrive kommunikasjonsløsningen stavangerfolk nå kan skaffe seg. Han understreker at muligheten til å få levert TV, telefoni og Internett i en pakke over høyhastigehtsforbindelse ikke er noe testprodukt, men noe Lyses kunder har hatt tilbud om siden september 2002.

Over 5.000 abonnenter
Lyse har skrevet 5.500 kontrakter på bredbåndsleveranse. 3.000 av disse er allerede på nett, og det arbeides på spreng med å forsyne de øvrige med kommunikasjonskanal i megabitklassen. Lyse har valgt optisk fiber som transportmedium for å kunne tilby topp båndbredde.

Slik ser brukergrensesnittet ut på TV-skjermen til Lyse-abonnentene.
Fra energi til media
Lyse Energi har arbeidet med infrastruktur i mer enn hundre år, og har utviklet seg fra et rent energiselskap til et kommunikasjonsselskap.

I basispakken som 80 prosent av Lyses abonnenter har valgt inngår telefon, Internett og 17 TV-kanaler. Månedsprisen er 768 kroner, og det blir vesentlig billigere enn om man skal kjøpe disse tjenestene enkeltvis, hevder Berge. Båndbredden i denne pakken er 2 Mb/sek, men ved å øke månedsleien til 1.128 kroner får man 40 TV-kanaler og 10Mb/sek.

Effektiv stopp for uønskede telefoner
En fordel med en integrert løsning av denne typen er at det blir lett å administrere tjenestene fra egen pc. For eksempel kan du med et tastetrykk på pc’en blokkere for inngående samtaler fra telefonselgere. Lyse-abonnenter kan lese Stavanger Aftenblad på TV-skjermen om de måtte ønske, og de kan laste ned filmer i DVD-kvalitet til en pris av 39 kroner for tre døgn.

- Erfaringer fra Italia viser at boliger med bredbåndstilknytning har høyere verdi på eiendomsmarkedet, opplyser Berge.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Lyse på nett.