NY PENSJONSORDNING: - Straffes for høyere utdanning
(13.1.04, 14:05) Den foreslåtte pensjonsordninga vil slå dårlig ut for dagens studenter. Det mener både Norsk Studentunion og Studenttinget ved NTNU. Fram til nå har bare de 20 årene med best lønn hatt betydning for pensjonen. I Pensjonskomiteens innstilling, som legges fram i dag, foreslår komiteen at alle årene med lønn skal telle.
|
Ingen bør straffes hele livet for at de har tatt lang utdanning, mener studenttingleder Maria Serafia Fjellstad.
Arkivfoto: Arne Asphjell |
Krever pensjonspoeng til studenter
Dette slår dårlig ut for studentene, mener lederen for Norsk Studentunion (NSU), Trond Enger. De som tar høyere utdanning, kommer forholdsvis seint ut i arbeidslivet og får dermed kortere tid til å tjene opp pensjonspoeng.
- Det såkalte kunnskapssamfunnet er et av Norges få konkurransefortrinn. Det må verdsettes ved at det gis pensjonspoeng også for høyere utdanning, som man gjør i Sverige, krever Enger.
Dobbelt tap
NSU-lederen påpeker også at Norge har en av de minste lønnsforskjellene i Europa. Det betyr at man får forholdsvis lite igjen for å ta lang utdanning.
- Lønnsforskjellen mellom en håndverker og en akademiker er ikke veldig stor med tanke på hvor mye penger de har brukt på utdanning. De med høy utdanning og lavt lønnsnivå, blir doble tapere: Mens de jobber, får de dårlig lønn, og etter arbeidslivet får de dårlig pensjon. På toppen av det hele har de brukt mye penger på utdanning og lån, forklarer Enger.
- Studenter tjener samfunnet
Leder for Studenttinget ved NTNU, Maria Serafia Fjellstad, støtter NSUs utspill om at også studenter bør få pensjonspoeng. Hun mener de utdanningsmessige valgene man tar som ung, ikke bør få økonomiske følger når man er 70 år.
- Utdanning er et frivillig valg, men det bør ikke få den type konsekvenser som den nye pensjonsordninga legger opp til. Personer som har brukt 5-6 år på høyere utdanning, har tjent samfunnet på samme måte som de som gikk rett ut i arbeidslivet. De bør stå på like fot, mener Fjellstad.
Overlater saken til NSU
Studenttinget kommer likevel ikke til å bruke mye tid på pensjonskomiteens innstilling framover. Den oppgaven overlater de til NSU.
- Det er mer matnyttig for oss å jobbe med ting som angår NTNU direkte, sier Fjellstad.
Av Elin Fugelsnes Les også:
- Den tid, den sorg
|