MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Linn Ullmann blir årets festtaler (19.1.04, 15:54)

En tysk matematiker og en amerikansk epidemiolog er valgt ut som årets æresdoktorer ved NTNU. Sine hedersbevisninger får de under festmøtet i mai. Ved samme anledning vil forfatteren Linn Ullmann også være en viktig person. Hun har sagt ja til å holde festtalen.

Årets festmøte ved NTNU finner sted den 28. mai. Nå er æresdoktorene plukket ut: Det er matematikeren Claus Michael Ringel fra Universität Bielefeld i Tyskland og medisineren Elizabeth Barrett-Connor fra University of California.

Samtidig er det klart hvem som blir årets festtaler. I forfjor var det en middelaldrende biskop (Gunnar Stålsett), i fjor var det en aldrende politiker (Thorvald Stoltenberg), og i år har arrangementskomiteen bestemt seg for en relativt ung, kvinnelig forfatter: Linn Ullmann.

EPIDEMIOLOG: Elizabeth Barrett-Connor skal være rådgiver for den tredje store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 3).
Folkesykdommer
Elizabeth Barrett-Connor er en internasjonalt ledende epidemiolog. Hun har gitt store bidrag til forståelsen av de store folkesykdommene, som hjerte/karsykdommer, diabetes, beinskjørhet, kreft, astma og allergi. Arbeidet hennes omfatter årsakene til sykdommene, så vel som forebyggende tiltak. Hun grunnla og leder fortsatt en befolkningsundersøkelse som har pågått i 30 år.

Barrett-Connor har samarbeidet med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) i mange år, og vært medforfatter til flere HUNT-publikasjoner. Hun leder Division of Epidemiology ved Department of Family and Preventive Medicine, School of Medicine, University of California, San Diego.

HUNT og Institutt for samfunnsmedisin, som foreslo Elizabeth Barrett-Connor til æresdoktor, tror doktoratet vil være en sterk stimulans for det epidemiologiske arbeidet ved NTNU.

Representasjonsteori
Claus Michael Ringels forskningsfelt er algebra, og han regnes som en av verdens fremste på sitt område. Han har bygd opp en slagkraftig forskningsgruppe i representasjonsteori ved universitetet i Bielefeld, som tilbyr et attraktivt forskermiljø for både yngre og mer etablerte forskere fra en rekke land. Gjennom dette har Ringel hatt spesielt stor innflytelse på algebra-miljøer i Kina, Japan, Mexico, Polen, Russland og Norge. Bielefeld regnes nå som et hovedsenter i representasjonsteori for algebraer og beslektede områder.

MATEMATIKER: Claus Michael Ringel står bak et fruktbart samarbeid mellom NTNU og Bielefeld i Tyskland.
Matematikkprofessoren berømmes også for populærvitenskapelige framstillinger og for bruk av faget sitt i kunst og kultur.

Ringel har flere ganger vært gjest ved NTNU, og flere av NTNUs matematikere har hatt opphold i Bielefeld. Han er medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS). Det var forskningsgruppen i algebra ved Institutt for matematiske fag, som foreslo Ringel som æresdoktor.

Av Lisa Olstad