MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Starter kretsmesterskap i nyskaping (22.1.04, 00:16)

Venture Cup på nasjonalt plan er nedlagt. Men trønderne, som har vært dominerende deltagere i denne nyskaperkonkurransen, fortsetter idéjakten i lokal regi.

TRENGER EN DRITTSEKK: - Et vellykket foretak må ha tre mennesketyper med på laget, sier Magne Orten. – En drømmer, et forretningstalent, og en drittsekk som setter ting på spissen.
Mads Skjelstad i Gruppen for entreprenørskap og innovasjon (Grei) ved NTNUs Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse var tydelig stolt over å kunne lansere videreføring av Venture Cup i lokal utgave. Sammen med studentenes nyskaperforening Start NTNU, har Grei fått med seg næringsliv og offentlige institusjoner som økonomiske støttespillere til et lokalt kretsmesterskap i å utvikle forretningsplaner for nye bedrifter. Premiepotten er på 300.000 kroner, og etter oppmøtet på lanseringen å dømme blir deltagelsen minst like stor denne våren som tidligere år.

Tæring etter næring
- Sett tæring etter næring, var gründer Magne Ortens oppfordring til potensielle bedriftsetablerere. Orten kom til Trondheim for å studere på syttitallet, men ble i stedet det man kaller serieentreprenør. Bortimot 90 bedrifter har han etablert siden den gang, og bare 4-5 av disse har gått konkurs. Derfor kan det kanskje være fornuftig å lytte til Ortens råd.

- Det er bedre å eie 50 prosent av en bedrift som blir til noe, enn 100 prosent av en som går konkurs, sa Orten, som oppfordret unge entreprenører til å knytte til seg gjennom eierskap gode rådgivere og medspillere som "er skitne på fingrene". Styregjengangere med høye honorarer, som bare produserer papir har han lite til overs for.

Gigantball for fiskeoppdrett
Fjorårets vinnere av Venture Cup, Anders Ytterland og Endre Kvalheim, fortalte om sitt vinnerprosjekt som nå er i ferd med å bli en bedrift, Byks AS. Konseptet Ocean Globe er en svær oppdrettskule – like høy som Sentralbyggene på Gløshaugen – som kan gi rom for 500 tonn oppdrettsfisk i åpent hav.

SIKRINGSKOST FOR GRÜNDERE: Øl og pizza er standard servering når nyskapere møtes. Byks-gründerne Anders Ytterland (t.v.) og Endre Kvalheim deler pizza og erfaringer med kommende deltakere i Venture Cup.
Norge har rikelig med fjordarmer for konvensjonelle oppdrettsanlegg, men i verden for øvrig er man henvist til åpent hav. Derfor er det først og fremst verdensmarkedet Byks-karene satser på, og de har allerede hatt en testmarkedsføring mot Japan.

Møttes i Eksperter i team
Anders og Endre møttes gjennom Eksperter i team, og utviklet sitt konsept gjennom prosjekt- og hovedoppgaver, som de begge leverte i fjor sommer. Anders er ferdig på Marin teknikk, og fikk i forbindelse med hovedoppgaven anledning til å bruke to uker i tanken på Tyholt til utprøving av konseptet. Nå er de installert i Inkubator Gløshaugen, og bruker premiepotten fra Venture Cup (250.000 kroner) pluss en del andre midler de har fått, til videreutvikling av Ocean Globe.

- Vi regner med å alliere oss med en industripartner i løpet av de nærmeste månedene, sier Andreas, som ikke ser bort fra at den første Ocean Globe blir bygget i løpet av året.

Tekst og foto: Arne Asphjell