Oslo sier nei til Ryssdal
(27.1.04, 13:01) Universiteter og høgskoler bør fortsatt være statlige forvaltningsorganer, mener styret ved Universitetet i Oslo. |
STILLE PROTEST: Fagforeningsmedlemmer demonstrerte mot privatisering av universitetene under styremøtet ved UiO. Etter møtet var alle glade. Foto: Uniforum/Ola Sæther |
I går, mandag, behandlet styret ved Universitetet i Oslo innstillingen fra Ryssdalutvalget. Det var på forhånd knyttet stor spenning til hva styret ville gå inn for – ettersom det siste utkastet til høringsuttalelse fra rektor Arild Underdal og direktør Hanne Harlem gikk inn for en annen tilknytningform enn dagens. Men under møtet delte universitetsledelsen ut en ny tekst til kapittelet om tilknytningsform, som viste at den likevel ikke ville argumentere for noe annet enn dagens modell. Uttalelsen konkluderte med at argumentene for å fortsette som statlig forvaltningsorgan med lovbestemte fullmakter er mye tyngre enn argumentene mot.
Det var bare den eksterne representanten Paul Chaffey som ga uttrykk for ønske om en annen modell enn dagens. Chaffey la fram et eget forslag om at universiteter og høgskoler bør organiseres som statlige særlovsselskap, med eksternt styreflertall, ekstern styreleder utpekt av departementet, og enhetlig ledelse med rektor som øverste ansvarlige – men ikke som medlem av styret. Chaffey gikk også inn for at Tjenestemannsloven ikke skulle omfatte universiteter og høgskoler, skriver avisa Uniforum.
Styret stemte også for at styresammensetningen skal være som i dag, altså at ingen spesiell gruppe har flertall. Hvilken rolle rektor skal ha i styret, blir behandlet i dag, tirsdag. Men at rektor skal velges eller nomineres av universitetssamfunnet, var det enstemmighet om.
Av Lisa Olstad Her kan du lese mer om styremøtet ved UiO
|