Erlend Engh Brekke: Ny redaktør i Under Dusken
(27.1.04, 16:22) Ved årsskiftet tok Erlend Engh Brekke over som leder for en av landets mest profesjonelle amatørredaksjoner. Hver ny utgave av Under Dusken leses ikke bare av flere tusen trondheimsstudenter. Journalister i vanlige medier saumfarer også studentavisa på jakt etter nyheter. |
BALANSEGANG: - Vi må ikke bli for proffe heller. |
At både region- og riksmediene jevnlig tar opp saker som først stod på trykk i Under Dusken, tar den nybakte redaktøren som et tegn på at studentavisa er blitt mer profesjonell. De siste årene har Dusken-redaksjonen gjerne målt seg opp mot ordinære medier.
– Men det er en balansegang. Vi må ikke bli for proffe heller. Vi skal være både skrivestue, fritidsklubb og avis, fastslår Brekke.
Bratt lærekurve
Under Dusken drives av cirka 60 studenter som jobber frivillig. Det er ikke noe krav om tidligere presseerfaring for å få være med.
– Vi har en bratt lærekurve i redaksjonen. Folk blir kastet uti det og får prøve seg på å skrive, og får klar tilbakemelding om hva som er bra og hva som må bli bedre. Personlig har jeg lært mer om journalistikk i Under Dusken enn noen andre steder, sier Brekke, som også har jobbet i lokalavisa på hjemstedet.
FAKTA | Erlend Engh Brekke
Alder: 21 år
Bor: Ilevollen, Trondheim.
Sivil status: Singel
Utdannelse: Midtveis i bachelorstudiet i statsvitenskap.
Yrkeskarriere og verv: Nettopp begynt som ansvarlig redaktør i Under Dusken. Begynte som journalist i UD i august 2002, var nyhetsredaktør høsten 2003. Har jobbet i ungdomsredaksjonen og på desken i Tønsbergs Blad. | Anerkjennelse
At jobb i studentavisa har fungert som et springbrett til stillinger i vanlige redaksjoner, er det ikke tvil om. Både Adresseavisen og andre større mediebedrifter har medarbeidere med bakgrunn fra Under Dusken.
Men skal vi tro Brekke, er det studentenes anerkjennelse som betyr mest for ham – og ikke antall ganger Under Dusken er blitt sitert i Adressa, Dagbladet eller NRK.
– Det er fint at vi blir verdsatt av andre medier, men det viktigste er at studentene leser oss. Vi skal være den mest relevante avisa for studentene i Trondheim – det er hovedambisjonen vår, sier Brekke.
|
VIKTIGST: - Det viktigste er at studentene leser oss. |
Populær
Under Duskens egen leserundersøkelse fra i fjor tyder på at de lykkes. 67 prosent av de spurte studentene oppga da at de leser hvert nummer av studentavisa. Under 20 prosent sa det samme om Adresseavisen og Byavisa. Enda flere – over 80 prosent – sa at de likte Under Dusken ”svært godt” eller ”ganske godt”.
– Studentene utgjør på mange måter en by i byen. Siden vi er studenter selv og oppholder oss i dette miljøet hele tiden, greier vi å dekke studentlivet i Trondheim i større grad enn andre medier, sier Brekke.
Konkurranse
Han ser egentlig ikke noen andre medier som en direkte konkurrent til Under Dusken, heller ikke Universitetsavisa.
– Jeg oppfatter Universitetsavisa som ei avis av og for de ansatte, mens vi er ei avis av og for studentene, sier Brekke.
– Greier dere å være balanserte i dekningen av saker som gjelder studentene?
FAKTA | Under Dusken
Den eldste studentavisa i Norge.
Det første nummeret kom i desember 1914. Siden har UD kommet ut kontinuerlig, bortsett fra et avbrudd under andre verdenskrig.
I dag kommer Under Dusken ut i 10.000 eksemplarer annenhver uke. | – Vi skal ikke ukritisk ta studentenes parti. Dessuten er ikke studenter en ensartet gruppe med helt like interesser. Det er for eksempel store forskjeller mellom miljøene på Dragvoll og Gløshaugen. Derfor er det viktig at studenter fra alle de ulike studiemiljøene er representert i redaksjonen.
Tidspress
For tida er det opptak av nye medlemmer til Under Dusken, og Brekke har merket at det er færre søkere enn tidligere.
– Jeg tror det skyldes kvalitetsreformen. Tidspresset og kravet om å prestere er blitt større. Dermed får studentene mindre tid til frivillige aktiviteter, sier Brekke.
Han synes det er beklagelig, særlig med tanke på at arbeidsgivere ser ut til å legge mer vekt på engasjement, arbeidserfaring og utenomfaglige aktiviteter etter overgangen til bokstavkarakterer.
Redaktøren selv har ikke vært noen mønsterstudent hittil i år: – Jeg har vel jobbet 50 – 60 timer i uka, og har ennå ikke vært i forelesningssalen på Dragvoll, sier han.
|
FÆRRE SØKERE TIL REDAKSJONEN: - Jeg tror det skyldes kvalitetsreform og økt tidspress. |
Makt
De som har lest Under Dusken etter nyttår, har trolig lagt merke til at avisa har fått ny grafisk utforming. Andre ting som er nytt av året, er spalten ”Prospekt” hvor studenter med kunstneriske evner får vise frem verkene sine.
– Vi skal også satse sterkere på debattstoffet og gjøre terskelen for å skrive inn til oss lavere, sier Brekke.
– Har du inntrykk av at Under Dusken har makt til å sette dagsorden på NTNU?
–Vi blir lest av mange sentrale personer. Jeg merker at folk vet hva vi har skrevet om et tema, så vi har nok en del meningsmakt. Men innflytelsen vår er avhengig av at vi beholder respekten fra studentene.
Tekst og foto: Svein Arild Sletteng Under Dusken på nett
|