Toppkarakterer til NTNU-medisinerne
(28.1.04, 12:39) Samfunnsmedisinerne bør samle seg om noen klarere strategier. Og enkelte fagmiljøer bør se nærmere på lederskapet sitt. Ellers har Trondheim fint lite å skamme seg over. Forskningsrådet har evaluert landets medisinske fagmiljøer. Excellent! Excellent! Good! Very good! Excellent!
Dette er ord som går igjen i tre rapporter. Rapportene ble i dag, onsdag 28. januar, offentliggjort av Norges forskningsråd. De inneholder evalueringer av alle landets medisinske forskningsmiljøer – og ordene er karakterer til NTNU.
Rett skal være rett: NTNU får ikke bare toppkarakterer. Og det slenger en og annen ”excellent” hos de andre universitetene også. Men på en rekke områder, særlig på de kliniske, ser NTNU ut til å være duksen i klassen.
FAKTA | KARAKTERENE:
Excellent: Forskning og publisering på svært høyt internasjonalt nivå og av stor internasjonal interesse; forskerne blant verdens ledende på området.
Very good: Forskning på høyt internasjonalt nivå, av internasjonal interesse og med betydning for fagområdet; publisering i internasjonalt ledende tidsskrifter.
Good: Forskning på bra internasjonalt nivå; publisering i internasjonalt anerkjente fagtidsskrifter.
Fair: Forskning og publisering som bare delvis er av internasjonal standard.
Weak: Forskning av utilfredsstillende kvalitet, uten internasjonal interesse, og av bare delvis nasjonal interesse. | Grunnlag for gode råd
Forskningsrådet har gjort det før, med andre fag, og nå var det altså medisinernes tur til å bli grundig evaluert av internasjonalt sammensatte paneler. Hensikten med slike evalueringer er å kunne ta de riktige forskningspolitiske beslutningene, både på regjerings- og departementsnivå, i Forskningsrådet, og i fagmiljøene selv.
Evalueringene er basert på publikasjoner, CV-er, rapporter og presentasjoner fra forskningsmiljøene selv, og diskusjoner med panelene.
Arbeidet nedfeller seg i rapporter med grundige vurderinger av hvert eneste fagmiljø, med karakterer fra excellent til weak, og med råd om hvilke grep som må til for å heve kvaliteten på miljøet.
Mest bra, noe dårlig
Og NTNU kommer altså svært godt ut av granskingen, både på fakultets- og på instituttnivå. Fakultetet berømmes for bevisste mål, strategier og forskningsfokus – og evalueringsutvalget mener at fakultetet har et godt utgangspunkt for å få forskningen opp på et enda høyere nivå. Men utvalget stusser over at NTNU gjennomfører valg av ledelse på alle nivå i stedet for å basere utvelgelsen på klare faglige kriterier.
De aller fleste fagmiljøene får karakterer i sjiktet good til very good. Best karakter - excellent - får faggrupper innenfor kreft og molkylærmedisin, og sirkulasjon og bildediagnostikk. Excellent sies også om det nevropsykologiske miljøet som hører hjemme på SVT-fakultetet. Her råder evalueringsutvalget forskerne i tilgrensende grupper til å dra enda mer nytte av de intellektuelle ressursene i Senter for hukommelsesbiologi.
Dårligst karakter – den eneste weak som forekommer - får psykiatrimiljøet. Her bør miljøet avertere internasjonalt etter en sterk leder, foreslår utvalget.
|
GLAD FOR DET MESTE: - Bra at noen har sett oss i kortene og gitt oss noen gode råd! Bra at vi er bra! Og bra at det blir slått fast at norsk medisinsk forskning trenger et løft!
Arkivfoto: NTNU Info/Arne Asphjell |
Samfunnsmedisinerne får karakteren good, men her får de tilsvarende miljøene i Oslo, Bergen og Tromsø langt bedre karakterer. Utvalget kritiserer miljøet for å mangle en felles forskningsstrategi, for å ikke samarbeide nok internasjonalt, og for å ikke utnytte godt nok det store datamaterialet det sitter på (fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag: HUNT).
Glad og stolt dekanus
- Det siste begynte vi faktisk, på oppfordring fra rektor, å gjøre noe med i forrige uke, sier dekanus Gunnar Bovim ved NTNUs medisinske fakultet. – Vi skal snakke grundig med alle fagmiljøene - også samfunnsmedisinerne - nå, blant annet om hvordan vi kan utnytte den store HUNT-databasen enda bedre.
- Når det gjelder enkeltområder innenfor nevromedisin, har også instituttleder grepet fatt i noen av de utfordringene utvalget peker på. Jeg føler at evalueringen støtter den prosessen som er i gang, mest i form av å gi den mer kraft.
Ellers legger dekanus Bovim ikke skjul på at han er både glad og stolt over evalueringen: - Vi er et fakultet med store omorganiseringer og i voldsom ekspansjon, samtidig som vi blir distrahert i forskningen av den store universitetssykehusutbyggingen. Likevel er vi på høyde med de andre, noen ganger bedre; og utvalget støtter valgene våre for strategi og organisering – jo, det er jeg stolt over!
Nå skal alle fagmiljøene nøye lese rapportene, og så skal både institutter og fakultet diskutere de rådene som blir gitt der. - Så må vi prøve å legge best mulig til rette for å følge opp, sier Gunnar Bovim.
Av Lisa Olstad |