MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil løse inspirasjonens gåte (29.1.04, 16:21)

Hva er nå dette flyktige som ikke kan bevisføres, men som kalles inspirasjon? Onsdag kveld møttes kunstnere og vitenskapsfolk for å komme nærmere et svar.

ØYEBLIKKET: Arne Nordheim kan la seg inspirere av gjenklangen av en stein som detter ned i en tyskerbrakke i barndommens Narvik.
Hva har en komponist, en matematiker og en religionsviter til felles? Og en fysiker, en billedkunstner og en tysk professor i skandinavistikk? Jo, kjærligheten til og undringen over inspirasjon. Onsdag møttes de i Olavshallen for å snakke om sin felles kjærlighet.

Bakgrunnen var et nødrop fra komponist Arne Nordheim: ”Inspirasjonen har dårlige kår for tiden!” klager Nordheim. ”Den beskyldes for å bli satt i sentimentalitetens tegn.”

NTNU svarte på nødropet ved å invitere kunstnere og forskere til seminar. Der gjorde de sammen et dypdykk i inspirasjonens vesen. Det ble en inspirerende kretsing rundt en gåte. Man klødde seg i hodet. Utvekslet erfaringer. Kastet spørsmål ut i en fullsatt sal. Det var et stort felt som skulle sirkles inn, bøyes og strekkes på fra ulike vitenskapelige og kunstneriske vinkler: Hva er dette flyktige som ikke kan bevisføres og som stadig ”glipper” igjen?

FAKTA

Inspirasjon, av latin, eg. innblåsing, innånding, begeistring, guddommelig innskytelse.
(Kunnskapsforlagets blå ordbok)

- Dette er et fellesløft for å folkeliggjøre begrepet ”inspirasjon”. I dag er det utvasket og tømt for mening. Hva betyr det egentlig? Det er det vi skal forsøke å finne ut av i kveld, sier musikkprofessor og konferansier Bjørn Alterhaug.

FUNDERINGER: - Kan inspirasjonsbegrepet misbrukes ved at en ”inspirert” kunstner føler seg opphøyet over andre, spør Sigurd Bergmann.
- Formidles utenfra av Gud
- Inspirasjon betyr innånding, forklarte religionsprofessor Sigurd Bergmann. - I religiøs sammenheng betegner inspirasjon en prosess der Gud blåser livspusten inn i mennesket. I opplysningstidens og romantikkens teologi får dette betydningen en dypere innsikt som ikke kan oppnås av egen kraft, men formidles utenfra av en Gud. I antikken ble også diktekunsten betraktet som å ha et guddommelig utspring. Denne tankegangen ble brakt videre til de monoteistiske skriftreligionene, der de hellige skrifter åpenbares gjennom Gud.

KRAFTFELT: - Jeg ser ikke bort fra at det er noe utenfor meg som gir inspirasjon, sier Håkon Bleken.
- Kilden er hardt arbeid
For Håkon Bleken er hardt arbeid kilden til inspirasjon. - I løpet av mange timer med arbeid, kan noen porter skyves til side - og man aner en lovmessighet. Omtrent som å gå inn i kaos, der ting kullkastes og så detter på plass igjen. Etter min mening er begrepet kraftfelt mer dekkende for hva inspirasjon er, sa Bleken.

Eivind Hiis Hauge, fritidspianist og professor i teoretisk fysikk, sa seg enig med Bleken: - Inspirasjon kommer først etter timer med intens konsentrasjon. Og de magiske øyeblikkene er alfa og omega for en vitenskapsmann!

FRIHET OG RO: -Inspirasjon er en idé som kommer av seg selv, hvis jeg gir hjernen fritt løp. Men det krever ro, sier Lisa Lorentzen.
Bro mellom kunst og vitenskap
- Likhetene mellom kunst og vitenskap er store. Både en matematiker og en kunstner behandler abstrakte ting og jakter etter sammenhenger. Forskjellen er at vi leter etter forskjellige ting og har forskjellige språk til å uttrykke det med. Forskeren må bygge bro fra sin egen fjelltopp over til de andres. Å søke inspirasjon fra andre gir en ny erkjennelse, sa Lisa Lorentzen, professor i matematiske fag ved NTNU.

Tomrom gir inspirasjon
- Hva gjør man når inspirasjonen uteblir?, spør Jan Brockmann, professor i skandinavistikk ved Humboldt-universität i Berlin, og tidligere NTH-ansatt.

FORGJENGELIG: - En god idé kan lett glippe unna. Bare ved at du tenker "grip den", kan den lysende tanke oppløse seg i intet. En slik talehandling til deg selv kobler nemlig inn fornuften, advarer Jan Brockmann.
Han mener at fraværet av inspirasjon er like vanlig som tilstedeværelsen. Inspirasjon er ikke noe man kan tvinge fram eller oppsøke. Inspirasjonen vaker i grenselandet mellom søvngjengeraktig tilstand og årvåkenhet. For å oppdage den kreves en ubetinget oppmerksomhet og sensibilitet.

Men fraværet er ingen hemsko. - Inspirasjonen stiger gjerne fram fra et tomrom. Der det er et savn etter noe, oppstår også inspirasjonen, sier Brockmann.

SKREMMENDE: - Inspirasjon er noe uhåndterlig. Det kan virke skremmende på mange. Det er viktig at man vet hvordan inspirasjonen skal håndteres, sier komponist Maja Ratke.
En overskridende tilstand
Det ble en inspirerende kveld for de frammøtte i Olavshallens Lille sal, en kveld full av undring. Men ble de enige om hva inspirasjon er?

Noe kunne de i hvert fall samle seg om: Inspirasjon er en overskridende tilstand. Inspirasjon er et sentralt element i både vitenskap og kunst. Kunstnere og vitenskapsfolk kan inspirere hverandre. Det oppstår ikke av seg selv, men som utslag av hardt arbeid eller en tankeprosess. En betingelse er at man ser det man finner.

JAZZEN: - Som jazzmusiker blir jeg inspirert av daglige hendelser utenfor meg selv, men samtidig er dette "noe" en kombinasjon av meg selv. Jazzmusikk er en kollektiv inspirasjon, forteller Bjørn Alterhaug.
Kanskje vil dette i sin tur inspirere til helt andre idéstrømmer? Dialogen mellom kunst og vitenskap er i alle fall i gang.

Tekst og foto:Camilla Gerhardsen