MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Apple styrker fotfestet (28.1.04, 19:21)

NTNUs sentrale IT-seksjon gir ikke brukerstøtte til de som sverger til Macintosh. Likevel lever Mac-enklaver i beste velgående. Faktisk vinner Apple flere venner både i markedet og på NTNU.

KREATIVT VERKTØY: - Mine barn bruker PC på skolen og Mac hjemme, og det er ingen tvil om hva de foretrekker, sier Terje Rydland, som registrerer at minimusikkmaskinen iPod er blitt en bestselger blant studentene.
- Jeg synes det er merkelig at universitetet ikke satser mer på et kreativt verktøy som Mac, sier amanuensis Terje Rydland ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap. Han er en av de svorne Mac-tilhengere i miljøet som har vært trofast siden han fikk smaken på Apple på midten av åttitallet.

PC-krigen
Da personlige datamaskiner gjorde sitt inntog i 80-årene, var PC eller Mac det store spørsmålet. Det ble IBM og Microsoft som satte standarden, og innovative Apple har slitt i motbakke gjennom hele nittitallet. Men de har nektet å gi opp, og utmerker seg fortsatt med innovative produkter. Og med gründeren Steve Jobs’ tilbake i sjefsstolen tjener de også penger.

- En Mac er finere inni enn en PC er utenpå, sier Rydland. - Du kan kanskje få mer "bang for the buck" på PC-siden, men du får også flere problemer på kjøpet, mener han. Når det gjelder bærbare maskiner for privat bruk, tror Rydland at PC- maskiner kan ha et prismessig overtak, men legger til at Mac-en har mer i "pakken". Men for profesjonelt utstyr konkurrerer Apple sterkt på pris. Selv har han nylig anskaffet en Mac G5 til ca. 25.000 kroner.

IKKE MAC-FETISJIST: - Mac og musikk har vært standarden veldig lenge og er det fortsatt, selv om PC har nærmet seg litt, sier leder for Institutt for musikk Erling Aksdal.
Brukervennlig
Mac er mye enklere oppbygd, understreker han, og viser oss hvor enkelt det er å skifte eller sette inn en ny harddisk. – Mac-en er så skikkelig, sier han med ettertrykk. Maskinen er lydløs, skjermen flimmerfri og uten stråling.

- Apple har tatt et kvantesprang med sine maskiner de siste årene, sier Rydland begeistret, og påpeker at Apple har alltid vært en pioner som har ligget i forkant:

  • Lav brukerterskel
  • Første fargemaskin
  • CD-rom standard siden 1989
  • De første web-lesere ble utviklet på Mac
  • Mac’ens QuickTime var den første digitale video

    DATAKUNST: Trine Pettersen er fjerdeårsstudent ved Kunstakademiet og bruker redigeringsrommet med Macutstyr når hun produserer videokunstverket "To bevegelser i samme rom".
    Rydland lovpriser det nye Unix-baserte operativsystemet OSX – stabilt og kjapt, ingen problemer med å kommunisere med andre plattformer. – Microsoft skryter av sitt neste operativsystem Longhorn som skal komme i 2006. Nitti prosent av nyhetene i dette systemet ligger allerede i dag i OSX, hevder han.

    Ulik filosofi
    Apple har som sin filosofi å bruke koden til å selge maskiner. Derfor utvikler de rammeverk som andre kan bruke til å utvikle programmer. Microsoft har som filosofi å tjene penger på programvare – de legger stadig på nye ting for å folk til å kjøpe nye versjoner og holder koden tett inn til brystet.

    "85 million lines of code can’t be wrong", sies det ironisk om operativsystemet Windows. - Jeg ser ikke noen grunn til å velge et verktøy der jeg bruker bare 3 prosent av funksjonaliteten, sier Rydland.

    KOMPATIBEL: - Jeg tar i alt, men prioriterer Mac-en, sier Erik Wessel-Berg som er ansvarlig for drift av IT-utstyret ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon. Nylig kjøpte instituttet inn ti splitter nye Macintosh G5.
    PC-tekst og foto: Arne Asphjell

    Bør NTNU bytte til Mac som standard? Delta i religionskrigen.
  •