MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Trekkfest til tårer og jubel (1.2.04, 23:37)

Festen ble kortvarig for flere av medisinstudentene under torsdagens trekning av turnusplasser. Nesten 200 får ikke praksisplass på noe sykehus i høst.

JIPPI, JEG FIKK IKKE PLASS! Ingvil Vik er den eneste som jubler høyt når hun ikke får turnusplass. Da er det nemlig fritt fram for et halvt år med reising.
- De siste par ukene har jeg vært veldig spent, og vi har nesten ikke snakket om annet på skolen. I dag tok de fleste av vennene mine og jeg fram skiene i stedet for å sitte på lesesalen, forteller Siri Martinsen.

Nervøs stemning
Sammen med rundt 540 andre medisinstudenter skal hun kjempe om de 350 turnusplassene som venter når siste eksamen er overstått i vår. Samtidig som Strossa på Samfundet gradvis fylles av nervøse NTNU-studenter samles også medisinstudentene i Bergen, Oslo og Tromsø for å høre resultatet.

De som ikke får turnusplass denne gang må vente til neste trekning i høst. Da er de garantert en turnusplass våren 2005, men vil altså "miste" et halvår etter at undervisningen er ferdig.

To representanter fra NTNU-studentene sitter allerede med svaret på hvem som har hatt flaks og hvem som må vente. Den nasjonale trekningen ble unnagjort i Oslo dagen før, og alle studentene har fått tildelt hvert sitt nummer.

HELDIGE ANNE: Med nummer 35 er Anne Vestli blant de første som får velge turnusplass i midten av februar. Lillehammer står foreløbig øverst på ønskelista for Hamar-jenta.
Drømmen om Oslo
Nummeret bestemmer i hvilken rekkefølge de får velge turnusplass. Får de for eksempel nummer 280 er de garantert plass, men må kanskje ta til takke med et sykehus langt ned på ønskelista.

Ryktene sier at Siri Martinsen bruker å ha flaks. Hun innrømmer at forventningene har vært ganske høye, og målet er et nummer før 200. Da kan det være sjanse for en sykehusplass i nærheten av kjæresten som snart flytter til Oslo.

- Nå begynner jeg å bli redd for at jeg har hatt for stor tro på plass. Det er faktisk nesten en tredjedel av oss som ikke får, sier hun nervøst.

Dårlig nummer er skrekken
Helena på tre måneder er forsamlingens yngste. Hun aner lite om hvor spent mamma Theresa Klees og pappa Fredrik Arntsen er.

SKJEBNEVALG FOR FAMILIEN: Lille Helena på tre måneder får beholde mamma Theresa Klees hjemme ei stund til. Theresa er en av nesten 200 som må utsette turnusen i et halvt år på grunn av plassmangel. Forloveden Fredrik Arntsen er med som moralsk støtte.
- Fredrik har fått jobb i Oslo, og den siste tida har vi bodd der begge to. Nå håper jeg at jeg får nummer en, så jeg kan velge et sykehus enten i Oslo eller i pendleavstand til byen, sier Theresa.

- Hva gjør du hvis du får et dårlig nummer?

- Det er skrekken, da vet jeg ikke hva vi skal gjøre. Fredrik har hatt pappapermisjon siden Helena ble født, og med såpass ny jobb kan han ikke be om så mye, så det kan bli vanskelig.

For et år siden stod også mange uten turnusplass etter trekninga, men da falt så mange fra at alle fikk plass til slutt. I år er antallet uten plass høyere enn noen gang, og selv om det jobbes med å opprette 50 ekstra plasser, tror ingen at det ordner seg for alle denne gangen.

Bergensere med flaks
Studentene kaster stadig nervøse blikk mot scenen, og endelig entrer de to ansvarlige podiet - med dommen på små papirstrimler i lommene. Alle trekker nærmere for ikke å gå glipp av noe.

- Trondheim har erfaringsmessig vært god til å trekke bra nummer. I år ble det ikke akkurat noe brakvalg. Bergen trakk nok de beste numrene, sier Askil Elvestad, og nesten 90 sukk høres.

Lykke til! roper noen. Så ropes en og en person opp og valgnummeret leses høyt til applaus eller medfølende utbrudd fra resten av kullet. Fortvilelsen brer seg ettersom det ene dårlig nummeret etter det andre deles ut, og enkelte må gå ut for å fordøye skuffelsen. Endelig kommer det første tosifrede, fulgt av gledestårer og jubel fra den heldige.

UHELDIGE SIRI: Hellet snudde for Siri Martinsen (t.v.), som snufsende måtte innse at det ikke blir turnus til høsten.
- Jeg trakk det dårligste nummeret i venneflokken, konstaterte hun etterpå.
Ingen lykkedag
Siri merker presset.
- Jeg begynner å få en dårlig følelse. Pulsen er høy og jeg er ganske skjelven.

Så er det hennes tur. Hun får klapp på skulderen av venninnene før dommen faller. Askil drar opp papirremsa fra lomma.

- Du har fått nummer 433, sier han. Det betyr at hun nesten sikkert ikke får plass. Siri går gråtende tilbake til venninneflokken. Det er liten trøst i verken klemmer eller det at mange andre er like skuffa.

...men noen er fornøyd
Like etterpå slipper Ingvil Vik jubelen løs til stor forbauselse fra tilskuerne. Hun har fått nummer 454, og er allerede halvveis til Portugal.

- Jeg er kjempeglad! Nå håper jeg bare at jeg står på eksamen og at jeg får sommerjobb så jeg kan tjene penger til turen.

Siri har mest lyst til å gå, men blir for å se hvordan det går med venninnene.

- Jeg er veldig skuffa. Kanskje kan jeg få en turnusplass i Sverige, eller kanskje jeg får jobb mens jeg venter. Jeg aner ikke hvor jeg havner.

DOMMEDAG: Nervene er i høyspenn når Jørund Asvall trekker det ene navnet etter det andre opp fra bollen, mens Askil Elvestad leser opp nummeret fra en papirremse. Den nasjonale trekningen ble unnagjort i Oslo dagen før.
Med nummer 393 hadde heller ikke Theresa flaksen på sin side. Men det var ikke det verste som kunne skje. Nå blir det enda en stund til hjemme sammen med datteren Helena.

- Hun er jo bare tre måneder ennå, så det er egentlig greit med litt mer tid hjemme selv om jeg synes alle burde fått plass. Det hadde vært verre om jeg fikk et dårlig nummer. Alle er garantert plass i neste runde, så jeg får bare håpe det går bedre da.

Mens "We are the champions" runger ut fra høyttalerne, rusler Siri hjem. Feiringen får vente til høsten.

Tekst: Elin Fugelsnes
Foto: Thor Nielsen