Krever kvalitetssikring
(2.2.04, 15:58) Et nytt system for å sikre kvaliteten på undervisning og læring må være på plass i løpet av året. Hvis ikke kan NTNU i verste fall miste retten til å opprette egne studieretninger. Får studentene den informasjonen de skal ha? Er det utarbeidet sensurveiledning til eksamensoppgavene? Og er studieplanene fullstendige?
Flere universiteter og høgskoler blir for tida gransket med argusøyne. Fra og med 2004 kreves det at alle akkrediterte høyere utdanningsinstitusjoner har interne systemer for kvalitetssikring av utdanningstilbudene.
Kan få betydelige problemer
For hver institusjon er det oppnevnt en komité på fire eksterne personer som skal avgjøre om systemet er godt nok.
Professor Per Morten Schiefloe er leder for Utvalget for kvalitetssikring ved NTNU. Han har selv vært med i komiteen som har vurdert BI. En tykk rapport skal snart sendes til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), som styrer prosessen.
- Det skal litt til for at et sikringssystem ikke blir godkjent, men i så fall får man betydelige problemer. Hvis manglene ikke rettes opp, kan institusjonen miste akkrediteringen. Det betyr blant annet at man ikke får lov til å opprette nye fag, forklarer Schiefloe.
Stor oppgave for NTNU
Kravet om kvalitetssikring er en det eneste punktet i Kvalitetsreformen hvor institusjonene ikke har noe valg, og hvor det i tillegg er sanksjonsmuligheter. Det skal gjennomføres.
Hittil har bare Menighetsfakultetet og Høgskolen i Stavanger blitt godkjent av NOKUT, men flere er i sluttspurten. NTNU har bedt om utsettelse til 2005. Schiefloe mener universitetet har en stor oppgave foran seg.
- Slik situasjonen er nå, ville ikke kvalitetssikringen blitt godkjent. Men hvis alt som står i innstillingen vår blir gjort, går det bra. Med mer enn 2.000 emner og 53 institutter er det en svær jobb å sette i verk systemet.
Referansegrupper og resultatmåling
Innstillingen fra Utvalget for kvalitetssikring (UKS) ble levert til styret like før jul. Det 13 sider store dokumentet inneholder en rekke krav.
Hvert enkelt studieprogram og emne skal utvikle egne målsettinger som resultatene måles opp mot.
Hvis flere enn en deltar i undervisningen, skal det dannes prosjektgrupper med jevnlige møter.
Hvert fag skal ha en referansegruppe med et utvalg studenter.
Støttesystemene for undervisning, som studentservice, bibliotek og studieadministrasjon skal sette opp mål for tjenesten og publisere disse.
At rutinene for kvalitetssikring er gjennomført, skal dokumenteres i en database.
Mindre jobbing på sikt
Schiefloe er klar over at det kan høres ut som om byråkratiet tar overhånd, men mener det egentlig bare handler om systematisering.
- Flere av kravene oppfyller vi allerede, men det blir ikke dokumentert. Kvalitetssikringen handler om å endre litt på arbeidsformen og tankegangen. Det første året vil det kanskje oppleves som ekstra jobbing for å komme inn i rutinene. Men på sikt vil det føre til at man gjør mindre feil og at det blir færre klager og dermed også mindre jobb, mener Schiefloe.
Av Elin Fugelsnes Les mer på NOKUTs hjemmesider.
|