Mora di jobber ikke på Dragvoll!
(5.2.04, 09:45) "Rydd etter deg – mora di jobber ikke her!" lyder oppfordringen. Likevel flyter søppelet. Trusselen er stengte velferdstilbud. Mens enkelte ubekymret setter igjen rotet til nestemann og overser søppeldunken på vei ut, river andre seg i håret over medstudentenes latskap.
|
UAPPETITTELIG: Slike søppelberg innbyr ikke akkurat til avkobling med en kopp kaffe. |
Ved to tidligere tilfeller har det vært så ille at Velferdsrommet på Dragvoll ble stengt. Driftsleder Ivar Hovdal sier det har blitt litt bedre det siste året, men er ikke redd for å stenge igjen hvis det blir nødvendig.
Respekterer ikke reglene
- Det er fryktelig mye søppel rundt omkring. Studentene respekterer ikke reglene de skal følge. Når det blir for mye rot stenger vi i 14 dager til studentene lærer å rydde etter seg. Det er som regel verst på høsten når det er mange nye, sier Hovdal.
Studentutvalget (SU) har også mottatt henvendelser fra oppgitte studenter som har sett seg lei på forsøplingen.
"Hvorfor er så mange studenter lite flinke til å rydde etter seg i fellesarealene? (Det ser til tider helt jævlig ut). Hva kan vi gjøre for å få dem til å rydde etter seg?" lyder et hjertesukk på SUs såkalte klagemur.
- Ta ansvar!
Leder i SU, Vegard Austmo mener det største problemet er tidsskrifter som legges ut og plakater som henges opp uten tillatelse. Hver eneste uke sender SU ut skjenneprekener per e-post til synderne.
|
PINLIG: Masterstudentene Vibeke Isaksen (f.v), Signe Haukvik og Rita Norbotn synes det er mangel på folkeskikk ikke å rydde etter seg. De mener det ville være pinlig om noen av fellesarealene måtte stenge på grunn av rot. |
- Noe rot må man tross alt forvente av 3.000-4.000 studenter, og hittil er det ikke et stort problem. Men det er heller ikke en utvikling vi ønsker. Vi vil ikke gå rundt og være ordensvakter, så vi oppfordrer folk om å ta ansvar. Vaskerne har andre ting å bruke tida si på enn å plukke søppel, mener Austmo.
Søppelberg på Sito
Studenter som koblet av med en kaffe på Café-sito på Dragvoll tirsdag kunne ikke akkurat nyte utsikten. Ett av bordene var fullstendig overfylt med papptallerkener, kaffekopper og rusk og rask.
- Det er ganske utrivelig, og jeg har sett at det har stått slik i flere døgn, sier Elin Gilleshammer. Hun og venninnen Randi Marie Bakke bruker gatekafeen og kantina hver dag. Selv om de innrømmer at det kan skje en glipp innimellom, prøver de å ta med seg rusk og rask når de går.
- Enkelte steder står det plakater som sier "Forlat plassen som du vil den skal være når du kommer dit". Det er greit å ha i tankene, mener Randi.
- Mangler folkeskikk
Ifølge avdelingsleder ved kafeen, Laila Broholm, er det studentenes oppgave å kaste sitt eget søppel i løpet av dagen.
|
DEN GYLDNE REGEL: Hvis man ikke liker å komme til et bord fullt av søppel, må man huske å ta med sitt eget, mener Elin Gilleshammer (t.v) og Randi Marie Bakke. |
- Vi har ikke tid til å løpe rundt og rydde mens vi har åpent. Det står plakater rundt omkring som forteller studentene at det er deres ansvar, men resultatet er ofte frekke kommentarer med liten skrift tilbake. Når vi stenger står det som regel igjen ganske mye på bordene. Det betyr ekstraarbeid på oss, sier Broholm.
Kafégjestene på Sito synes det er tragisk hvis det skulle gå så langt at noen av velferdstilbudene må stenge.
- Vi får håpe vi klarer å unngå det. Det er nesten utrolig at folk ikke rydder etter seg når de har kommet opp på universitetsnivå. Det burde være vanlig folkeskikk, sier Signe Haukvik.
Tekst og foto: Elin Fugelsnes |