Kinesisk keiserskatt til Trondheim
(6.2.04, 09:25) Når flere tonn med keiserlige gravskatter fra Xi’an for første gang legger ut på reise, står Norge først på lista. Vitenskapsmuseet vil rive og bygge om for å få plass til utstillingen. |
TUNNELER MED TERRAKOTTA: Terrakottafigurene som er i en tredjedels størrelse, ble gravd ned i opptil hundre meter lange tunneler i utkanten av keisergraven. Dette er en rekonstruert tunnell. |
Griser, soldater og husholdningsartikler i terrakotta er noen av de arkeologiske funnene som skal fylle 300 kvadratmeter på Vitenskapsmuseet i februar neste år.
De mer enn 2.100 år gamle gjenstandene som fulgte keiser Jing Di i graven, har nesten ikke blitt vist utenfor Kina før, og aldri i Europa. Rundt 100.000 gjenstander er funnet etter at det ble satt i gang en storstilt utgraving i tunnelene og aristokratgravene rundt selve keisergraven i 1990.
Kjent keiser
Nylig bevilget Kultur- og kirkedepartementet, Utenriksdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet seks millioner kroner for å hente noen av gjenstandene fra Kina og til Norge.
- Keiser Jing Din en av de mest kjente keiserne i en av Kinas mest kjente perioder. Dette blir en fantastisk utstilling med materiale fra en lokalitet som kineserne selv vil utvikle til å bli et av de viktigste turistmålene i landet. Den vil bli noe av det største på utstillingsfronten i Norge i år og neste år, mener Christophersen.
FAKTA | Utgravingene i Xi’an er bare i startfasen, og foregår på et 40 måls stort område.
Samlingen er fra Han-dynastiet, ca. 200 f. Kr til 220 e. Kr.
Han-dynastiet la grunnlaget for det mer kjente Tang-dynastiet.
Jing Din regjerte fra 157 til 141 f. Kr.
Den berømte terraktotta-hæren med soldater i full størrelse ble funnet i et gravområde bare et par kilometer fra Jing Dins grav og er rundt 100 år eldre. | River hus for keiserens skatter
Utstillingen er et samarbeid mellom universitetsmuseene i Stavanger, Trondheim og Oslo. I februar reiser en delegasjon med Axel Christophersen i spissen til Kina for å plukke ut gjenstander nok til å fylle 400 kvadratmeter.
Så mye plass har ikke Vitenskapsmuseet, men museumsdirektøren vet råd.
- Vi kommer rett og slett til å rive ned og ominnrede noe av museet for å få plass til så mye som mulig. Blant annet skal vi fjerne halvetasjen i Gunnerussalen. Vi vil også lage utstillingsarealer i kjelleren hvor det nå er magasiner.
- En seier for samarbeidet
Sammen med flere kinesiske kurerer lander den verdifulle arkeologiske samlingen i Stavanger i oktober. Deretter legges turen til Trondheim før rundreisen avsluttes i Oslo.
Christophersen understreker at en så stor utstilling aldri ville funnet veien til Norge hvis ikke de tre museene hadde samarbeidet.
|
ENORM GRAVHAUG: Ingen gjenstander har ennå blitt hentet ut fra selve Jing Dins gravhaug som er 40 meter høy. |
- Med et slikt felles løft gjør vi universitetsmuseene mer synlige i samfunnet rundt oss. Dette er en seier for samarbeidet, sier han.
Av Elin Fugelsnes |