MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU i tre TV-kanaler (8.2.04, 00:07)

Mandag kan TV-seere over hele landet se NTNUs nye reklamefilm. Filmen skal vises på TV2, TV Norge og TV3. I tillegg vil det ligge en annonse på utvalgte nettsteder.

HÅPLØST: Mor, far og lillesøster tar farvel med sitt "siste håp".
Foto: Steinar Fugelsøy
Reklamefilmen har som mål å trekke nye studenter til NTNU. Filmen handler i korte trekk om en ung mann fra mistrøstige kår som skal begynne å studere. Filmen er bygd opp som en parodi på en typisk Hollywood-trailer for en western-film. "You are our only hope. Our farm is falling to bits and pieces", er beskjeden faren gir ham før avreisen.

Den unge studenten saler opp hesten sin og setter av sted på hesteryggen. Han løser Rubiks kube i en fei, og vi får i god Hollywood-tradisjon høre en mandig bassrøst si at: "His path was filled with thousands of choices. But he chose the best". Til slutt kommer NTNU-logoen opp, mens studenten rir i full galopp oppover Høgskoleringen mot Realfagbygget.

Reklamefilmen er laget av Klapp Media med Ole Martin Hafsmo som regissør. Han har tidligere jobbet med Bård Tufte Johansen, Harald Eia og Atle Antonsen i humorserien "Ut i vår hage" på NRK. Flere av de som har vært med og laget filmen er tidligere studenter ved NTNU.

Skal skape nysgjerrighet
- TV er en av de kanalene som når ungdom best, slår NTNUs informasjonsdirektør Anne Katharine Dahl fast. Hun har stor tro på at filmen kan dra flere studenter til NTNU.

- Da vi hadde prøvevisning av filmen for elever fra videregående skole, samt en del av våre egne, ferske studenter, fikk vi svært gode tilbakemeldinger. Skoleelevene ga klart uttrykk for at dette var noe som traff dem og som skapte en interesse for å få vite mer.

FORMANINGER: "It's in your mind", insisterer faren, spilt av Arne Reitan.
Foto: Steinar Fugelsøy
- Det er nettopp dette som er hensikten med TV-filmen, understreker Dahl. - Målet er å skape den interessen som gjør at de i neste omgang søker informasjon om NTNU på internett, og/eller bestiller informasjonsmateriell.

Skolebesøk koster mer
I tillegg til TV, satser NTNU på internett som markedsføringskanal.

- Undersøkelser som både vi og andre har gjennomført, viser at den i særklasse viktigste kanalen for å skaffe seg studieinformasjon, er internett, forteller Dahl.

Derfor har NTNU lagt ned store ressurser i å bygge opp en ny rekrutteringsweb, i tett samarbeid med fagmiljøene. NTNU kommer også til å kjøre reklame på internett, på noen nettsteder som man vet er godt besøkt av målgruppa. Her kan du se reklamebanneret som skal brukes på internett.

FAKTA

Betaler for at filmen faktisk skal bli sett:

  • Filmen har en klart definert målgruppe, nemlig de som er ferdig med videregående, og skal over i høyere studier. Derfor vil NTNU-reklamen bli sendt i tilknytning til programmer som denne målgruppa ser på.

  • Avtalen er utformet slik at alle norske ungdommer i målgruppa skal ha sett reklamen ca. fire til fem ganger. Så går reklamen så lenge det er nødvendig for å nå dette målet. Man betaler altså ikke for et spesifisert antall visninger på TV, men for at et visst antall mennesker faktisk skal ha sett filmen et visst antall ganger.

  • TV-stasjonene har nøye uttenkte metoder for å måle hvor mange som ser på TV til hvilke tider, slik at de vet hvor lenge en reklame må repeteres for å nå det målet som kunden har betalt for.

  • TV-filmen har kostet rundt 200.000 kroner å produsere, og TV-visningene og internettreklamen som er basert på filmen, koster til sammen rundt én million kroner. Dahl poengterer imidlertid at internett- og TV-reklame ikke utgjør de største postene på NTNUs rekrutteringsbudsjett.

    Skolebesøksordningen, en annen hovedsatsing i studentrekrutteringen, koster for eksempel mer.

    Rekrutteringsbudsjett ikke økt
    Anne Katharine Dahl ønsker også å poengtere at det totale rekrutteringsbudsjettet til NTNU ikke har økt på grunn av den nye satsingen. Det er bare prioritert på en ny måte.

    - For å få råd til TV-reklamen, har vi kuttet ut tiltak som vi gjennom spørreundersøkelser fant ut hadde liten eller ingen effekt. Det gjelder blant annet kinofilm og annonser i ulike avisbilag. Vi har også redusert deltakelsen på utdanningsmesser rundt om i landet og konsentrert innsatsen om de fire store messene i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

    Informasjonsdirektøren understreker at det samlede rekrutteringsarbeidet til NTNU baserer seg på kunnskap om hvordan utdanningssøkende ungdom skaffer seg informasjon.

    Professorkritikk
    NTNU er det første norske universitetet som bruker TV-reklame i markedsføringen. Det har ført til en del oppmerksomhet. Adresseavisen hadde blant annet et helsides oppslag med reportasje fra filminnspillingen, dagen etter at filmen ble spilt inn.

    HESTEMØKK: Hva sier Realfagbygg-arkitekten til dette, mon tro? Scenene som ble tatt opp innendørs ble det ikke plass for i den ferdige filmen.
    Foto: NTNU Info./Gorm Kallestad
    NRK har også viet filmen oppmerksomhet, Utgangspunktet har vært kritikk fra NTNU-professor Arnulf Kolstad. Han har blant annet kritisert filmen for å markedsføre NTNU som et "hipt" sted å være, uten at universitetets samfunnskritiske rolle blir reflektert.

    Anne Katharine Dahl ser annerledes på saken:
    - Det er nokså fascinerende å bli kritisert for budskapet i filmen før kritikerne overhodet har sett den, slår hun fast. - Kjernebudskapet er at du som ung studiesøker står overfor valg som vil påvirke resten av ditt liv - og da er NTNU er godt valg.

    Dahl understreker at man ikke kan ha ambisjoner om å presentere hele bredden i NTNUs studietilbud på 30 sekunder. Målet må være å vekke engasjement og positive følelser for NTNU - og helt konkret sende målgruppa fra TV-skjermen og over til pc-skjermen for å ta en nærmere titt på NTNUs nettsider.

    - For øvrig har NTNU lange tradisjoner for å gå nye veier i rekrutteringsarbeidet, slår informasjonsdirektøren fast.

    Hun fortsetter: - Det som er nytt, møter gjerne kritikk. Da rekrutteringsmateriellet fikk en ny og utradisjonell utforming på siste halvdel av nittitallet, skapte også det mye støy internt i organisasjonen. Men søkertallene gikk rett til værs - sannsynligvis fordi vi traff målgruppa på deres egne premisser.

    Av Even Gran

     Se bildeserie
     Se videoklipp