Fransk-norsk forbrødring
(11.2.04, 13:35) Internasjonal seksjon og BEST Trondheim arrangerte mandag ”Fransk dag”, der NTNU-studenter ble lokket til utvekslingsopphold i Frankrike. |
VENNER: Siri Steinsland fra Norge og Julien Cochard fra Frankrike. |
De norske studentene fikk først en presentasjon av aktuelle skoler i Grenoble, Lyon, Lille, Marseilles og Paris. De franske representantene lokket med alt fra sol og riviera til store alpinanlegg, festing og reising.
Etter presentasjonen fikk studentene muligheten til å spørre franskmennene om studier i Frankrike over rødvin, baguetter og ost.
Ingvild Espelid Thorvaldsen studerer nordisk ved NTNU. Hun ønsker gjerne å studere i Frankrike, og brukte anledningen til å finne ut mer om skolen i Lille.
- Jeg vil bruke et annet fremmedspråk enn engelsk, og har lyst til å lære fransk bedre. Det hadde vært innmari spennende å komme seg ut, sier hun.
Fransk utveksling
Ecole Polytechnique i Paris var en av skolene som ble presentert. Eliteskolen er en av de mest prestisjetunge i Frankrike, og det kreves mye av studentene for å komme inn.
Mange av topplederne i franske storbedrifter har gått på Ecole Polytechnique. Trondheimsavdelingen i studentnettverket Board of European Students of Technology (BEST) har denne uken besøk av tolv studenter fra skolen.
Det er vanlig å ha årlige utvekslinger mellom BEST-gruppene. Vertsgruppen står for kost og losji. Da de franske studentene kom til Norge på lørdag, kunne de ikke vente med å hive seg ut i snøen.
Den første kvelden ble brukt til aking. Studentene har allerede rukket å bli bedre kjent i byen. De har grillet pølse på Kristiansten festning, spilt norsk Trivial Pursuit og besøkt Statoil på Rotvoll.
Mandag fikk de franske studentene prøvesmake spekemat, flatbrød, rømmegrøt og akevitt i Studentutvalgets lokaler på Gløshaugen.
|
FRA BUFFETEN: Franskmenn og nordmenn ble servert velsmakende mat. |
Statoil imponerte
Alexandre Persat forteller at utvekslingsbesøket har vært nyttig.
- Jeg ble veldig imponert over Statoil – et selskap som er ulikt franske bedrifter. Ved Statoil åpner de for å ta initiativ til interne prosjekter, og de har mange moderne laboratorier.
I Frankrike er selskapene ikke så dynamiske, forteller Persat – og innrømmer samtidig at han egentlig også kunne tenkt seg å studere diplomati eller jazz.
Rimelige kurs
BEST arrangerer jevnlig kurs ulike steder i Europa. I vår kan studentene blant annet bli med på kurs om romfart, bioteknologi, informasjonssikkerhet og atomenergi. Deltakerne må betale reisen selv, men mange av kursene er gratis. Alle som går på universitet som er med i BEST kan melde seg på.
Siri Steinsland i BEST Trondheim har nettopp vært på en ukes kurs om ledelse og kulturelt mangfold ved Ecole Centrale i Paris.
- Jeg hadde stort fagmessig utbytte av kurset. I tillegg til at vi hadde tre gode forelesere, fikk vi besøkt Shell og Danone, sier hun.
Steinsland påpeker at selv om BEST er en organisasjon for teknologistudenter, er kursene åpne for alle studenter ved NTNU.
- BEST har flere kurs i ledelse og andre ”soft skills” hvor en ikke trenger spesielle forkunnskaper, forteller hun.
Nyttig nettverk
President i BEST Trondheim, Katrine Falch Olsen, sier at utvekslingene er nyttige for å få jobb og kontakter.
- BEST gjør at studentene får knyttet nettverk i Europa. Vi har for eksempel medlemmer som har reist på interrail uten å måtte betale for en eneste overnatting, sier Olsen.
Studenter ved 62 universiteter fordelt på 24 land er med i BEST-nettverket. BEST Trondheim er den eneste gruppen i Norge. Den skiller seg ut, fordi den har en overvekt av kvinnelige medlemmer.
Senere i år er det BEST Trondheim sin tur til å dra på utvekslingsbesøk til Ecole Polytechnique i Paris.
Tekst og foto: Håvard Moen Ferstad |