MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ingeniørtjenester på billigsalg (12.2.04, 11:27)

- Glem Norge som base for arbeidskrevende industri. Sats heller på eierskap, økt kunnskap og arbeidsplasser for høyt utdannede akademikere. Dette har vært omkvedet i Tekna (tidl. NIF). Men hvordan stiller de seg til at også ingeniørtjenester blir lagt ut på billigsalg og utflagget?

OVERVÅKNING: Ketil Bø utvikler avanserte IT-produkter i India og er snart klar for å sende et avansert overvåkningsprogram på markedet. Her ser du at et kamera blir programmert til å følge med et krus som står i bokhylla….
I USA har det blitt vanlig å kjøpe teknologikompetanse i Asia og Øst-Europa. Aker Kværners avdeling i Texas planlegger å kjøpe utstyr og ingeniørtjenester for 28 millioner kroner årlig i lavkostland.

Konserndirektør Erik Wiik regner med å kjøpe stadig flere ingeniørtjenester i India, ifølge den indiske avisa Economic Times. Wiik opplyser at det hovedsakelig er snakk om tjenester innen petroleumsteknologi og farmasi. Han legger til at kvaliteten på indisk fagekspertise er i verdensklasse.

Frykter ikke konkurranse
Generalsekretær Kåre Rygg Johnsen i Tekna frykter ikke at norske ingeniører skal bli utkonkurrert av billigere fagkompetanse i utlandet.

– India har i første rekke markert seg på IT-området. Internasjonal konkurranse vil tvinge oss til å sette bort programmering og annen arbeidsintensiv ”hyllevare” til f.eks inderne.

- Det kan de gjøre minst like godt som oss og langt billigere. Vi må utnytte våre fortrinn og satse på spisskompetanse, forskning og nyutvikling. På visse områder ligger vi langt framme internasjonalt. Det blir en utfordring å bevare og utvikle dette forspranget, sier Johnsen.

Fruktbart samarbeid
Han får langt på veg støtte fra Ketil Bø som har jobbet med IT i India en årrekke. Bø var tidligere ansatt ved NTNU og Sintef og er nå tilknyttet Institutt for informatikk i en bistilling.

Han har etablert eget firma og driver systemutvikling innen bildebehandling og kunstig intelligens, i nært samarbeid med indisk fagekspertise. Han har flere produkter som snart er lanseringsklare, blant annet et avansert overvåkningssystem kalt Troll Eye.

Bø forteller at systemspesifikasjon, prosjektledelse og kvalitetskontroll blir utført i Norge mens inderne tar seg av systemutviklinga. - Inderne har god kompetanse på programutvikling og programmering men er mindre gode på systemdesign. Der er vi overlegne.

Vi er også sterkere på prosjektledelse, gjennomføring av prosjekter og systematisk kvalitetssikring. Men det kan være et tidsspørsmål før de tar oss igjen også på disse områdene, sier han.

PÅ FERSKEN: Kameraet foreviger alle forsøk på tilnærmelser til kruset. Bilder av det som skjer kan sendes online til for eksempel politiet, og er ugjendrivelige bevis i en eventuell rettsforfølgning. Systemet er utviklet i nært samarbeid med indisk IT-ekspertise.
Verdens beste IT-utdanning
Bø har vært vitne til en rivende utvikling siden samarbeidet startet for sju år siden.

- India har bygd opp en av verdens beste IT-utdanninger, med høyt faglig nivå og eksepsjonelt gløgge studenter. Det er stor konkurranse om studieplassene.

De beste studentene blir silt ut gjennom opptaksprøver som nærmer seg avgangseksamener ved NTNU i vanskelighetsgrad. Den eneste måten å konkurrere med dette på er å styrke vår egen utdanning, understreker Bø.

Han har lenge bekymret seg over kvaliteten på norsk utdanning og mener den trenger radikal omlegging. Og det må skje snart.

– Vi må spisse utdanninga og satse på kvalitet framfor kvantitet. Dernest bør vi slutte å utdanne til ”massearbeid”, det vil si produksjon styrt av menneskehender, som for eksempel programmering.

Sats heller innen ledelse, utvikling og nyskaping på høyt nivå. Vi må posisjonere oss der vi har best sjanse for å lykkes på det globale arbeidsmarkedet, sier Bø.

Han minner om at vi også må regne med større konkurranse om kunnskapsjobbene fra Russland og Øst-Europa i tida som kommer.

- Massearbeid til fattige land og elitejobbene til de rike. Høres mistenkelig ut som en ny form for imperialisme?

- Jeg ser det ikke slik, men som fornuftig arbeidsdeling som gir begge parter gevinst, sier Bø.

Tekst og foto: Synnøve Ressem