Må bytte veggplater og isolasjon
(16.2.04, 23:35) Fuktskadene i Kvinne-barnsenteret ved det nye St. Olavs Hospital blir utbedret i vår. Andre nybygg på sykehusområdet blir nå også sjekket, men så langt uten at flere fuktproblemer er oppdaget. De nye sykehusbygningene skal verken inneholde fukt eller mugg, forsikrer fakultetsdirektør Anne Katarina Cartfjord ved Det medisinske fakultet.
Materialene ble våte
Under byggingen av Kvinne-barnsenteret ble materialer våte, og fikk stå våte for lenge. Når fukt har oppstått må materialene tørkes ut – raskt, eller byttes. I løpet av en til fire uker kan det utvikles muggsopp, og på Kvinne-barnsenteret var det dette som skjedde.
Når dette huset etter planen åpner i mai 2006 skal Det medisinske fakultet disponere 20 prosent av arealet, og St.Olavs hospital de resterende 80 prosent.
Omfattende fuktskader
I huset er det oppdaget tre typer fuktproblemer:
Brannisolasjon langs stålsøyler og lignende er blitt fuktig, på grunn av mangelfull tildekking.
Hvis dekkplatene i ytterveggen legges på fuktig isolasjon, kan fukten over tid trenge inn i platen og forårsake soppvekst inne i platene. I tillegg kan fukt trenge inn i kuttflaten.
Vann har trengt inn mellom kryssfinerplater i noen vinduskarmer og har vist seg vanskelig å tørke ut. Kryssfiner i to lag holder på vann på en annen måte en f.eks. heltre.
Isolasjon og veggplater skiftes
Det er nå satt i verk et omfattende arbeid for å utbedre skadene. På vestfløyen av bygget skal brannisolasjonen og veggplatene skiftes til og med tredje etasje på vestsiden, mens de skal skiftes helt opp på siden inn mot gårdsrommet.
På nordfløyen skal det skiftes på bestemte steder der det er påvist fukt og mugg. På østfløyen er det ikke påvist problemer. Fukten i kryssfineren rundt vinduene fører til at noen vinduskarmer må byttes.
Det planlegges jevnlige målinger i senteret også i tiden fram til åpningen for å sikre mot "senskader", opplyser Cartfjord.
Entreprenøren må betale
Det er AS Anlegg som har kontrakten med Helsebygg Midt-Norge på råbygg, fasader og innvendige arbeider i Kvinne-barnsenteret. Byggekontrakten er på 285 millioner kroner. Ifølge Cartfjord er det helt klart at entreprenøren har ansvaret for å sikre bygget mot fukt og andre skader i byggeperioden.
- Det ferdige bygget skal være fritt for skadelig sopp, noe annet er utenkelig og uaksepterbart. En av grunnene til at problemet ble oppdaget, er nettopp at Helsebygg har kompetanse og fokus på fukt og fuktskader, fremholder fakultetsdirektøren.
Kontrollene fortsetter
Spørsmålet mange stiller seg nå er om det også kan ha oppstått fuktskader i noen av de andre nybyggene på sykehusområdet. Målingene så langt har ikke avdekket flere problemer. Men Cartfjord understreker at kontrollene vil fortsette.
Etter problemene i Kvinne-barnsenteret har Helsebygg bestemt seg for å stille strengere krav til entreprenørene om fuktsikring, heter et i en pressemelding fra Helsebygg Midt-Norge. |