MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tørkede jordbær til hundre millioner amerikanere (19.2.04, 00:39)

Når TV-kokk Andreas Viestad skryter av tørkede NTNU-jordbær til flere hundre millioner seere, er det grunn til å smile.

Professor Ingvald Strømmen gliser bredt mens han følger TV-opptakene på forskningslabben. I den lille TV-monitoren kan han se nærbilder av sitt eget, høyst spesielle syltetøy. Det er moro når det ramler inn et helt TV-team som interesserer seg for forskning på frysetørking av jordbær.

Og enda morsommere er tanken på at TV-programmet som lages, kommer til å nå flere hundre millioner TV-seere senere i år. Andreas Viestad er TV-kokken som smaker på syltetøyet, kikker inn i kameraet og forkynner:
- And it really tastes strawberry!

PYNTET TIL KAMERA: Anne Karin Torstveit Hemmingsen (til høyre) og Ingrid Camilla Claussen gjør seg klar til TV-opptak.
Matprogram for millioner
Det er TV-selskapet Nett-TV som har tatt turen til Trondheim for å lage nok en episode i serien "New Scandinavian Cooking". Matprogrammet lages for amerikansk, offentlig tv, men er også vist i Italia og Finland. Serien er også nylig solgt til BBC Food. Foreløpig er det uklart om programmene vil bli sendt i Norge.

Med seg på laget har TV-selskapet Andreas Viestad, mest kjent som matskribent i Magasinet i Dagbladet. I serien om den norske maten blandes gjerne kokekunst med litt lokalkultur. I teknologihovedstaden Trondheim får Viestad mulighet til å krydre med NTNU-forskning.

Markedsmuligheter
- Vi ønsker å vise at Trondheim er mer enn Nidarosdomen og levninger fra fortiden. Byen har også brainpower, sier Andreas Viestad. Ekstra stas synes han det blir å lage innslag om mat og forskning som både er relevant og som fungerer på TV.

Leder av Institutt for energi- og prosessteknikk, Ingvald Strømmen, har i snart 30 år av sitt liv arbeidet med frysetørking av næringsmidler. Nærmere 30 prosent av verdens matvarer ødelegges på veien mellom produsent og forbruker, og bedre konservering gjør at maten holder seg lenger. Forskere fra NTNU og Sintef har i mange år arbeidet med å utvikle instant tørkede produkter.

Jordbærene i pulverform bevarer både aroma og smak, og holdbarheten er bedre enn for vanlig syltetøy. Med drahjelp fra Viestad og co. kan forskerne kanskje håpe på at "instant jam" blir en internasjonal hit.

JAM ER NAM NAM: TV-kokk Andreas Viestad og professor Ingvald Strømmen fant raskt tonen, og Viestad fikk med seg en pose eksklusive, tørkede jordbær videre på reisen. Ingrid Camilla Claussen i midten kan også vente å få se seg selv på TV.
Måtte kjøpe ny labfrakk
Til TV-opptaket er labben ryddet, og forsker Anne Karin Torstveit Hemmingsen har skaffet seg en splitter ny labfrakk. Både hun og sivilingeniør Ingrid Camilla Claussen må være tålmodige, for regissør og kameramann skal ha mange forskjellige utsnitt før de er fornøyde. På labben er det ikke dagligdags med TV-besøk og flere kolleger stikker hodet innom for å se hva som skjer.

Til slutt sier TV-folkene seg fornøyd med denne sekvensen, og forskeren kan endelig slutte å røre i reagensrøret.
- Jeg tror jeg aldri har rørt så lenge i et glass, sier Torstveit Hemmingsen, og lurer på om innsatsen hennes blir belønnet med noen sekunder i det ferdige programmet.

Hekta på nitrogen
Innslaget fra NTNU blir en del av programmet fra Trondheim. TV-selskapet har også gjort opptak på Bakklandet og ved Nidarosdomen. Tidligere denne uken har Viestad og co. laget sorbé med flytende nitrogen på restauranten Credo. Den flytende nitrogenen fikk de fra NTNU.

Viestad hadde aldri prøvd dette før, men ønsker nå å bruke flytende nitrogen oftere til matlaging og oppbevaring, og lurer på hvor han skal få tak i det i Oslo, og hvor dyrt det er.
- Alle studenter her ved NTNU burde i hvert fall hatt ei bøtte med flytende nitrogen på kjøkkenet, sier matskribenten litt på spøk og litt på alvor.

Tekst og foto: Tore Hugubakken