Størst ledighet blant utenlandsstudenter
(19.2.04, 15:03) De som har studert i utlandet, har vanskeligere for å få jobb enn de som har studert her hjemme, viser ny undersøkelse.
FAKTA | FLEST DOWN UNDER: Australia er fortsatt det mest populære landet for utenlandsstudenter (3.300). Storbritannia kommer på andreplass (3.200), mens Danmark (2.100) og USA (1.000) følger på de neste plassene.
Økonomiske/merkantile fag topper med 2.700 studenter.
Kilde: Aftenposten | De aller fleste akademikere kommer forholdsvis raskt i jobb etter at utdannelsen er fullført. Men det er klare forskjeller mellom ulike faggrupper, og utenlandsstudentene henger etter dem som har sin eksamen fra Norge, skriver Aftenposten.
Har ikke nettverk
En fersk kandidatundersøkelse utført av Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) viser at ledigheten blant dem som er med i undersøkelsen, er 1,3 prosent for dem som har studert i Norge og 2,7 prosent blant utenlandsstudentene. Ledigheten er altså dobbelt så høyt for dem som har studert ute.
Forskningsleder Lars Nerdrum i NIFU tror at en av årsakene til at utenlandsstudenter opplever større ledighet, er at de mangler det nettverket som mange norske studenter skaffer seg gjennom studietiden.
|
FORTSATT POPULÆRT: Mange reiser til Australia for å studere, men veien til jobb etterpå kan bli kortere om de holder seg hjemme.
Arkivfoto: Inst. for geologi og bergteknikk, NTNU/Ole Sundsby. |
Ingen forskjell på legeutdanning
Særlig blant økonomer og humanister er ledigheten betydelig høyere for utenlandsstudentene. Det er også en viss ledighet for dem med fag innen fysioterapi, sivilingeniør og helse.
I enkelte akademikergrupper er det ikke noen ledighet i det hele tatt, verken for utenlandsstudenter eller dem som har studert hjemme. Det gjelder sykepleiere, realister og leger.
De som er med i undersøkelsen, gikk ut fra høyere utdannelse i perioden 1997 - 1999. De dro fordel av et godt arbeidsmarked i de første kritiske årene etter at de var ferdige. Senere undersøkelser vil gi svar på om de som nå skal søke jobb, klarer seg like bra. |