MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BORTSKJEMT-NORGE:
Flere trygdede enn industriarbeidere (18.2.04, 13:18)

Hydro-pensjonisten Knut Birkeland har skrevet boken "Til helvete - og vel så det! Lissom", der han ser med kritisk blikk på sutre- og velferdssamfunnet Norge. Tretti studenter på Eksperter i team-prosjektet "Teknologiens fravær" fikk høre hans dystre vyer for AS Norge.

ENIGE: Landsbyleder Fredrik Steineke (t.v.) og tidligere personaldirektør i Norsk Hydro, Knut Birkeland, er enige om at norsk ungdom må bli mer interessert i naturvitenskap og teknologi.
I Norge går antall personer på trygd rett i været, mens det blir stadig færre industriarbeidere. Ved årsskiftet var det over 300.000 uføretrygdede, mens antall industriarbeidere har falt fra 400.000 på 70-tallet til 280.000 i dag. Med over 1,2 millioner trygdemottakere er det i gjennomsnitt 1,7 årsverk per alders/uførepensjonist i Norge.

Er vi egentlig så rike?
- Vi lever i et land vi tror er ustyrtelig rikt, men er det egentlig det, spør Birkeland. Oljefondet er på vel 800 milliarder kroner, men hvor mye er det egentlig? Et statsbudsjett er på ca 600 milliarder kroner, og fylkes- og kommunale budsjett utgjør 130 milliarder. Oljefondet er derfor ikke så mye mer enn ett års utgifter for AS Norge. I tillegg kommer at akkumulerte pensjonsforpliktelser nærmer seg 4.000 milliarder.

Nærmere halvparten av statsbudsjettet går til trygd og helse; omlag 200 milliarder går med til trygd, 50 milliarder årlig til helse.

VI SUTRER: - Vi har fått en sutrekultur hvor stadig flere velter ansvaret for sin skjebne over på velferdssamfunnet, hevder Knut Birkeland.
Trygdede velgere
De trygdede utgjør en stor velgergruppe som politikerne nødig vil støte fra seg, og da blir det vanskelig å ta upopulære avgjørelser. Det blir et selvforsterkende problem. Politikerne kjøper seg popularitet ved å spandere fra oljefondet, og evner ikke å skape respekt for nødvendige prioriteringer.

Ved at det er blitt vanlig å samarbeide fra sak til sak, får ikke Stortinget den nødvendige styringskraft, mener Birkeland. Han mener det må bli færre partier og det må gis anledning til å oppløse Stortinget og skrive ut nyvalg.

Populistisk presse
Tabloidiseringen av samfunnet er blitt et mareritt, hevder Birkeland, og legger mye av skylden på det han kaller populismens penneknekter. Pressen heier på pressgruppene og velger helst følelsesmessig ladede saker med fokus på enkeltpersoner, i stedet for å se sammenhenger i en større helhet.

Birkeland rettet hardt skyts også mot sine tilhørere. - Norsk ungdom er priviligerte – de har det for godt, mener Birkeland. De unge sluntrer unna og har liten respekt for lov og rett.

GRATIS BOK: Ingen forlag ville utgi boka til Birkeland. De så ikke på samfunnsrefsing som bestselgermateriale. Birkeland ga den ut på eget forlag – på nett, for gratis nedlasting.
For mange studenter
Birkeland er hjertens enig med Inge Lønning som hevder at det er altfor mange som studerer i Norge i dag. Han liker ikke oppslag som "velg og vrak i ledige studieplasser", mange av de unge utdannes til ledighet.

– Det å studere er blitt et konsumgode, og høye strykprosenter i matte ved NTNU vitner om at noe er galt, mener han. - Altfor mange studerer sosiologi. Sosionomer og sosiologer bruker mye tid på elendighetsbeskrivelser av det norske samfunnet. De burde ha et obligatorisk praksisår i et land som har det virkelig ille før de slippes løs her hjemme, mener Birkeland.

Studentene som deltar på dette "Eksperter i team"-prosjektet, skal utarbeide en handlingsplan for hvordan naturvitenskap og teknologi igjen kan bli en del av folks kulturelle utdannelse.

Håp for ungdommen
Responsen fra studentene tyder på at mange av dem langt på vei er enig med Birkeland. Han fikk i alle fall ingen markant motbør på sine sterke formuleringer. Og Birkeland har tross alt tro på ungdommen, og har også litt positivt å si om dem:

  • De har gode sosiale ferdigheter og er flinke til å jobbe i team.
  • De er flinke til å se andres ressurser.
  • De har mye selvtillit og tro på egne ressurser.
  • De lærer IT på et tidlig stadium i livet.

    Tekst og foto: Arne Asphjell

    Last ned boka \"Til helvete - og vel så det! Lissom\".
    Eksperter i team, \"Teknologiens fravær\"
    Innlegg: Teknologenes fravær.
  •