MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

AMBASSADØR UTFORDRER CLEMET:
Vil ha tysk tilbake i grunnskolen (25.2.04, 15:40)

Stadig færre studerer tysk, og færre drar på utveksling til Tyskland. Den tyske ambassadøren oppfordret utdanningsministeren til å ta tak i problemet, da han besøkte NTNU tirsdag.

GEMÜTLICHKEIT: De tre tyskspråklige ambassadørene i Norge fant tonen på Dragvoll. Fra venstre: Anton Kozusnik fra Østerrike, Horst Winckelmann fra Tyskland og Kurt Höchner fra Sveits.
- Jeg frykter at vi både på tysk og norsk side synker inn i en likegyldighet i forhold til hverandres språk. Men vi må huske at det språklige fellesskapet har betydning både for kulturen og for næringslivet, sa ambassadør Horst Winckelmann under sitt besøk på Dragvoll.

Demokrati, EU, kultur og fellesskap over landegrenser stod på timeplanen under den første tyskspråklige kulturdagen ved universitetet. Med ambassadører fra både Tyskland, Sveits og Østerrike øverst på talerlisten, var arrangørene svært fornøyd med premieren på det de håper kan bli en årlig foreteelse.

- Bevar mangfoldet
At interessen for tyskstudiene i Norge har dalt det siste tiåret, er ett av tegnene på at båndene mellom Tyskland og Norge har blitt svekket.

Winckelmann uttrykte frustrasjon over at det utdannes stadig færre tysklærere i Norge, og at ungdomsskoleelever ikke lenger må lære et fremmedspråk i tillegg til engelsk.

- Det er viktig å beholde det europeiske mangfoldet. Engelsk blir mer og mer vanlig, samtidig som kunnskapen om Tyskland er dårlig blant norske barn. Jeg håper Clemet vil gå inn for å gjøre det obligatorisk med et andre fremmedspråk i grunnskolen igjen, sa Winckelmann.

FAKTA

Tysk i grunnskolen

  • Kvalitetsutvalget som er oppnevnt av Forsknings- og utdanningsdepartementet, har vurdert ulike tiltak for å styrke opplæringen av 2. fremmedspråk på ungdomstrinnet.
  • Departementet skal legge fram en stortingsmelding om temaet like før påske.
  • I mediene har utdanningsminister Kristin Clemet uttrykkt spesiell bekymring for tyskfagets posisjon. Hun mener det er viktig at det blir lagt til rette for at flere elever velger og fullfører opplæring i to fremmedspråk. Det er ennå ukjent hva hun vil gå inn for i stortingsmeldingen.

  • Støtte fra Østerrike
    Den østerrikske ambassadøren Anton Kozusnik ga de rundt 55 deltakerne et innblikk i Østerrikes kulturelle rolle i Europa. Etter foredraget benyttet han muligheten til å støtte sin tyske kollega.

    - Som den institusjonen hvor landets høyeste utdanning er organisert, spiller universitetet en viktig rolle for bevaringen av det tyske språket i Norge. Men forutsetningen for at man har lyst til å lære et språk, legges allerede i grunnskolen, påpeker Kozusnik.

    Positiv vind
    Professor Jorunn Hetland støtter ambassadørene i at tysk er et viktig språk i Europa, og faktisk det språket som har flest morsmålsbrukere i EU. Hun ser nå tegn til en ny positiv trend i søkermassen til tyskstudiene ved NTNU.

    - De siste åra har antallet studenter stabilisert seg, muligens også økt. I fjor ble det tatt opp 11 hovedfagsstudenter ved seksjonen, det er langt flere enn årene før. Ting tyder på at vinden snur, og da er det viktig å nøre opp under den positive utviklingen. Dette arrangementet er et forsøk på det, forklarer Hetland.

    Hun er stolt over å ha fått tre ambassadører til å komme til NTNU på samme tid. Hun tror også det har stor betydning for studentene.

    - Flere av dem som er her i dag, er engasjerte studenter på faget Europakunnskap med fremmedspråk. For dem kan dette være en sjanse til å få inspirasjon og knytte kontakter, mener Hetland.

    Tekst og foto: Elin Fugelsnes