MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Føler seg presset ut på Dragvoll (26.2.04, 11:50)

Steinar Gulbrandsen føler seg ikke lenger helt velkommen til det offentlige biblioteket på Dragvoll. Nye sikkerhetskrav har gjort det vanskeligere for eksterne brukere.

Steinar Gulbrandsen bor like ved Dragvoll og går ofte til universitetet for å sjekke mail, lese aviser og lete opp informasjon på internett. Tidligere hadde han tilgang på de fleste pc-ene, nå kan han bare bruke noen få datamaskiner.

- Problemet er at disse maskinene har liten kapasitet. Det er for eksempel ingen maskiner som ”tåler” programmet som kreves for at jeg får lest e-posten min. I realiteten er jeg da ekskludert som bruker av enkelte av bibliotekets tjenester.

UTESTENGT: Steinar Gulbrandsen er ikke lenger student, men bruker fortsatt datatjenestene ved biblioteket på Dragvoll. Etter omleggingen av filialen føler han seg langt på vei utestengt.
Foto: Beate Horge
Ståplasser og kø
Biblioteket på Dragvoll ble nylig ombygd. Flere maskiner ble installert, og mulighetene til gruppearbeid, internettsøk og tekstbehandling ble utvidet. Men de nye maskinene krever innlogging med brukernavn og passord.

Steinar Gulbrandsen reagerer på at maskinene på det innerste datarommet, som tidligere kunne brukes av alle, nå er ”låst” for ham: - Vi som ikke har studentbevis, er henvist til maskinene ved inngangen. Her er det noen ståplasser og ofte kø ved de få sitteplassene. Det minner litt om ordningen ved kirkene før i tiden; de spedalske måtte stå utenfor. Dette er et offentlig bibliotek, men jeg er redd det bare er et tidsspørsmål før flere maskiner sperres.

Gulbrandsen tror ikke at det bare er privatpersoner som rammes av den nye ordningen på Dragvoll: - Det er ofte gjesteforeleserer som rusler rundt på biblioteket uten å ha tilgang til datamaskinene. Det kan umulig være noen god reklame for NTNU.

Krav om identifisering
Harald Bøhn, seksjonssjef ved Universitetsbibliotekets avdeling for humaniora og samfunnsvitenskap, mener at pc-tilgangen for ”walk in users” er god nok på Dragvoll:

- Jeg skjønner ikke helt kritikken. De eksterne brukerne har fortsatt et godt tilbud her hos oss. Den eneste forskjellen fra tidligere er at de har færre maskiner til rådighet og at de ikke lenger har tilgang på tekstbehandlingsprogrammene som ligger på NTNU-serveren.

UFORSTÅENDE: Seksjonssjef Harald Bøhn mener tilbudet er bra nok, og forstår ikke helt kritikken.
Arkivfoto: NTNU Info/Tore Hugubakken
Det er blant annet et mer omfattende krav om pålogging og identifisering fra NTNU som ligger bak endringene. - Vi har hatt noen episoder med sjikane-mail fra såkalte ”åpne” maskiner. Det vil vi unngå. Men samtidig vil vi ikke hindre allmuen i å bruke oss. Vi ønsker på ingen måte å stenge folk ute, sier Bøhn.

Bibliotekdirektør Ingar Lomheim påpeker også at bibliotekene er offentlige og åpne for hvem som helst. - Primært sett er Universitetsbiblioteket for studenter og ansatte, men vi ønsker at alle våre brukere skal ha et best mulig tilbud. Derfor har vi også et datasystem som er brukervennlig for besøkende. Men at det kan komme strengere krav til identifisering i framtida, ser jeg ikke bort fra, presiserer Lomheim.

Strengere i Oslo
Ved Humaniora og samfunnsvitenskapelig universitetsbibliotek i Oslo (HumSam) kreves brukernavn og passord på alle datamaskiner. Det eneste unntaket er ved søk på maskinene som bare er tilknyttet Bibsys.

- Det er et forholdsvis enkelt system: Eksterne brukere kan logge seg inn via sin brukerkonto ved biblioteket. Slik får vi identifisert alle brukere og slipper eventuell misbruk av universitetets datasystem, sier Helge Skappel ved HumSam.

Av Beate Horg