EKSPERTER I TEAM: Lager curling for blinde
(26.2.04, 15:24) Idrett skal være for alle, og nå vil en gruppe unge eksperter i team sørge for at curling for blinde blir olympisk gren i neste vinter-OL. Selv satser de på en plass på VIP-tribunen. |
PÅ LAB'EN: Litt terping på bruk av instrumenter må til, men nå er (bakfra) Thomas Talhaug, Øystein Pettersen og Kai Bardal klar til å lage utstyret. Foto: Anne Winsnes Rødland |
Studentene Øystein Pettersen, Kai Bardal og Thomas Talhaug kommer fra hvert sitt fakultet: FIM, SVT og IME. Men de er alle eksperter i samme team, og har bestemt seg for at blinde også skal få spille curling.
- Vi lager et slags frekvensstyrt lydutstyr. Da trengs bare én på laget som kan se, og det er jo vanlig i idretter for blinde. Personen som ser, plasserer en sender i den retningen hvor steinen skal havne. På curlingsteinen er det en mottaker. Det fungerer slik at når håndtaket på steinen peker rett mot senderen, kommer det et bestemt lydsignal. Da vet du at du har riktig retning, forklarer Thomas Talhaug.
I tillegg skal de lage en magnetplatemodell, hvor magnetsteiner kan plasseres ut slik de befinner seg på banen. På den måten kan alle ha oversikt over spillet og diskutere hvor de bør sikte.
- Så kan personen som ser, plassere senderen. Det er jo uansett laglederen som har hovedansvaret for hvor det skal siktes, sier Kai Bardal.
Går for VIP-tribunen
Gruppa, som også omfatter består André Sætheråsen og Fredrik Thorsås Larsen (begge IVT), har vært i kontakt med Trondheim Curlingklubb.
- De lånte oss et curlinghåndtak til hjelp når vi utvikler utstyret. Dessuten har vi vært med dem og spilt selv, for å se hvordan det foregår, forteller Talhaug.
- I tillegg har vi snakket med Norges Blindeforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Målet er å få inn curling for blinde i neste OL, smiler Pettersen.
- Jepp, med oss på VIP-tribunen, gliser Bardal.
- Det er kanskje å sikte litt høyt, men at blinde snart skal kunne spille curling, det vil vi få til. Det er ikke så lenge siden det ble vedtatt at idrett skal være for alle, legger Kai Bardal til.
- Faktisk har de begynt å ha curling for blinde i Canada, men der dunker de bare i isen. Det blir forferdelig unøyaktig, fortsetter Thomas Talhaug.
|
Når curling er en idrett for rullestolbrukere - hvorfor ikke også for blinde? |
Går i boks
Foreløpig har de ikke noen håndfaste komponenter å vise frem. - Nei, men vi blir ferdige. Nå har vi planlagt alt og vet hva vi skal gjøre. Da er mye av jobben gjort, mener Talhaug.
- I dag har vi snakket med fagfolk på universitetet og bestilt utstyret vi trenger. Dessuten har vi øvd oss på å bruke utstyr vi ikke var så vant til. Eller, Thomas og Øystein har øvd seg. Det er de som til vanlig driver med den type teknikk, forteller Bardal.
Bidrar på hver sin måte
Det er jo litt av ideen med Eksperter i Team. Gruppemedlemmene skal bidra med ulik ekspertise.
- Vår landsby har idrett og teknikk som tema, men vi kunne velge problemstilling selv. Da var det viktig at vi fant noe hvor alle kunne bidra. Det var vel det som var den største begrensningen, husker Kai Bardal.
- Slik det ble nå, føler vi at vi fikk utnyttet tverrfagligheten. Heldigvis hadde vi veldig like interesser når det gjaldt idrett, fortsetter Thomas Talhaug.
- Ja, det gikk greit å bestemme seg for å lage noe for funksjonshemmede. Det er viktig at idrett skal være for alle. At det ble akkurat curling for blinde, var mer tilfeldig. Vi måtte velge noe vi hadde ressurser til å få til, legger Bardal til.
Og gruppearbeidet, det går strålende. - Selv om vi nok synes det går litt for mye tid til tester og analyser av gruppearbeid. Vi føler vi lærer mest om det ved å jobbe i gruppene, sier Øystein Pettersen.
Av Anne Winsnes Rødland |