MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ti år med sang og klang (2.3.04, 11:13)

Det er ti år siden den første, perfekte samklangen hørtes fra koret Embla. Nå kler damene seg opp med glitter og tiara og holder stor mimrekonsert i Erkebispegården.

Embla har sunget for kongelige og statsmenn og har til sammen vunnet elleve førstepriser, fire andrepriser og to spesialpriser på sine ferder til prestisjetunge konkurranser ute i Europa.

JUBILEUMSKOR: Utallige førstepriser, spennende turneer, heder og ære er stikkordene når Norunn Illevold Giskes kor Embla feirer sine første ti år.
Foto: Beate Horg
Entusiastisk kormamma
- Hold dere nede...slapp av, sier dirigent Norunn Illevold Giske mens hun tar kontrollen og tramper forsiktig takten. Bevegelsene hennes er rytmisk vante og bestemte. Hun smiler og er tydelig fornøyd med det hun hører på øvelsen.
- Takk! Dere er flinke.

Det er ti år siden den anerkjente sangpedagogen og førsteamanuensisen ved Institutt for musikkvitenskap bestemte seg for å stifte damekoret Embla. Siden den gang har hun vært korets mamma: - Åtte av grunnfagsstudentene på musikk i 1993 fikk i oppdrag å synge en del sanger til programmet ”Syng med oss” på NRK. De sang så rent og nydelig at jeg tenkte: dette må vi fortsette med!

I januar 1994 meldte Giske på koret, som den gang het Frøkenstiftelsen og bestod av studenter fra konservatoriet og musikk på Dragvoll, til en sangkonkurranse i Oscarshamn i Sverige. Det endte med førsteplass.

- Jeg var så nervøs! Men vi fikk masse skryt og heder, så vi imponerte tydeligvis, smiler Giske, som ved siden av å være en ettertraktet foredragsholder og instruktør verden over, også dirigerer Trondheim kammerkor og Det norske mannskor.

KORKONKURRANSE: Embla konkurrerer ofte og gjerne. Her fra en konkurranse i den tyske byen Marktober - der de dro hjem med førsteprisen.
Foto: Embla
Hylende autografjegere
Hanne Bæverfjord (30), Hege Anita Vagnild (31) og Camilla Rusten (30) er de eneste som er igjen av orginalbesetningen fra 1994. De forteller om begivenhetsrike ti år, om reiser gjennom blant annet Tyskland, Østerrike, Sveits, Spania, Italia og Irland.

- Årene har gått fort, veldig fort, sier Hanne, som er leder for Embla.

- Vi har opplevd mye rart. Vi sang på regjeringens mottagelse under Ari og Märthas bryllup, og en annen gang var det en kar som slo hjul foran oss mens vi sang. Det var da vi opptrådte for et bygningsfirma under VM på ski -97, ler Hege Anita. - Vi følte oss litt malplasserte da...

At de er anerkjente i sitt miljø, har de også fått føle på kroppen. - En gang ble vi mottatt av et hylende jentekor fra Japan som tok bilder og ville ha autografene våre. Det var litt rart, husker Hanne.

Koster å være kor
I fjor omsatte Embla for nesten 300.000 kroner. - Vi søker på stipender, får honorar for oppdrag og vinner pengepremier. Slikt blir det litt penger av, sier Hanne.

Fordi det stort sett er studenter som er med, setter de grensen ved 1000 kroner i egenandel når de er ute og reiser.

- Og så betaler vi barnepass. I dag er det vel til sammen elleve barn som har mødre i koret, så behovet øker. Men vi vil heller at folk møter opp og blir med på turné i stedet for å sitte hjemme uten barnepass, sier Hanne.

De øver bare en gang i uka, og supplerer av og til med helgeseminar. - Mange av korene vi har konkurert mot, forteller at de holder på opptil tre timer om dagen, så de blir litt sjokkert når vi forteller at vi øver så lite, forteller Hanne. - Hemmeligheten bak suksessen er nok at vi har Norunn. Ingen dirigerer og instruerer som henne.

Skal feires
Jubileumskonserten er fredag den 19. mars klokka 19.30 i Erkebispegården. Feiringen består av variert musikk som spenner fra korets begynnelse og fram til nyskrevede verker i anledning jubileet. Disse verkene er komponert av Eldbjørg Raknes og Trygve Brøske. Konferansier er Hallbjørn Rønning, skuespiller ved Trøndelag Teater.

Av Beate Horg

LANG, LANG, REKKE... Noen av dem har holdt på i ti år.
Foto: synlig.no