MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

DTU legger ned fristilt universitetsavis (7.3.04, 18:20)

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) ønsker seg ei internavis som forteller om "de gode resultater". Derfor legges den fristilte internavisa Sletten ned.

DTU har i lang tid holdt seg med en fristilt internavis, Sletten. Avisa har vært drevet av en selvstendig stiftelse, men finansiert av DTU.

VIL SPARE: Universitetsdirektør Jørgen Honoré ved DTU tror universitetet vil spare penger når den fristilte internavisa Sletten nedlegges, og all interninformasjonen samles under ett tak.
Foto: DTU
Vil ha kontroll
Styret i Sletten har nå vedtatt å legge ned avisa. Avisas styreleder Jørgen Honoré, som også er universitetsdirektør ved DTU, begrunner nedleggelsen blant annet med DTUs konkurransesituasjon.

- Vi vil sikre oss kontroll med den informasjonen vi gir fra oss. Enhver bedrift vil tenke slik, sier Honoré til Universitetsavisa. Han understreker at DTU er i stadig sterkere konkurranse fra land som satser mer på teknisk forskning og innovasjon enn Danmark.

Da er det ifølge Honoré behov for et organ som "fortæller os selv om de gode resultater inden uddannelse, forskning og innovation, og de medarbejdere, studerende og gæster, der skaber dem" (sitat fra et leserbrev i siste utgave av Sletten).

Er du ikke redd for at dette vil hemme den frie meningsutvekslingen ved DTU?
- Nei, det er jeg ikke. Man er vel ikke avhengig av en løsrevet internavis for å drive kritikk? Studentene og de ansatte kan bare komme til oss hvis de har noe de vil kritisere.

Honoré synes det er underlig hvis DTU skal pålegges å betale for en fristilt avis som skal drive kritikk mot seg selv. Det er svært uvanlig, både blant universiteter og bedrifter ellers, slår han fast.

Har gjennomført Ryssdal-omlegging
DTU ble omorganisert til en privat stiftelse for rundt tre år siden Universitetsavisa har tidligere skrevet om dette. DTU har altså gjennomført det Ryssdalutvalget foreslo å gjøre med de norske universitetene, men som ble avvist av nær sagt alle her til lands.

Jørgen Honoré tror ikke det er noen sammenheng mellom omdanningen til stiftelse, og nedleggelsen av Sletten.
- Nei, her er det ingen sammenheng. Et universitet som er organisert på tradisjonelt vis, kunne vel også ha gjort dette, slår Sletten-styrelederen og universitetsdirektøren fast.

BLIR LAGT NED: Sletten blir nedlagt i juni. Her er omslaget på den ferskeste utgaven.
- En direkte konsekvens av stiftelsesmodellen
De ansattes representant i Sletten-styret, Palle Sørensen, ønsker i utgangspunktet ikke å kommentere saken overfor Universitetsavisa. Men når vi spør om det er noen sammenheng mellom DTUs omdannelse til stiftelse og nedleggelsen av Sletten, bestemmer han seg for å åpne munnen likevel.

- Det er helt klart en sammenheng her, sier Sørensen. - Nedleggelsen er en direkte konsekvens av at DTU har blitt mer sentralistisk og lukket etter omleggingen.

- Sletten har etter omleggingen vært svært forsiktig med å trykke "kritiske" artikler og leserbrev, forteller Sørensen. - Forsiktigheten skyldes signaler fra ledelsen, men kanskje i størst grad selvsensur fra redaksjonen og de ansattes side. DTU-ledelsen har etter omleggingen vært svært følsom for intern kritikk, påpeker han.

- Å holde seg med en "fristilt" avis som ikke tør å kritisere, er det ingen som har bruk for. Det var derfor vi i styret ble enige om å legge ned Sletten, sier Sørensen. Han legger til at det ikke er rom for en avis som Sletten på dagens DTU. Sletten tilhører på mange måter "den gamle tiden", understreker han.

Sørensen forteller også at det har vært uenighet om den redaksjonelle profilen, mellom DTUs ledelse og flertallet i Sletten-styret. Der DTUs ledelse har ønsket styring og kontroll, har flertallet vært mer opptatt den frie meningsutveksling.

Palle Sørensen er bekymret over den rådende selvsensuren blant DTUs ansatte. Som eksempel nevner han at det har vært forbausende stille etter at nedleggelsen av Sletten ble kjent. Slik burde det ikke være ved et universitet, sier Sørensen.

Ingen kommentar
Slettens redaktør, Tine Kortenbach, ønsker ikke å uttale seg til Universitetsavisa. Det eneste hun vil bli sitert på, er at styret i Sletten hele tiden har vært fornøyd med den redaksjonelle profilen, og at DTU-ledelsen ikke har drevet noen sensur av avisa.

Det er ingen lenker til internavisa Sletten fra DTUs "interne sider" på nettet. Hva synes du som redaktør om det?
- Det har jeg heller ingen kommentar til. Du får spørre DTUs ledelse, svarer Sletten-redaktøren.

Av Even Gran

Hjemmesiden til Sletten finner du her.