MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BREV HJEM FRA GUAM:
Masteroppgave under palmene (7.3.04, 21:55)

Eventyrlysten og reisesugen? Ett år i tropene anbefales på det varmeste!

DET GODE LIV: Brevforfatter Morten Nøst Olsen sper på studielånet med litt tropisk matauk.
Mitt siste studieår ved NTNU har jeg valgt å tilbringe på øya Guam i Mikronesia i Stillehavet. Siden dette ikke er et område nordmenn flest har som første reisemål, kan kanskje en litt nærmere beskrivelse være på sin plass. Tenk deg at du trekker en linje fra Papua New Guinea nordover, eller fra Filippinene østover. Da treffer du på et lite område som kalles Mikronesia, hvor den største øya er Guam.

En miks av det meste
Guam er en tropisk stillehavsøy med årsmiddeltemperatur på 27 varmegrader. Vannet rundt øya holder upåklagelige 26 grader. Øya er et uinkorporert amerikansk territorium, noe som innebærer at man er på amerikansk jord, uten å være i en amerikansk stat.

Deler av øya er dermed lukket område for den amerikanske marine og luftforsvar. Infrastrukturen er også dessverre basert på den amerikanske modellen om at man skal bruke bilen til å komme seg frem; uten bil er det vanskelig.

Guam har like mange beboere som Trondheim by, og noen vil kanskje sammenlikne øya med en miks av forstads-storbyamerika, Hawaii og Sør-Øst Asia. Her finner man paradisiske sandstrender, enorme hoteller, shoppingsentre, firefelts motorveier, alle tenkelige fast food-kjeder, frodige tropiske regnskoger, kalksteinsgrotter, korallrev, og søvnige lokallandsbyer. Guam er også japanernes og koreanernes Hawaii, og turistindustrien er unektelig motoren som driver samfunnet.

UNIVERSITETET: 3.000 studenter, palmer og stillehavsutsikt.
Den opprinnelige lokalbefolkningen, chamorroene, seilte hit trolig en gang for 3500 år siden fra Indonesia. Spanske Ferdinand Magellan var den første fra Vesten som oppdaget øya, da han i 1521 seilte inn i Guams Umatac Bay. Etter at spanjolene tok kontroll over Guam, har øya seinere vært under amerikansk, japansk og igjen amerikansk kontroll. I dag er befolkningen en blanding av chamorroer, koreanere, kinesere, filippinere og amerikanere.

Hjelpsomme professorer
Studieåret tilbringer jeg på University of Guam (UOG), som ligger sentralt på øyas østkyst. Universitetet har kun 3000 studenter. Universitetsområdet er lite med relativt moderne bygg, har pene, grønne områder med palmer og jerntrær og flott utsikt over Stillehavet.

MANETPARADIS: Jellyfish Lake, Palau.
I masteroppgaven har jeg satt fokus på avrenning av tungmetaller fra øyas forferdelige avfallsdeponi, og jeg forsøker å estimere i hvilken grad deponiet påvirker det lokale vannmiljøet. Jeg er dermed stadig på tur i jungelen og elvene og tar prøver av sedimenter, flora og fauna, som jeg seinere analyserer på lab.

Akademisk sett er det fullt forsvarlig å ta ett år ved UOG. Universitetet tilbyr gode programmer innenfor marin biologi, antropologi, historie, økotoksiologi og grunnvannsforskning. Mitt inntrykk er at professorene er svært så dedikerte til undervisning. De er villige til å hjelpe, og alltid på utkikk etter studenter med planer om masteroppgaver.

Prisnivået på bo og mat er litt rimeligere enn det norske, og lånekassa gir dugelig med stipend, så man klarer seg brukbart.

MENS DET SNØR HER HJEMME... Ritidian Point på Guams nordkyst.
Paradis for dykkere
Dykkere verden over har for lengst oppdaget Mikronesia. Dykkingen på Guam er brukbar, men det er først og fremst ved naboøyene man finner dykkerstedene som skjuler noen av havets aller største skatter. Yap har sine mantaer (enorme djevlerokker), som flokker seg rundt deg i Miil Channel.

Chuuk har verdens største samling av skipsvrak fra andre verdenskrig etter at amerikanerne senket hele 60 skip av den japanske stillehavsflåten der i et overraskelsesangrep i 1944.

Også er det Palau da, med Rock Islands og trolig verdens råeste dykking. Rock Islands er over 400 små kalksteinsøyer dannet av korallrev som ble hevet over havoverflaten ved geologisk aktivitet. I dag finner man øyene som digre sopper i vannet, dekket av regnskoger, og omsluttet av en blanding turkisgrønt og knallblått hav. Fargene er så sterke og vakre at de er vanskelige å beskrive med ord. Å padle kajakk blant øyene her kunne jeg gjort i ukevis, uten å tenke på vannblemmer i hendene.

MANNSHUS: Mikronesierne har tradisjonelt bygget egne hus for hvert kjønn. Dette er et yapesisk mannshus.
I Palau finner man også over 1.500 hundre forskjellige arter fisk, 700 arter av koraller, skipsvrak, grottedykk og vertikale vegger som koker av liv, og strekker seg flere hundre meter ned i dypet. Stedet er selvsagt alltid med når verdens beste dykkersteder skal kåres. Her ser man absolutt ALT man kan drømme om som dykker – i ett og samme dykk.

For meg var det som å dykke i fiskenes sirkus. Det er rett og slett så mange inntrykk og så mye som skjer på en gang at sansene overstimuleres. Man kommer opp fra dypet og tenker; WOW! Hva i huleste var det der?

Anbefales!
Er du eventyrlysten? Reisesugen? Klar for bading? Dykkerinteressert? Lyst til å bo ett år i tropene? Interessert i stillehavskultur? Så hvorfor ikke ta ett år på University of Guam? Det kan varmt anbefales.

Hilsen Morten Nøst Olsen
Student i 5. årskurs ved Linje for miljø og gjenvinningsteknikk
IVT-fakultetet