MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

200.000 norske kvinner forsøkt voldtatt (10.3.04, 16:08)

Nei, de har ikke bare blitt tafset litt på rumpa eller mast litt på. De har faktisk blitt forsøkt penetrert mot sin vilje, med makt. Sannsynligvis kjenner du mange ofre og overgripere selv.

IKKE TRYGG: Overgriperen er vanligvis en offeret kjenner fra før.
- Vi kan ikke akseptere en situasjon der hver sjette norske kvinne blir utsatt for noe så fornedrende som en voldtekt eller et voldtektsforsøk.

Markus Sorge slår i bordet, og ser utover en glissen forsamling på sju personer. Seks av dem er kvinner.

Hvorfor er du den eneste mannen her, spør Sorge. – Du er jo til og med på jobb! Jeg blir svar skyldig. For tallene Sorge legger fram for oss er overbevisende.

Minst 10 prosent er voldtatt
I 2002 delte Markus Sorge og organisasjonen Menn mot vold ut 1997 spørreskjemaer til tilfeldige kvinner på kjøpesentra i Trondheim. Organisasjonen fikk 973 skjemaer i retur.

Sorge er nøye med å fortelle hvordan voldtektsbegrepet er definert i undersøkelsen. Det må være straffbar voldtekt, eller voldtektsforsøk, i juridisk forstand.

Det vil si at noen ved fysisk maktbruk, eller trussel om slik maktbruk, tiltvinger eller prøver å tiltvinge seg seksuell omgang. Også seksuell omgang der overgriperen ikke bruker makt, men forgriper seg på noen som er bevisstløs eller av andre grunner ikke kan sette seg til motverge, inngår i definisjonen.

Av de 973 skjemaene som kom i retur, svarte 215 at de har vært utsatt for dette. Sorge er raus, og tar det for gitt at de som ikke svarte, ikke har opplevd noe slikt. Det vil si at 215 av 1997 har blitt utsatt for voldtekt eller voldtekstforsøk – altså 10,8 prosent.

KVINNEDAGEN: Det var i forbindelse med årets 8. mars-arrangement at Markus Sorge presenterte tallene om menn og vold.
Stemmer med andre undersøkelser
Funnene til Sorge er ikke unike. Han viser til to andre undersøkelser som har kommet fram til omtrent samme tall.

Professor i samfunnsmedisin ved NTNU, Berit Schei, kom i juni 2003 fram til at 9,6 prosent av 1.000 spurte hadde vært utsatt for faktisk fullbyrdet voldtekt. Dette var en undersøkelse som ble publisert i det verdensledende medisinske tidsskriftet Lancet.

Hilde Pape og Kari Stefansen har nylig publisert tall som viser at hver sjette kvinne har blitt voldtatt, forsøkt voldtatt, eller tvunget til sex.

200.000 kvinner – én million berørte menn
- Skal vi legge til grunn at rundt ti prosent av norske kvinner har blitt utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk slik det er definert i loven, så betyr det at rundt 200.000 norske kvinner har blitt rammet av dette, slår Sorge fast.

Han fortsetter: - Hvis vi sier at disse kvinnene har en far, to bestefedre, en bror og en kjæreste, så kan vi gange dette opp. Da kommer vi fort til at det er rundt én million menn i Norge som har et voldtekstoffer som en av sine nærmeste. Det er nært innpå halvparten av alle menn i Norge, understreker Sorge.

Selv har han en søster som har blitt voldtatt. Det fant Sorge ut da han skjønte at med så høye voldtektstall, så måtte det nesten angå mange han kjente. Han spurte nitten kvinnelige bekjente, og hele fire av disse hadde vært utsatt for voldtekt eller voldtekstforsøk. Deriblant hans egen søster.

Konklusjonen er klar: Hvorfor er det ikke flere menn som engasjerer seg i dette, når det angår så mange? Hvorfor er du den eneste mannen her, Even?

STIFTET I 2001: Organisasjonen Menn mot vold jobber blant annet med holdningsskapende arbeid blant gutter i skolen. Faksimile fra løpeseddel.
Men hva skal vi gjøre da?
- Dette handler om bevisstgjøring av menn, understreker Sorge. - Menn burde ta opp dette med vennene sine, familien, og ikke minst – sønnene sine.

Selv dannet han organisasjonen ”Menn mot vold” da han ble oppmerksom på dette. Organisasjonen jobber for at menn skal engasjere seg i disse problemene. Det er nemlig menn som må endre seg i dette tilfellet, og menn hører lettere på andre menn enn på kvinner, slår Sorge fast.

Tekst og foto: Even Gran

Se nettsidene til Menn mot vold.
Her finner du blant annet mer informasjon om spørreundersøkelsene Sorge viser til.