MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

KOPISTRIDEN:
Her er maskinen studentene bør frykte (12.3.04, 08:43)

Spesialprintere er på full fart inn på campusene. De skal redusere sløsing med papir, men det kan fort bety slutten på gratis utskrifter for studentene.

Studenter ved NTNU har i alle år vært velsignet med fri rett til utskrifter. Og den muligheten benytter de godt. Hver dag skrives det ut mange tusen ark på de forskjellige printerne ved NTNU. Ved den ene datasalen på Dragvoll, med 40 maskiner, er det regnet ut at antall utskrifter per år er godt over 300.000.

MÅ BETALE SELV: Silje Tveite Eriksen er arkitektstudent. Derfor må hun betale flere hundre kroner i semesteret for utskrifter. I begynnelsen av semesteret får hun utdelt et kopi- og utskriftskort fra fakultetet, men hundre kopier varer sjelden et helt semester.
Gir blaffen i å hente
Fri rett til utskrifter for studenter resulterer i et voldsomt unødig papirforbruk.
- Det største problemet er at studentene ikke tar med seg det de skriver ut, sier Bjørn Grønnesby, leder av IT-seksjonen ved HF-fakultetet. Mange studenter setter i gang store utskriftsjobber, men glemmer ofte - eller gir blaffen i - å ta med seg utskriften. Resultatet er at det hoper seg opp med papir rundt printeren.

Dette skal det imidlertid bli slutt på, for fra høsten 2004 skal alle skriverne på Dragvoll som er tilknyttet datasalene, være erstattet med en utskriftsteknologi hvor en aktivt må oppsøke printeren for å få skrevet ut. I dag skjer utskriften som kjent med enkle tastetrykk fra maskinen. Grønnesby regner med at den nye ordningen vil redusere antall utskriftsjobber betraktelig.

Må betale for utskrifter
På Dragvoll skal ordningen med de nye maskinene fortsatt gi gratis utskrifter, lover Grønnesby. Men muligheten for å begynne å ta betaling er nå rykket nærmere.

For ved sivilarkitektstudiet er prinsippet om aktiv utskrift ved printeren vært vanlig praksis i flere år. Og på den kombinerte kopi- og utskriftmaskinen må studenter bruke egne kopikort for å ta utskrift. Flere arkitektstudenter som Universitetsavisa har snakket med, synes det er urettferdig at de må betale mens andre studenter slipper.
- Jeg synes at enten må alle studenter ved NTNU betale noe, eller så må alle få gratis utskrift, sier Christian Olavesen, vararepresentant for studentene ved Fakultet for arkitektur og billedkunst.

Kopi- og papiravgift i Oslo
Spørsmålet om kopi- og papirpenger ved NTNU blir stadig mer aktuelt. Høsten 2003 ble det ved Universitetet i Oslo (UiO)innført en fast avgift på 200 kroner per semester. Avgiften skal dekke inn universitetets avgifter til Kopinor og andre papir- og kopiutgifter som studentene pålegges. Avgiften legges oppå semesteravgiften; og nekter studentene å betale, får de heller ikke ta utskrifter. Ordningen med kopi- og papirpenger ble for høsten 2003 anslått til å innbringe UiO 5,5 millioner kroner.

Ved NTNU er det foreløpig ikke vedtatt kopi- og papirpenger. Studiedirektør Hilde Skeie kan fortelle at det heller ikke foreligger er planer om å innføre kopi- og papiravgift ved NTNU.
- Det er blitt diskutert tidligere, men det er ikke aktuelt nå. Men jeg er spurt av flere om vi skal begynne å diskutere det på nytt.

Tekst og foto: Tore Hugubakken

Les mer om innføring av kopi- og papiravgift ved Universitetet i Oslo