MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BREV HJEM FRA HELLAS:
Blant antikkens ustyrlige ætlinger (17.3.04, 16:19)

Grekerne har ikke evnen til å gjøre noe stille...

HAVNA: Havneområdet i Thessaloniki kan sammenliknes med Solsiden i Trondheim – mange kafeer og høye priser!
Februar går mot slutten, men her i Thessaloniki har sola har allerede begynt å varme. For oss forfrosne nordmenn er det helt fantastisk med vårluft i februar, så vi graver frem skjørtene og legger igjen jakka hjemme. Men grekerne ser heller på kalenderen enn på gradestokken, og pakker på seg boblejakker og skjerf.

Bråk!
Leiligheten som jeg deler med kjæresten min, ligger midt i Thessaloniki sentrum, og det merkes på støynivået vi plages med til enhver tid. Grekerne har ikke evne til å gjøre noe stille. De tuter og roper og gasser på, og hvis bilen står i ro, går helt sikkert bilalarmen av selg selv.

FROKOST PÅ HJØRNET: Tomatene her er gigantisk store og helt fantastisk gode. Kan ikke sammenliknes med de små, norske som mugner etter to dager i kjøleskapet!
Det er valg i Hellas om ca en uke, og valg i Hellas likner ikke engang på valg i Norge. Kandidatene stiller opp i sentrum med enorme stands og gigantiske høyttaleranlegg som durer på med U2 og annen populærmusikk. Det er musikk og taler i hovedgatene og demonstrasjonstog som går gjennom hele byen.

Leilighet billigere enn hybel
Aristotle University of Thessaloniki er et veldig bra universitet. Det har et godt rykte både i Hellas og i resten av Europa. De har jo selvfølgelig samme byråkratiet som alt annet i Hellas, og ting går ikke særlig fort, men professorene er veldig flinke. Det sies at det er ganske høyt nivå på eksamenene her, så jeg er veldig spent på hvor vanskelig det vil bli. Siden jeg skal ta engelsk mellomfag, er jeg veldig glad for at jeg er her og ikke ved NTNU. For dette er et mye større universitet, og jeg har mange flere emner å velge mellom her nede.

De har egne studentboliger her nede, hvor Erasmus-studentene får tilbud om å bo. Men rommene er små, og du kan risikere å måtte dele rom med en fremmed. Det er tre boligkompleks med forskjellige løsninger på deling av kjøkken og bad. Men uansett om de er bra eller dårlige, er prisnivået forferdelig høyt i forhold til å bo i egen leilighet. Det koster alt fra 200-300 euro i måneden per hode å bo på et lite rom hvor fasilitetene stort sett er på deling, mens vi betaler 370 euro i måneden for egen leilighet. Det eneste problemet med leilighet er at det er forferdelig vanskelig å få tak i noe som kan leies ut i kort tid og som samtidig har møbler. Og siden veldig få i denne byen snakker engelsk, blir det enda vanskeligere. Men med litt hjelp fra noen greske kompiser klarte vi det til slutt. Og vi har en korintisk søyle midt i stua!

JANITSJARER: I Naoussa har de en tradisjon under karnevalet i februar, med å delvis kle seg ut som tyrkere, til minne om guttebarna som ble tatt til fange av tyrkerne og trent opp til å bli soldater - de såkalte janitsjarene. De danser i gatene til orientalsk fløytespill og slår sverdene sine sammen som en del av dansen.
Lengtet hjem
Jeg savnet Trondheim veldig den første måneden. Jeg hadde lett for å bli rastløs i begynnelsen på grunn av lite venner og fritidssysler. Men nå har jeg blitt kjent med Erasmus-studenter fra både Frankrike, Storbritannia, Norge og Sverige, så det begynner å ta seg opp. Vi går på kafé og spiller spill, går ut og tar noen pils, spiser lunsj på skolen, trener eller koser oss i sola. Så jeg tror nok jeg kommer til å bli like privilegert her som i Trondheim etter hvert, med venner og fritidssysler.

Må lære seg å rope
Det er veldig spennende å være student i Hellas, for folket er veldig forskjellige fra oss stille, pripne nordmenn. De har et mye mer avslappet forhold til lover og regler: De røyker på ikke-røyk, menn går på jentedoen, de parkerer på fortauene, og de stopper ikke for fotgjengere.

FORUM: Vår nærmeste nabo er et stort utgravingsfelt. Der ligger det en antikk forumplass - og 2500 år gamle doer.
Samtidig er de veldig stressa i alt de gjør. De kjefter og roper for den minste ting, og trafikk eller køer går aldri fort nok. De er helt fantastiske til å snike. Køkultur har de ikke hørt om. Mange sier at nordmenn i Hellas trenger masse tålmodighet. Men grekere er ikke spesielt tålmodige, så i stedet for å la seg overkjøre kan man bare lære seg å bli litt høylytt selv, for å få det som man vil. Det er faktisk ganske befriende å kunne snakke litt høyt og gestikulere når man sitter på kafé, i motsetning til hvor stille man alltid sitter i Norge. For her snakker alle andre enda høyere og gestikulerer enda mer, så ingen legger merke til deg.

Et semester i utlandet er absolutt å anbefale. Man får nye impulser, får møte en annen kultur, samt treffe nye folk som man (hvis man er heldig) har kontakt med resten av livet.

Hilsen Cathrine Williamsen
Institutt for moderne fremmedspråk